Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalosen lopullisiin MM-valintoihin vaikuttavat ensisijaisesti pelitaidot – ennen kaikkea tiettyihin rooleihin sopivimmat taidot

Tutut sanat toistuivat, kun Jukka Jalonen paljasti huhtikuun lopun mediatilaisuudessa ensimmäisen jääkiekon MM-kisoihin valmistautuvan leiriryhmänsä. Riihimäkeläisvalmentaja ilmoitti tavoitteekseen rakentaa taas ”yhtenäinen” ja ”sitoutunut” porukka kevään päätapahtumaan.

Jalosen joukkueiden menestys on perustunut ennen kaikkea siihen, että kaikki sen jäsenet ovat sitoutuneet tekemään niitä asioita, joita heiltä odotetaan. Usein sen ansiosta joukkue on lopulta hitsautunut turnauksen aikana tiiviiksi, yhtenäiseksi paketiksi, jonka yksittäiset palaset, pelaajat, noudattavat kaukalossa lähes poikkeuksetta sovittuja asioita – yhteispeliä.

Mutta miten Jalonen saa joukkueen jäsenet toimimaan niin saumattomasti yhdessä?

Entinen NHL-tähti Jere Lehtinen on työskennellyt uransa jälkeen jo kymmenen vuotta Leijonissa, ensin scouttina, sittemmin general managerina. Lehtiseltä löytyy yhteisiä kokemuksia Jalosen kanssa myös pelaajauraltaan, sillä hän kuului vielä Vancouverin olympialaisissa 2010 Jalosen valmentamaan Leijona-ryhmään.

– Tavattiin tuolloin jo kesällä ennen olympialaisia, ja heti jäi hyvä kuva Jukan ihmisläheisyydestä, Lehtinen muistelee.

– Hän jatkuvasti huomioi ja kuuntelee pelaajiaan ja hänen ympärillään työskenteleviä ihmisiä. Jukasta on aina huokunut se, että hänelle voi puhua oikeastaan mistä tahansa.

Osaa luoda tunteen, että tässä ollaan yhdessä.

Atte Ohtamaa

Samoilla linjoilla on myös tämän kevään kisoihin Atte Ohtamaa, joka oli Jalosen Leijonissa voittamassa MM-kultaa pari vuotta sitten.

– Jukasta paistaa ennen kaikkea rehellisyys, Ohtamaa aloittaa.

– Hän kehuu, kun on paikka ja antaa tiukkaakin palautetta, kun on taas sen aika. Ja se menee myös toisinpäin: pelaajat pystyvät niin ikään sanomaan mielipiteensä ja heitä kuunnellaan.

Jalosen lopullisiin MM-valintoihin vaikuttavat ensisijaisesti pelitaidot – ennen kaikkea tiettyihin rooleihin sopivimmat taidot.

– Jukka kertoo ensin, mikä tulee olemaan se rooli, jonka takia joukkueeseen on valittu. Kun kaikilla on selkeät roolit selvillä ja jokainen on sinut niiden kanssa, on helppo lähteä rakentamaan toimivaa kokonaisuutta, Ohtamaa selventää.

Sellaisia hetkiä ei uran aikana oikeasti monta tule.

Jere Lehtinen

Mutta miksi huippupelaaja suostuu Jalosen ryhmässä rooliin kuin rooliin? Siihen pienimpäänkin?

– Jukka saa kaikki tuntemaan olonsa yhtä tärkeäksi. Jukan porukassa pelaajat, johtoryhmä, kaikki, kunnioittavat toisiaan ja kaikki ovat samalla tavalla joukkueen jäseniä. Kaikkia tarvitaan, Lehtinen muotoilee.

– Hän osaa loistavasti luoda sen tunteen, että tässä ollaan kaikki yhdessä, ja se antaa voimaa, Ohtamaa jatkaa.

Ja vaikka Jalonen on päävalmentajana joukkueen johtaja, pomo, on hänkin vain yksi osa suurempaa kokonaisuutta.

– Hänen yksi vahvuuksistaan on ehdottomasti se auktoriteetti, mutta silti hän on lähellä pelaajia – eikä ole irrallinen osa joukkuetta, vaan päinvastoin, Ohtamaa sanoo.

– Ja joukkueessa on oikeasti rentokin meininki, hauskaa saa pitää. Mutta kaikille on selvää, että silloin kun pitää tapahtua, silloin täytyy tapahtua, maajoukkuepuolustaja lisää.

Jo HPK:ssa Suomen mestaruutta 2006 Jalosen kanssa juhlinut, ja sittemmin saman valmentajan MM-kultajoukkueessa 2011 pelannut Janne Lahti kertoi Aamupostille pari vuotta sitten Jalosen merkityksen olevan Suomen maajoukkueessa todella iso.

– Jo HPK:ssa Jukka sai jätkät tekemään mitä halusi. Hän aistii jätkistä hyvin, milloin kannattaa sanoa jotain ja milloin vain antaa olla: haistelee missä mennään ja se on tärkeää. Pitääkö antaa pelata omilla vahvuuksillaan tai pitääkö repiä. Se on jatkuvaa pientä säätämistä, Lahti kertoi.

Savolaisseurojen kasvatit hyppäävät ensi kertaa MM-jäille – maailmanmestaruuden puolustaminen ei pelota

Kun Jalonen nimesi Leijonat kevään 2019 MM-kisoihin, kuopattiin joukkueen menestysmahdollisuudet jo ennen turnauksen alkamista. Nuori ja kokematon ryhmä kuitenkin osoitti, että jääkiekko on edelleen ennen kaikkea joukkuepeli.

Lopputuloksena oli sensaatiomainen maailmanmestaruus.

– Silloin jokainen pelaaja tunsi itsensä tärkeäksi osaksi joukkuetta. Ja sillä tavalla Jukka sai kaikki pelaamaan, ihan joka ikisen, parhaalla mahdollisella tavalla, jopa ylittämään itsensä, Ohtamaa sanoo.

Vuoden 2019 MM-kultaa voidaan kiistatta pitää Jalosen toistaiseksi onnistuneimpana työnäytteenä yhtenäisen ja sitoutuneen joukkueen rakentamisessa.

– Muistan, kun itsekin jossain kohtaa turnauksessa pysähdyin ja ihmettelin, että miten me oikeasti voidaan pelata näin hyvin, Ohtamaa hekumoi.

Stanley Cup -voittaja ja moninkertainen arvokisamitalisti Lehtinen sanoo ymmärtävänsä hyvin suomalaispuolustajaa.

– Sellaisia hetkiä ei uran aikana oikeasti monta tule.

Jukka Jalonen, Suomen kaikkien aikojen menestynein arvokisavalmentaja, on mestari repimään joukkueistaan kaiken mahdollisen irti – joskus vielä enemmänkin. Yhtenä isona syynä siihen on se, että Jalonen osaa valmentaa erinomaisesti, paitsi jääkiekkoilijaa, mutta myös ennen kaikkea ihmistä.

Suomen menestysmahdollisuuksia ei tänäkään keväänä mitata sillä, miten nimekkäitä pelaajia kokoonpanosta löytyy.

Ei niin kauan kuin Jalonen on mukana.

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut 2021 järjestetään 21. toukokuuta – 6. kesäkuuta 2021 Riiassa, Latviassa. Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa lauantaina 22.5. Vastassa on Yhdysvallat.