Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Topi Raitanen toivoo vauhdikasta estefinaalia

Estejuoksija Topi Raitasen kiri tiedetään ärhäkäksi. Raitanen vahvisti asian perjantaina Tokion olympialaisten alkuerissä, kun hän ryntäsi maaliin toisena ja otti suoran jatkopaikan maanantain loppukilpailuun.

Karsinnan hitaimmassa erässä Raitanen päästi edelleen vain Marokon Soufiane El Bakkalin. El Bakkalin voittoaika oli 8.19,00 ja Raitasella erien aikavertailun 15:s tulos 8.19,17.

– Oli kiva kisa juosta. Pystyin juoksemaan aika lailla sitä vauhtia, mitä Janne (valmentaja Ukonmaanaho) kertoi ennen starttia, ujolla nyrkinnostolla finaalipaikkaa tuulettanut Raitanen kertoi.

Viimeistä erää ennen oli huristeltu arvokisahistorian vauhdikkaimmat alkueräjuoksut. Aikavertailussa viimeinen jatkopaikka oli siinä vaiheessa 8.17,31, joten sitä parempi loppuaika oli kaksikon suunnitelmissa.

Alkuvauhti oli kuitenkin pelottavan leppoinen.

– Vähän hermostutti, kun juostiin hiljaa. Itsellä ei kuitenkaan ollut halua lähteä vetämään kisaa, Raitanen kertasi juoksua.

Raitanen kävi kilometrin kohdalla kärjen tuntumassa, mutta rauhoittui sen jälkeen odottamaan kiriratkaisua. Totinen kamppailu venyi viimeiselle kierrokselle.

– Tiesin, että takasuoralla on iskun paikka. Piti ottaa oma paikka kuivaesteelle ja sitä kautta vesiesteelle. Se toimi tänään, hän totesi.

– Parikymmentä metriä ennen maalia näin, että tämä riittää. Loppusuoralla oli mukava katsoa videotaululta, kun huomasin, että jätkät ovat metrin perässä. Se oli kiva tunne.

Raitanen tiesi tilanteen tarkasti. Erässä mentiin alku niin hitaasti, ettei jatkopaikkaa voinut jättää aikavertailun varaan.

– Tuli suora paikka, mikä oli ainoa tavoite loppukisassa. Tiesin, ettei näillä ajoilla tee mitään, Raitanen vahvisti.

Juoksu pedattiin täydellisesti Raitasen parhaille ominaisuuksille.

– Jotenkit kaikki ukot vaan luottivat kiriinsä. Vasta viimeinen tonni tultiin kovaa, mutta onneksi minulla jalka riitti siinä lopussa.

Kauden parhaassa kunnossa

Raitanen kohensi kauden alussa ennätyksiään 1 500, 3 000 ja 5 000 metrillä ja voitti Paavo Nurmen kisojen esteet ajalla 8.19,57. Sitten tuloskunto notkahti. Vire löytyi uudestaan vasta viime viikkoina ennen Tokion kisoja.

– Olen täällä kauden parhaassa kunnossa. Se on pääasia, Raitanen totesi.

– Tiesin, että saan itseluottamuksen takaisin, jos saan tehtyä viimeiset pari viikkoa kuten on ajateltu ja sainkin tehtyä harjoitukset, jotka piti. Saatiin parissa viikossa pelastettua, mitä pelastettavissa oli.

Loppukilpailusta Raitanen toivoo vauhdikasta. Hän haluaisi tilaisuuden kohentaa ennätystään 8.16,57.

– Alkuerän tyyppinen juoksu olisi minulle sijoituksen kannalta optimaalinen, mutta sijoituksilla on merkitystä vasta, kun aletaan taistella mitaleista, Raitanen korosti.

– Olen tullut tänne ottamaan sekunteja pois ennätyksestä. Toivoisin palautuvani tästä hyvin ja että juostaisiin loppukilpailussa tasaisen kovaa.

Edellinen suomalainen ratajuoksujen olympiafinalisti oli esteiden Euroopan mestari Jukka Keskisalo 2012.