Naisleijonien yllätysvalmis maalivahtikolmikko tuntee MM-kilpailujen maailman – "Olen parempi urheilija ja maalivahti kuin viisi vuotta sitten"

Meeri Räisänen harjoituksissa marraskuussa 2019. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

Petteri Ikonen / STT

Jääkiekon naisten MM-kilpailut järjestetään elokuun lopussa Kanadassa, mutta Suomen pelaajat uskovat turnauksen toteutumiseen vasta sitten, kun kiekko pudotetaan jäähän. Motivaatiovaikeuksia ei ole, vaikka ajankohta on erikoinen.

– Viime vuoden keväästä lähtien on saanut valmistautua kaikkeen. Koronan alkamisen jälkeen on ollut niin paljon muuttuvia tekijöitä, maalivahti Meeri Räisänen paalutti STT:lle Vierumäen-leirin päätteeksi.

– Totta kai se muuttaa treeniohjelmaa ja kesäharjoittelua, kun kisat ovat vasta loppukesästä, mutta kaikista kivointa ja tärkeintä on, että pääsemme pelaamaan. Ajankohdalla ei ole väliä.

Naisten MM-kilpailut on ollut yksi korona-ajan riepotelluimmista tapahtumista. Viime vuonna ne kuuluivat ensimmäisten pandemian takia peruttujen urheilutapahtumien joukkoon, kun Kansainvälinen jääkiekkoliitto reagoi nousevaan pandemiaan maaliskuussa 2020.

Vuoden 2021 MM-kilpailut lykättiin normaalilta paikalta maalis-huhtikuusta toukokuulle ja sitten elokuulle. Huhtikuun lopussa Räisänen ja muut Naisleijonat olivat jo pakanneet matkatavaransa.

– Viimeinen siirto tuli päivää ennen lentoa. Se tuli yllätyksenä.

Mitalinäyttöjä

Pitkäaikainen ykkösmaalivahti Noora Räty ei ole mukana työkiireiden takia, mutta Räisänen torjui Suomen MM-pronssille 2015 ja neljänneksi 2016. Molemmissa kisoissa hänet valittiin tähdistökentälliseen.

– Koen, että olen parempi urheilija ja maalivahti kuin viisi vuotta sitten. Olen todella valmis.

Räisänen, 31, tavoitteli ykkösmaalivahdin paikkaa myös MM-kotikisoihin 2019, mutta polvivamma pilasi suunnitelman.

– Henkisesti se oli todella kova paikka. Loukkaantuminen oli harmi. Kesti kauan päästä yli, mutta sekin kokemus on tehnyt minusta vahvemman.

Maalivahtikolmikosta myös Anni Keisala, 24, ja Jenna Silvonen, 22, ovat päässeet MM-tunnelmiin.

– Olin mukana jo 2016 ja 2017. Silloin omat odotukset eivät olleet korkealla, vaan hain kokemusta ja pääsin näkemään, millaista touhu oli. Pääsin pelaamaan yhden erän Kanadaa vastaan. Siinä konkretisoitui vauhti. Tiedän millaista se on ja auttaa, kun vähän tietää, mitä on vastassa, Keisala avasi.

Silvonen oli kotikisoissa hopeaa saavuttaneen joukkueen kolmosmaalivahti.

– Ihan sama kuka meidän kolmikosta on maalilla, pystymme pelaamaan näitä pelejä, Keisala painotti.

– Meillä on hyvä kemia keskenämme ja puskemme toisiamme eteenpäin harjoituksissa. Juttelemme, jaamme vinkkejä, annamme kaikki parastamme ja tuemme toisiamme.

"Ei voi suoristaa selkää"

Suomi on pelannut pohjoisamerikkalaisia vastaan viimeksi kotikisoissaan huhtikuussa 2019. Tuleva iskukyky on arvoitus – vai onko?

– Meillä on ollut kovia poikapelejä. Ne ovat näyttäneet, että olemme iskukykyinen ja voimme haastaa minkä tahansa joukkueen. Ne ovat olleet hyviä harjoitusotteluita leirityksillä, sosionomiksi opiskeleva Keisala mainitsi.

MM-leirilläkin Naisleijonat mittasi osaamistaan poikia vastaan.

– Olemme saaneet niistä otteluista pohjoisamerikkalaista pelivastetta. Meillä on tosi liikkuva ja hyväkuntoinen porukka, Räisänen sanoi.

Räisänen on pysäyttänyt kiekkoja myös miesten Suomi-sarjassa ja pelaa tulevalla kaudella JYPin alle 20-vuotiaiden miesten akatemiajoukkueessa.

– Kudit ja tilanteet tulevat nopeammin. Koko ajan pitää olla hereillä. Pojat ovat todella maalinnälkäisiä. Ei voi yhtään suoristaa selkää. Kuti voi tulla milloin vain.

Poikapeleistä saadut opit mitataan jo MM-avauksessa, kun Naisleijonat haastaa Kanadan ensi viikon lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Ottelu käynnistää puolen vuoden jakson, johon mahtuvat myös Pekingin olympialaiset.

– Tavoitteeni on päästä sinnekin. Pelataan MM-kilpailut, annetaan hyvät näytöt ja toivotaan, että ne riittävät olympialaisiin asti, Keisala suunnitteli.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut