Pikavauhtia yhteen hitsattu Pikkuleijonien joukkue elää todeksi kuluneista kuluneimman urheilufraasin

Pelillinen selkäranka on rakentunut yhteisten vuosien aikana, Karjalainen kuvailee. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Reima Rautiainen / STT

Tärkeintä ei ole voitto, vaan osanotto. Kuluneista kulunein urheilufraasi osuu kerrankin maaliinsa, kun alle 18-vuotiaiden poikien jääkiekon MM-turnaus alkaa tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa Yhdysvalloissa.

– Joukkueemme pelaajille on iso asia, että tämä turnaus pystytään pelaamaan, Pikkuleijonien päävalmentaja Petri Karjalainen kertoo MM-kisojen aattona.

Häntä on helppo uskoa.

Koronapandemia on toista vuotta kovaotteisesti harventanut urheilun arvokisakalenteria. Jääkiekko ei lajeista ole poikkeus: miesten ja naisten MM-turnaukset väistivät viime vuonna koronaa, samoin alle 18-vuotiaiden poikien kisat.

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen tämän vuoden MM-turnaus peruuntui jo viime syksynä. Nyt samoin uhkaa käydä naisille, kun viime viikolla Kanadan Nova Scotian provinssin viranomaiset päättivät perua tapahtuman koronatilanteen takia.

Maajoukkue telakalla

Kisapaikalla Texasissa liki viikon viettänyt Pikkuleijonien joukkue pääsi viikonloppuna pitkästä aikaa tositoimiin, kun se hävisi ainoaksi jääneessä turnaukseen valmistavassa maaottelussaan Kanadalle 1–5.

– Edellisen kerran tämän ikäluokan U17-maajoukkue oli kansainvälisessä reissussa helmikuussa 2020. Sen jälkeen on tapahtunut paljon, päävalmentaja Karjalainen päivittelee.

Pikkuleijonat lähtee monen muun maan tavoin MM-kisoihin poikkeuksellisen ainutkertaisesta tilanteesta. Normaalisti joukkueelle kertyy ennen arvoturnausta valmistavia maaotteluita parikymmentä ja useamman kymmentä leirivuorokautta.

Suomen piti kohdata Ruotsi viime marraskuussa kolme kertaa. Ottelut jäivät pelaamatta Ruotsin joukkueessa ilmenneiden koronatartuntojen takia.

Kun yleensä arvokisoihin kevääksi kaavaillut pelaajat ovat haistelleet yhteishenkeä ja koetelleet keskinäistä kemiaa maaotteluissa edeltävän syyskauden puolella, nyt joukkuetta on hitsattu pikavauhtia yhteen MM-turnauksen aattoviikolla Yhdysvalloissa.

– Isoon arvoon nousee kaikki se, mitä olemme tehneet ja kokeneet 16- ja 17-vuotiaiden maajoukkueessa. Pelillinen selkäranka on rakentunut yhteisten vuosien aikana, Karjalainen kuvailee.

Vaihtuvuutta on ollut

Karjalaiselle tulee MM-kisoissa täyteen kolme vuotta 2003 syntyneiden ikäluokan maajoukkuevalmentajana. Putki alkoi 15-vuotiaiden Pohjola-leiriltä.

– Maajoukkuerunko on toki ollut olemassa, mutta kisajoukkueeseen on murtautunut pelaajia ilmankin, että he olivat Pohjola-leirillä. Vuosien mittaan leirityksessä mukana olleiden pelaajien määrä nousee varmaan 50–60:een.

– Vaihtuvuutta on ollut, koska olemme halunneet nähdä paljon pelaajia. Olemme halunneet, että mahdollisimman moni pelaaja saa kosketusta maajoukkueeseen, KalPan alle 20-vuotiaiden joukkuetta seuraavaksi valmentava Karjalainen kertoo.

Suomi kohtaa MM-kisojen avausottelussaan B-alkulohkossa Texasin Friscossa keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa Venäjän.

Koronakupla näkyy MM-joukkueen arjessa

Korona-aikana karsintakriteerit urheilun arvokisoihin ovat ymmärrettävistä syistä takavuosia tiukemmat. Suomen alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueessa oli eräänlainen esikarsinta ennen kuin MM-ryhmä huhtikuun puolivälin jälkeen koottiin Suomessa yhteen.

– Emme kokoontuneet yhteen ennen kuin kullakin pelaajalla oli annettuna kolme negatiivista koronatestiä, Suomen joukkueenjohtajan tehtäviä hoitava Kimmo Oikarinen kertoo.

Viime alkuviikosta Texasiin saapuessaan kisajoukkueen pelaajat linnoittautuivat pariksi päiväksi hotellihuonekaranteeniin. He vapautuivat siitä, kun karanteeniaikana annetut testit osoittautuivat negatiivisiksi.

– Sen jälkeen pelaajat pääsivät yhteisruokailuun. Siihen saakka ruoka oli tarjoiltu huoneisiin, Oikarinen kuvailee kuplaa.

Hotellihuoneissaan pelaajat olivat pitäneet kuntoa yllä lähinnä videoharjoittein. Tämän jälkeen niin sanotussa joukkuekaranteenivaiheessa joukkueen jäsenet liikkuvat omissa kerroksissaan ja palaverihuoneessa maskit kasvoillaan.

Ennen Kanada-harjoituspeliä Suomi ehti harjoitella Friscossa MM-päähallin harjoituskaukalossa.

– Hallille on hotellilta noin kymmenen minuutin kävely. Kisojen aikana pelaajaa kohti on suunniteltu tehtäväksi kolme koronatestiä, Oikarinen sanoo.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut