Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelätalo kamppaili keihäsfinaalissa pehmein jaloin kahdeksanneksi: "Ei ollut niin freesi päivä kuin karsinnassa"

Lassi Etelätalo jäi vaille haaveilemaansa täysosumaa Tokion olympialaisten keihäsfinaalissa. Viimeisenä suomalaisurheilijana kisoissa kamppaillut Etelätalo jäi yllätyksellisessä kilpailussa kahdeksanneksi kauden toiseksi parhaalla tuloksellaan 83,28.

Tulos oli Etelätalon sanoin ok, mutta tavoitteet olivat korkeammalla. Helppo 84,50 metrin karsintaheitto ja finaalin teknisesti epäonnistunut 83-metrinen todistivat, että mitali oli lauantaina hänen ulottuvillaan.

– Pistesija on ihan ok, samoin tulos. Mitalisijat eivät kuitenkaan jääneet kauas ja huippuonnistumisella olisin voinut nousta sinne, Etelätalo vahvisti.

Etelätalo ei heittänyt teknisesti yhtä hyvin kuin karsinnassa, kun jalat eivät vauhdittaneet finaalissa hänen heittojaan yhtä helposti.

– Ei ollut niin freesi päivä kuin karsinnassa. Jalat olivat pehmeän tuntuiset, ja vauhdinjuoksu tuntui hankalammalta, Etelätalo kertoi.

– Ei se johtunut karsinnan rasituksista, tuli vain tällainen löysempi päivä.

Kokonaisuudessaan Etelätalon pistesija on laskettava onnistumiseksi kuten aiemmissa arvokisoissa, joista hänellä on MM- ja EM-kisojen nelossijat. Tällä kertaa hän onnistui heittämään olympialaisissa kauden kolme pisintä heittoaan.

– Olen aina tiennyt, että isot kisat on mun juttu.

Kilpailutilanne sytyttää

Etelätalo oli loppukilpailussa kiperässä tilanteessa kahden heittokierroksen jälkeen, kun hän oli putoamassa jatkokierroksilta. Kuuluisalla irtiottokyvyllään hän sai keihään 83,28 metriin ja varmisti pääsynsä viime kierroksille.

– Ajattelin, etten halua jäädä ainakaan alle 80 metrin. Jotenkin nautin sellaisista tilanteista, koska siinä pystyy antamaan vastustajalle takaisin omalla suorituksella, Etelätalo kertoi.

– Kilpailutilanne parantaa tuloksiani myös harjoituksissa.

Jatkopaikka tuli tällä kertaa tahdolla eikä taituruudella.

– Se oli väkisin runtattu, kun jalat eivät siinäkään oikein pelanneet, Etelätalo vahvisti.

Etelätalo syttyi uudestaan viimeisellä kierroksella, kun viimeinen mitalisija oli edelleen vain reilun parin metrin päässä ja periaatteessa otettavissa. Hän sai keihään 83,06 metriin, vaikka väline tipahti taivaalta pystysuoraan nurmeen.

– Ajoitusvirhe. Viimeinen askel venyi ja ehdin aloittaa vedon ylävartalolla ennen kuin tuki tuli maahan. Silloin minulla keihään kärki vähän haukkaa, eikä se lähde oikeassa asennossa "putkeen".

– Pienestä jäi kiinni, mutta tänään se ei onnistunut.

Vielä ainakin vuosi

Etelätalo innostui keihäänheitosta nelivuotiaana ja heitti kilpailuissa jo kymmenen vanhana. Ohjelmoidun harjoittelun hän aloitti vasta 18-vuotiaana Olavi Parjasen valmennuksessa. Tokiossa Etelätalo tunnusti, että kilometrit alkavat silti tuntua 33-vuotiaana.

– Olen nyt pysynyt muutaman vuoden terveenä, mikä näkyy tuloksissa. Olen saanut ehjiä harjoituskausia, eikä tarvitse varoa mitään paikkaa, Etelätalo kertoi.

– Samalla sitä huomaa, että ikääkin on. Ei ole enää yhtä tuore kuin kymmenen vuotta sitten.

Arvokisamitalin tavoittelu jatkuu joka tapauksessa ensi vuoden, kun ohjelmassa ovat MM-kisat Eugenessa ja EM-kisat Pariisissa.

– Ura jatkuu ainakin ensi vuoden, pienen tyttären isä täsmensi.

Intian Neeraj Chopra voitti keihäsfinaalin tuloksella 87,58 ja otti Intialle maan ensimmäisen olympiavoiton yleisurheilussa. Jakub Vadlejch ja Vitezslav Vesely ottivat tuloksin 86,67 ja 85,44 hopean ja pronssin Tshekkiin.

Kilpailun ylivoimainen suosikki, Saksan Johannes Vetter ei saanut tukea pitämään murenevalla vauhtiradalla ja jäi kilpailussa yhdeksänneksi.