Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leijonat uusi MM-finaalipaikkansa – Saksa kaatui Riian "tuijotuskilpailussa"

Onnikin suosi Suomea, kun jääkiekon maailmanmestaruutta puolustava Leijonat uusi lauantaina kahden vuoden takaisen MM-finaalipaikkansa Kanadaa vastaan. Suomi kaatoi välierässä Saksan äärimmäisen taisteluottelun jälkeen 2–1.

Saksa rummutti kolmannen erän loppuminuuteilla kohti Suomen maalia yhtä soittoa, mutta loistavasti pelannut, yhteensä 27 kertaa torjunut maalivahti Jussi Olkinuora takasi joukkueelleen mahdollisuuden voittaa.

Toni Söderholmin ja Ville Peltosen valmentama Saksa olisi maalitilanteisiin nähden ansainnut voiton, mutta maan jääkiekkohistorian ensimmäinen MM-finaalipaikka jäi tulematta.

Suomi näytti 2–0-johdossa Iiro Pakarisen ja Hannes Björnisen avauserässä laukomien maalien turvin etenevän loppuotteluun suuremmitta vaikeuksitta. Välierän jälkipuolikas oli kuitenkin Leijonille hankala.

– Tiedettiin, että Saksa on hyvä joukkue, mutta ei oltu parhaimmillamme, voittomaalin tekijä Björninen myönsi Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n etähaastattelussa.

Välierän "tuijotuskilpailu"

Björninen ja toinen hyökkääjä Jere Sallinen luottavat Suomeen MM-finaalissa Kanadaa vastaan. Suomi kukisti Riiassa B-lohkon päätteeksi Kanadan voittomaalikisassa.

– Olemme voittaneet Kanadan täällä kerran, joten se antaa meille itseluottamusta, Sallinen sanoi.

Päävalmentaja Jukka Jalosella on Leijonien MM-finaaleistaan pelkkiä voittoja. Se näkyi voitetun MM-välierän jälkeen.

– Sanoin välierän jälkeen pojille, että metallia on tulossa, mutta hopea ei vielä riitä, Jalonen kertoi C Moren haastattelussa.

Kokenut keskushyökkääjä Petri Kontiola luonnehti C Morelle Saksa-välierää "tuijotuskilpailuksi" ja viittasi molempien joukkueiden varman päälle -pelitapaan, johon eivät kuuluneet riskit.

– Keskialueen trappiahan se paljon oli. Fakta on se, että kun oli jo yhdeksäs peli 15 päivään, päästä päähän -kiekkoilu on niin kuormittavaa, etteivät jalat tahdo riittää, Jalonen muistutti fysiikan laeista IIHF:n haastattelussa.

Osat vaihtuivat

Saksa nousi kiusaaman kavennettuaan 1–2:een toisen erän puolivälin jälkeen ylivoimalla. Kavennusmaalin Latvian Riiassa teki Matthias Plachta.

Suomen peli sekosi kakkoserän jälkipuolikkaalla Tony Sundin ja Mikael Ruohomaan kahden minuutin huolimattomuusjäähyjen takia. Siihen saakka ote oli tukevasti Leijonilla, joka painosti vastustajaansa pitkillä, kuluttavilla hyökkäyksillä.

Leijonat vei 2–0-johtoon Björninen ensimmäisen erän viimeistä edellisellä minuutilla. Johtomaalin oli laukonut reilut kuusi minuuttia ennen avauserän loppua kesken Saksan painostuksen Pakarinen.

Pakarisen osuman syntyä auttoi tilanteessa haparoinut Saksan maalivahti Mathias Niederberger. Björninen puolestaan sai kiekon ketjukaverinsa Marko Anttilan kautta kuin lahjaksi maalin eteen, harhautti hallitusti Niederbergerin ja iski tilanteeksi 2–0.

Puolustus pitää

Suomi on Latviassa yhdeksässä MM-ottelussaan päästänyt vain 11 maalia.

Suomi puolustaa maailmanmestaruutta kahden vuoden takaa MM-Slovakiasta. Tuolloin Leijonat löi Bratislavassa finaalissa Kanadan 3–1, joka taas uusi MM-loppuottelupaikkansa kukistettuaan Riiassa lauantaina välierässä Yhdysvallat 4–2.