Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Wilma Murto otti sateisesta seiväskarsinnasta finaalipaikan, Elina Lampela jäi karsinnassa ilman tulosta

Seiväshyppääjä Wilma Murto selviytyi sateen pitkäksi aikaa keskeyttämästä seiväskarsinnasta Tokion olympiafinaaliin. Torstaina järjestettävässä kilpailussa hyppää 15 karsinnassa 455:n ylittänyt urheilijaa.

Murto kuvasi karsintaa äärimmäisen raskaaksi, vaikka hänelle kertyi vain neljä hyppyä. Hän selvitti 425 ja 440 pudotuksitta, ratkaisukorkeus 455 meni yli toisella yrityksellä.

– Vaikein urheilullinen suoritus, jonka olen tehnyt kisatilanteeseen. Oli fyysisesti ja henkisesti vaikeaa, kun tuli pitkä tauko ja keli oli karsee, Murto kertoi.

– Sitten näki vielä, kun porukka loukkaa itseään. Oli rankka päivä, eikä ollut helppoa niilläkään, joista ajattelee, että selviävät karsinnasta yhdellä tai kahdella hypyllä.

Sade yltyi mahdottomaksi, kun Yhdysvaltain Sandi Morrisin piti lähteä hyppäämään 455:stä. Hän protestoi tilanteessa, kun ei kyennyt enää näkemään sateessa kunnolla.

Kilpailu keskeytettiin tunniksi.

Sade sotki suunnitelmat

Tauon jälkeen moni oli vaikeuksissa, mutta Morrisin urakka kävi mahdottomaksi ja hän karsiutui. Morris oli tauon jälkeen ensimmäisenä hyppyvuorossa. Lisäksi häneltä katkesi seiväs.

Myös Murto oli vaikeassa tilanteessa, kun hänen oli tarkoitus vaihtaa 455:ssä isompaan seipääseen.

– Tauon jälkeen mietittiin (valmentaja Jarno Koivusen kanssa), miten tauko vaikuttaa ja mitä tehdään. Päätettiin pitää seiväs, jolla olin ylittänyt 440.

Murron hyppy meni "läpi".

– Tuli päivän ainoa epäonnistunut suoritus, mutta sitä voisi sanoa verryttelyhypyksi. Vaihdoin sitten isompaan seipääseen kuten alunperin oli tarkoitus, ja sillä meni yli, Murto jatkoi tapahtumien kertaamista.

Varmassa kunnossa

Loppukilpailu hypätään kahden välipäivän jälkeen torstaina.

– Nyt syömään ja nukkumaan. Huomenna sitten katsotaan, millaisessa kasassa ollaan, Murto jatkoi.

– Oli fyysisesti rankkaa. Ei tullut paljon hyppyjä, mutta oli muuten haastava päivä.

Murto on ollut viime viikot todella varmassa hyppykunnossa. Vaikea karsinta vahvisti tunnetta hyvästä hyppyvireestä.

– Luotan, että olen torstaina iskussa. Odotan karsintahyppyjen perusteella, että pystyn hyviin tuloksiin.

Murrolla on kolmesta olympialaisia edeltäneestä kilpailusta tulokset 461, 462 ja 461.

"Olen tosi pettynyt"

Seiväshyppääjä Elina Lampelan olympiakilpailu puolestaan päättyi karsinnan ensimmäiseen korkeuteen. Lampela teki kolme yritystä aloituskorkeudesta 425 onnistumatta ja jäi ilman tulosta.

Lampelan hypyt olivat lähes ennätyskorkeita, mutta ne eivät jatkuneet eteenpäin ja hän tippui kolme kertaa riman päälle. Edes telineiden siirto lähemmäksi kuoppaa ei pelastanut häntä viimeisessä yrityksessä.

– Ei jostain syystä hyppy nyt jatkunut. Sain verkassa tehtyä sillä seipäällä hyvän hypyn ja ajattelin aloittaa samalla seipäällä kilpailun, mutta ei se vaan kisassa toiminut. En tiedä, mikä siihen tuli, Lampela ihmetteli.

– Kaikki meni siihen asti tosi hyvin.

Ensimmäisessä yrityksessä Lampelan vauhdinjuoksu ei näyttänyt aivan jatkuvan ponnistukseen asti. Viimeisessä hypyssä suoritusta kangisti ahdistava pakkotilanne.

– Juoksu kulki tosi hyvin, kaikki tuntui hyvältä. Päästä se varmaan oli sitten kiinni, Lampela pohdiskeli.

– Kahden pudotuksen jälkeen ajattelin, että on pakko saada edes tulos näissä kisoissa, Kolmas hyppy ei sitten tullut rennosti. Olen tosi pettynyt, kun juuri täällä jäin ilman tulosta.

Lampela on hypännyt tällä kaudella ennätyksekseen 453.