Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Uran vaikein ottelu" – Huuhkajilla vakavat ilmeet historiallisen voiton jälkeen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historian ensimmäisen arvoturnauksen ensimmäinen ottelu oli draamankaareltaan kuin elokuvista: jännitystä, pelkoa, huolestumista, helpotusta, lopulta riemua ja kaikkia noita vielä useaan otteeseen. Ja kun tunnemyllerryksen täyttämä ilta Kööpenhaminan Parken-stadionilla oli ohi, oli Suomi tehnyt sen mihin harva uskoi: voittanut ennakkosuosikki Tanskan tämän kotipyhätössä.

Hämmästyttävän voiton tuonut maali nähtiin 60. minuutilla, kun Jere Uronen keskitti ja Joel Pohjanpalo pukkasi pallon sisään. Syöksähtävä pusku oli komea, mutta livahti melko helposti Tanskan huippumaalivahdin Kasper Schmeichelin käden alta sisään.

Vajaa vartti myöhemmin kohistiin lisää, kun erotuomari Anthony Taylor vihelsi rangaistuspotkun Tanskalle, vaikka Paulus Arajuuri tuskin koskikaan Yussuf Poulsenia. Pilkun laukaissut Pierre-Emile Höjbjerg sai kuitenkin pallon vain Suomen maalivahti Lukas Hradeckyn ulottuville tämän aavistettua oikeaan suuntaan.

Tanska vei ottelun laukausyritykset 23–1, kulmapotkut 9–0 ja pallonhallinnan 63–37. Suomi kuitenkin kesti vyörytystä loppuun asti, ja näin historian alku jatkui historian teolla: heti voiton makuun arvoturnauksessa. Seuraavaksi Suomi kohtaa Venäjän ensi keskiviikkona.

Christian Eriksen lyyhistyi nurmelle

Pelitapahtumat jäivät kuitenkin ottelussa taka-alalle. Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen valahti nurmen pintaan avauspuoliajan loppuvaiheissa, ja tilanteen läheltä nähneiden pelaajien ja katsojien ilmeet kertoivat kauhistumisesta ja pelosta. Maassa maanneen Eriksenin kasvot olivat ilmeettömät, kun ne vielä näkyivät televisiokuvissa. Pian Tanskan joukkue asettui hoitotilanteen ympärille.

Eriksen sai kentällä sydänhierontaa, ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Myöhemmin saatiin kuitenkin tieto, joka räväytti hämmentyneen, pahinta pelänneen stadionin riemuun: Eriksen on tajuissaan ja hänen tilansa on vakaa.

Tanskan joukkue halusi jatkaa pelaamista ja se kävi Suomelle myös, vaikka taukoa oli ehtinyt tulla puolisentoista tuntia.

– Mahdollisuus oli joko pelata ottelu vielä lauantaina loppuun tai pelata huomenna (sunnuntaina) kello 12. Pelaajat halusivat pelata. He eivät voineet kuvitellakaan, että unettoman yön jälkeen pelattaisi, Tanskan valmentaja Kasper Hjulmand kertoi.

Teemu Pukki kertoi, että oli vaikeaa lähteä jälleen kentälle.

– Uran vaikein ottelu, voisi sanoa. Kuultiin, että kaikki olisi hyvin (Eriksenillä), mutta ei ollut missään nimessä helppo tulla takaisin kentälle. Halusimme tehdä sen mitä Tanska halusi, ja he halusivat jatkaa, Pukki kertoi.

– Ja sitten, tärkeä peli jälleen edessä ja se piti hoitaa kunnialla. Olimme totta kai iloisia voitosta, mutta ei se fiilis pukukopissa ihan samaa ollut kuin normaalisti voittopelin jälkeen. Mutta tärkeät pisteet, Pukki jatkoi.

Päävalmentaja Markku Kanerva kuvaili historiallista iltaa "aivan uskomattomaksi". Ilme oli hänelläkin vakava, vaikka uran toistaiseksi upein voitto oli juuri otettu.

– Meidän kannalta ilta sai hienon päätöksen. Pojat taistelivat hienosti kovaa Tanskaa vastaan ja saimme arvokkaat kolme pistettä, Kanerva tiivisti.

Turnauksen jatkonäkymien osalta Kanerva palautti mieleen jo aiemmin maalailemiaan "asteittaisia tavoitteita": pitää nolla omassa päässä, avata pistetili, tehdä ensimmäinen maali, ottaa ensimmäinen voitto.

– Ne kaikki toteutuivat ensimmäisessä pelissä. Me emme luonnollisestikaan tähän tyydytä, joukkue on voitontahtoinen ja nyt lähdemme toteuttamaan unelmaa jatkossa Venäjää ja Belgiaa (21. kesäkuuta) vastaan. Eli mennä jatkoon tästä lohkosta.