Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raitanen taisteli estefinaalissa parhaana eurooppalaisena kahdeksanneksi – ennätys jäi haaveeksi, mutta olympiafinaali todisti kehityksen

Estejuoksija Topi Raitanen ei ennättänyt toipua alkueristä vireimmilleen ennen maanantain olympiafinaalia. Juoksu sopi vauhdinjaoltaan Raitaselle, mutta kiri ei irronnut enää yhtä herkästi kuin alkuerässä.

Kärki karkasi Raitaselta lähes kymmenen sekunnin päähän marokkolaisen mestarin Soufian El Bakkalin johdolla, mutta suomalainen ennätti parhaana eurooppalaisena maaliin kahdeksantena ajassa 8.17,44. Ennätyksestään hän jäi vajaan sekunnin.

– Väsyneen miehen taistelua. Lopussa annoin, mitä jaksoin, mutta se oli sellaista jalkojen käskyttämistä, Raitanen kuvasi kokemusta.

– Karsinnassa juoksu tuntui helpolta ja aitominen oli vahvaa, mutten palautunut tähän kisaan. Meni silti lähelle ennätystä, joten perustaso on noussut.

Raitanen juoksi kilpailun juoksijaryhmän hännillä ja alkoi ohitella uupuneita kolme kierrosta ennen maalia.

– Tuntui, että jokainen este vain väsyttää ja kuluttaa enemmän. Sen takia halusin juosta muiden perässä, jotta sain ottaa esteet mahdollisimman rauhassa ja säästää voimia loppuun, Raitanen jatkoi.

Lantio tipahti lopussa

Viimeiselle kierrokselle Raitanen lähti 11:ntenä.

– Katsoin, ketä siinä on ympärillä, että selkiä pitää saada tiputettua.

Raitanen oli kirissä vahva, muttei kyennyt tuttuun rytminmuutokseensa. Väsyneenä hän ei jaksanut pitää juoksuasentoa ryhdissä.

– Asento tipahtaa väsyneenä. Se on joka vuosi mennyt eteenpäin, mutta se on edelleen kehityskohde, Raitanen tunnusti.

– Siinä tulee se vanha suunnistaja-Raitanen esille. Lantio väsähtää, eikä pysy enää korkealla, ja siitä on vaikea tehdä rytminvaihdosta. Karsinta oli nätin näköistä, mutta nyt loppu oli tamppaamista.

Samalla Raitanen myös menetti sijan Japanin Ryuji Miuralle, mutta kahdeksas sija täytti hänen tavoitteena.

– En puhunut siitä, mutta ajattelin, että sijojen 8–12 väliin on pakko mennä vauhdinjaosta riippumatta. Nyt osui kahdeksanteen sijaan, mikä luo uskoa jatkoon.

Alkuerien jälkeen Raitanen toivoi vauhtijuoksua, jossa hän voisi päästä alle ennätyksensä. Hitaan alkuvauhdin jälkeen hän ei siihen yltänyt, mikä oli pettymys.

– Olisin ollut tyytyväinen, jos olisi mennyt jonnekin 8.12–8.13:een. Tuntuu, että pystyn sellaisiin tuloksiin, mutta se uskomus pitää tietenkin vielä laittaa kelloon, Raitanen totesi.

Pariisissa ennätyskoe

Raitanen oli suunnistaja vielä Rion 2016 aikaan, mutta sen jälkeen hän on jo ennättänyt EM-kisojen esteissä kahdeksanneksi ja nyt olympiatasolla samaan sijoitukseen.

– Kehitykseen pitää olla tyytyväinen. Teimme (valmentaja Janne Ukonmaanahon kanssa) kovasti töitä, pääsimme tänne ja matka jatkuu.

Ensimmäiseksi matka jatkuu aamukuudelta lentokentälle ja kohti Suomea. Kuun lopulla Raitanen pyrkii Pariisin Timanttiliigaan ottaakseen urallaan taas yhden askeleen kohti kärkeä.

– Odotan, että pääsen katsomaan, mille sekuntiluvulle ennätys tulee tänä syksynä, Raitanen vahvisti.

Uran lopullisena päämäärän on taso, jossa hän kamppailee arvokisoissa mitaleista.