Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Golfnaiset ja Etelätalo sinetöivät suomalaisurheilijoiden rupeaman Tokiossa

Tokion olympialaisten suomalaislajit päättyvät tänään, vaikka olympiatuli sammuukin vasta huomenna. Toistaiseksi suomalaiset ovat voittaneet kisoista kaksi pronssimitalia.

Matilda Castren ja Sanna Nuutinen sijoittuivat 20 parhaan joukkoon Tokion olympialaisten golfissa. Castren jakoi kilpailussa 18. sijan ja Nuutinen 20. sijan, mitkä ovat Suomen parhaat sijoitukset olympiagolfissa.

Castren lähti päätöspäivään sijalta 10, ja hänellä oli mahdollisuudet nousta jopa kamppailemaan mitalista. Viimeisen kierroksen tulos yksi alle parin ei kuitenkaan riittänyt mitalitaisteluun. Myös Nuutinen pelasi päätöskierroksen tulokseen –1.

Castrenin neljän kierroksen kokonaistulokseksi tuli kahdeksan alle parin. Nuutinen jäi maannaisestaan yhden lyönnin.

Etelätalo kesän parhaassa kunnossaan

Keihäsfinaalissa Lassi Etelätalo voi olla yllätyskortti jopa mitalitasolle, jos hän saa tekniikan sovitettua vauhtijuoksuun. Keihäsfinaali alkaa kello 14 Suomen aikaa, ja Etelätalo on heittovuorossa seitsemäntenä saksalaisten Julian Weberin ja Johannes Vetterin välissä.

Keskiviikon karsintakilpailussa Etelätalo ylitti karsintarajan tasan metrillä. Tulos 84,50 on hänen urallaan toiseksi paras ja avasi lupaavat näkymät loppukilpailuun. Jos tekniikka kestää myös napakammat vauhdit loppukilpailussa, Etelätalon ennätykseen 84,98 lisätään metrejä eikä senttejä.

– Pystyn lisäämään vauhtia finaalissa, ja metrejä voi tulla vielä, jos tekniikka osuu myös parempaan vauhtiin, Etelätalo ennakoi.

Etelätalo, 33, heittää arvokisoissa kolmatta kertaa. Hän sijoittui Zürichin 2014 EM-kisoissa neljänneksi, samoin Dohan MM-kisoissa 2019.

– Tätä varten työ on tehty, että oltaisiin arvokisoissa elämän parhaassa kunnossa, Etelätalo taustoitti onnistumisiaan ja arvioi, että mitaliin vaaditaan 85 metrin ylitys.

Alkukaudesta Jan Zeleznyn maailmanennätystä 98,48 ja sataa metriä jahdannut Vetter on yltänyt tänä vuonna seitsemässä kilpailussa yli 90 metrin. Tokion karsintakilpailuissa Vetter oli äärivarovainen ja heitti 85,64.

– Vetter on varmasti kärkikahinoissa, vaikka hänellä on haasteita alustan ja itseluottamuksen kanssa. Hän pystyy epäonnistuessaankin yli 85 metriin, lajivalmentaja Petteri Piironen sanoo keihäsfinaalin ennakkonäkymistä.

– Intian Neeraj Chopra on toinen, joka kykenee 87 metriin ilman ihmeonnistumista.

Tokion keihäskilpailusta tulee 70 prosentin todennäköisyydellä sadekisa. Piirosen mukaan sade, kuumuus ja ilmankosteus voivat tehdä finaalista arvaamattoman.

– Keihäästä on vaikea saada pitävää otetta, jos narukierre kastuu. Pihka ei toimi kunnolla, ja magnesium menee velliksi.

Tokion kisat päättyvät huomenna, mutta runsaan kahden viikon kuluttua samoilla suorituspaikoilla alkavat kesäparalympialaiset. Niiden kisapäivät ovat 24. elokuuta–5. syyskuuta.