Joustokengillä on merkitystä kilpailijoille – "Tavallinen kuntoilija ei tarvitse hiilikuitukenkiä, sillä niiden käyttö vaatii hyvän juoksutekniikan ja juoksijan kropan"

Toistaiseksi hiilikuitukenkien markkina koskee vain aktiivisia kilpailijoita. Juha Inkinen

Jarmo Sieviläinen

Nike Vaporfly -kengät nousivat esille ensimmäisen kerran vuonna 2016 Rion olympialaisissa miesten maratonilla. Koko kisan kärkikolmikko juoksi Nike Vaporfly 4% -kenkien prototyypillä. Niken juoksukengät alkoivat nousta valta-asemaan heti seuraavana vuonna.

Suomen Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö ja keskimatkojen juoksijana tunnettu Tuomo Salonen myöntää, että uudet joustolenkkarit ovat iso askel lajissa.

– Näillä uusilla kengillä on oikeasti merkitystä, ja ne säästävät jalkoja iskutukselta. Ongelmallista on, että ne eivät kohdistu suoraan kaikkiin kuten ratojen pinnoitemuutokset. Joustokenkien saatavuus on kuitenkin parantunut, niitä on jatkuvasti myynnissä, ja kilpailu on laskenut hintoja. Ihan samalla tavalla piikkaritkin tilataan netin kautta, ei niitä urheilukaupasta yleensä osteta, Salonen muistuttaa.

Mullistavat hiilikuitukengät ihmetyttävät juoksuväkeä – Juoksijat säästävät nopeasti ominaisuutensa menettävät huippukengät vain kisakäyttöön

Salonen näkee, että uusien kenkien hintaa ja saatavuutta suurempi ongelma on, voidaanko niillä tehtyjä tuloksia verrata aiempaan.

– Entisiin aikoihin ei voida verrata ihan yksi yhteen, mutta ovathan kengät parantuneet matkan varrella jo ennen tätä. Hiilikuitua on käytetty esimerkiksi Karhun kengissä jo 15 vuotta sitten, ja rajanveto on vaikeaa, milloin iso muutos on tapahtunut. Se vaatisi salapoliisityötä, kun Rion olympialaisissakin maratonin mitalistien kengät naamioitiin toiseksi malliksi, kun Nike halusi pimittää tuotekehitystään.

Niken mainospuheissa Vaporfly-kenkien on sanottu tuovan neljän prosentin parannuksen juoksun taloudellisuuteen. Tarkkaa vaikutusta itse lopputulokseen on hankala arvioida. Tuomo Salonen puhuu noin yhdestä prosentista.

Hiilikuitukengällä ei kannata lähteä juoksemaan peruskuntolenkkiä.

Jari Kohtamäki

– Itse juoksutulos ei todellakaan parane kengillä neljää prosenttia. Arviot juoksuajan parannuksesta ovat yksilöstä riippuen nollasta 1,6 prosenttiin. Suurempi hyöty syntyy siitä, että kengät on kehitetty vaimentamaan tiejuoksun iskutusta.

Myös Salonen on nähnyt joustokenkiä jo paljon kilpakuntojuoksijoilla. Hän arvioi, että Suomessa hiilikuitukengistä 90 prosenttia on Niken kenkiä.

– Alle kolmen ja puolen tunnin maratoonareilla niitä on paljon, mutta tavallisilla kuntoilijoilla vielä vähän. Miesten maailmanennätys puolimaratonilla juostiin Adidaksella, joten muut merkit ottavat koko ajan Nikea kiinni.

Joustokengät ovat alkaneet levitä myös urheiluliikkeisiin. Eri tuotemerkit kehittelevät malleja, jotka sopisivat myös kuntoilijoille.

– Nykyiset hiilikuitukengät ovat lähinnä kisakäyttöön ja niiden käyttöikä on huomattavasti lyhyempi kuin tavallisilla lenkkareilla. Tavallinen kuntoilija ei tarvitse hiilikuitukenkiä, sillä niiden käyttö vaatii hyvän juoksutekniikan ja juoksijan kropan.

– Eri merkeillä on tulossa ensi vuonna kuntoilijoille omia malleja, joissa on enemmän painoa ja kestävyyttä. Lisäksi on tulossa hiilikuitukenkiä, jotka ovat perinteisen juoksukengän paksuisia, New Balancen Suomen maajohtaja Jari Kohtamäki kertoo.

Toistaiseksi hiilikuitukenkien markkina koskee vain aktiivisia kilpailijoita.

– Heidän osaltaan myynti on räjähtänyt, mutta edelleen puhutaan pienestä prosentista verrattuna kaikkien juoksukenkien myyntiin.

Kohtamäki näkee, että kengät tuovat etua vauhtiin, mutta ennen kaikkea palautumiseen.

– Olen itsekin huomannut, että kengillä on helpompi juosta ja jalat tuntuvat paremmalta kisan jälkeen. Toki ne pehmeät materiaalit vaativat myös juoksutekniikalta enemmän, kun niillä ei pysty juoksemaan hiljaa ja perinteisesti kanta edellä. Hiilikuitukengällä ei kannata lähteä juoksemaan peruskuntolenkkiä.

Ratajuoksijoille on kehitelty myös hiilikuitupiikkareita, mutta niissä suurta hyötyä ja eroa aiempaan on vaikeampi todentaa kuin tiejuoksun paksupohjaisten joustokenkien kohdalla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut