”Haluan, että Huuhkajat jättäisi jäljen” – Petri Pasanen toimii kisojen ajan Savon Sanomien vierailevana kirjoittajana

Jalkapallolla ei Suomessa ole yhtä vahvaa asemaa ja perinteitä kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Siksi suomalaisessa mediakentässäkään ei ole selvää yhtenäistä linjaa siihen, miten jalkapalloa käsitellään ja esitellään suurelle yleisölle.

Tätä mieltä on entinen maajoukkuepelaaja Petri Pasanen, joka on viime vuosina toiminut asiantuntijana ja nyttemmin studioisäntänä C More -kanavan jalkapallon lippulaivalähetyksisssä.

– Fiilikseni on, että Suomessa on tavallistakin jyrkemmin kahta eri koulukuntaa. Jotkut menevät jutuissaan taktiikan, jotkut yleisemmän linjan ja fiiliksen mukaan, Pasanen vertaa.

– Korostan, ettei ole oikeaa tai väärää tapaa. Tarkkailen vain sitä, mihin suuntaan kehitys menee, ja syntyykö jonkinlaista yhtenäisyyttä.

Lähiviikkoina yleisö voi tutkailla, millainen on ”Peetun” oma tapa. Tv-kasvona jo vahvat kannukset hankkinut Pasanen nimittäin tekee täsmäiskun sanomalehtipuolelle Savon Sanomien vierailevana kirjoittajana ja analyytikkona pian alkavan EM-lopputurnauksen ajaksi. Hän laatii ennakko- ja jälkianalyysit jokaisesta Suomen ottelusta, minkä lisäksi luvassa on pari muuta kirjoitusta, joissa korostuu kansainvälinen näkökulma.

Kansainvälisen futiksen seuraaminen on Pasaselle on päivittäistä rutiinia.

Jos varman päällä pelaamalla mentäisiin jatkoon, ei se puhuttelisi minua futisihmisenä.

– Joka viikonloppu on sarjakierros jossain, ja joka maassa tapahtuu paljon asioita, jotka ylittävät uutiskynnyksen. Tärkeää on pysyä niistä kartalla.

Suomeen uutiset rantautuvat yleensä englanninkielisen median välityksellä. Pasanen operoi isoimman tutkan ulkopuolellakin ja seuraa tarkasti niitä maita ja kielialueita, joissa on itse pelannut.

– Osaan hollantia, saksaa ja tanskaa, joten peilaan ennen kaikkea niiden kautta. Samoja asioita niissäkin maissa käsitellään, mutta hiukan eri kulmasta.

Lahtelaiskasvatti pelasi ammattilaisurallaan ulkomailla Hollannin, Saksan, Itävallan ja Tanskan pääsarjoissa. Englannin Valioliigankin hän pääsi kokemaan lyhyellä lainapestillä Portsmouthissa.

Yhden ennakkopaljastuksen Pasasen kirjoituksista voi tässä vaiheessa tehdä. Häneltä ei kannata odottaa ylistyslaulua niille joukkueille, jotka tekevät tylysti tulosta armottomalla joukkuepelillä ja taitureiden vapauksia kahlitsemalla.

Suomeltakin hän toivoo historiansa ensimmäisessä arvoturnauksessa pelottomuutta.

– Tästä ei voi kukaan tippua yhtään minnekään, ei voi joutua sarjaporrasta alemmas. Haluaisin ennen kaikkea, että Huuhkajat jättäisi jonkinlaisen jäljen.

Pasanen listaa adjektiiveja, jotka hän haluaisi liittää Huuhkajiin: erittäin rohkea, jopa vähän riskejä ottava, vähän härski. Silloin joukkue voisi jäädä suuren yleisön mieleen muustakin kuin siitä, että viimeinkin pääsi ylipäätään pelaamaan kisoissa.

– Nyt kun kerrankin päästään tuonne, joukkue saisi heittäytyä, eikä niin, että vedetään 11 miestä pallon alle mahdollisimman nopeasti. Jos varman päällä pelaamalla mentäisiin jatkoon, ei se puhuttelisi minua futisihmisenä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut