Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voitto läheisten edessä herkisti Hurskeen

Kun Tampereen Pyrinnön Reetta Hurske juhli kaksi vuotta sitten uransa ensimmäistä pika-aitojen SM-kultaa, piti voiton varmistumista maalikamerasta odotella kuumottavan pitkään.

Perjantaina Tampereella mikään ei jäänyt epäselväksi Hurskeen uran toisessa kultajuoksussa.

Kun kautensa jo päättäneet Annimari Korte ja Nooralotta Neziri puuttuivat lähtöviivalta, sai tamperelainen lasketella voittoon ajalla 13,12 yli puolen sekunnin erolla Saara Keskitaloon.

– Oli tämä minullekin aika uusi tilanne. En ole koskaan ennakkosuosikkina tällaiseen kisaan lähtenyt, Hurske sanoi.

– Totta kai kisa olisi ollut erilainen, jos he (Korte ja Neziri) olisivat olleet. Mutta eivät nuo nuoremmat yhtään huonosti taistelleet.

Seitsemäs peräkkäinen SM-mitali irtosi kotikaupungissa, kotistadionilla ja omien läheisten edessä.

– Halusin todella onnistua, ja olla tekemättä tyhmiä virheitä. Tuntuu tosi hyvältä. Voittaminen herkistää.

Tuttujen kilpakumppanien puuttuessa Hurske tiesi voittavansa, jos vain lähtö onnistuu.

– Aika ei tyydytä, mutta oli se ihan hyvä tuommoisessa yksin juoksussa. Juoksu lähti ihan hyvin ja sain rytmin pidettyä.

EM-rajan kimppuun Tukholmassa

Hurskeen kausi on ollut edellisiin verrattuna hankala, eikä tamperelainen ole alittanut 13 sekunnin rajaa kuin kerran sallituissa oloissa.

Visiitti Tokion olympialaisiin jäi alkueräjuoksun mittaiseksi ajalla 13,10.

Kalevan Kisojen jälkeen edessä on vielä Tukholman Ruotsi-ottelu ja myöhemmin SM-viestit. Aikatavoite on edelleen alle 13 sekunnissa, jopa ensi kesän EM-kisojen tulosrajassa 12,93.

– Se riippuu sitten tosi paljon Tukholman olosuhteesta. Toivottavasti siellä on vähän lämpöisempää. Nyt oli vähän turhaa odottelua ennen starttia, Hurske harmitteli.

– Ei se EM-raja kauhean kaukana ole tällä suorittamisella. Toki sen eteen saa vähän tehdä, ja vaatii vähän myötäistä ja lämpöä.

Naisten pika-aitojen alkuerissä Ratinassa nähtiin hurjan näköinen tilanne, kun Hurskeen vahvin haastaja Anni Siirtola kaatui viidennellä aidalla.

– Hän löi pikkuisen päätään, ei pitäisi olla mitään vakavampaa. Ei lihasvammoja tai sen tyyppistä, valmentaja Timo Siirtola kertoi.

Nina Chydenius juhli ensimmäistä mestaruuttaan itkien ja nauraen

Gamlakarlebyn IF:n Nina Chydenius itki ja nauroi ilosta tuoreena 10 000 metrin juoksun Suomen mestarina. Uran ensimmäinen mitali Kalevan kisoista tuli heti kultaisena ja myös omalla ennätysajalla 33.45,79.

Chydenius veti Rovaniemen Lapin Johanna Peiposen perässään hopealle ajalla 34.15,23, ja HKV:n Suvi Miettinen taisteli pronssin ennätyksellään 34.34,65.

Chydenius kohensi juoksussa ennätystään puoli minuuttia.

– Olen juossut kymmenen vuotta ja mitali Kalevan kisoista on ollut tosi kauan unelma ja nyt voitin, Chydenius selitti valloilleen ryöpsähtäneitä tunteitaan.

– Olen terve ja nautin, kun työ nyt palkitaan ja saan näyttää, että olen parempi kuin vanhat tulokseni. Olen tosi kiitollinen siitä.

Chydenius otti epäröimättä vauhdinpitäjän roolin, eikä luopunut siitä, kun Peiponen otti hänet matkalla kiinni.

– En ollut varma voitosta, sillä Johanna on kova kilpailija. Toivoin vain, että jaksaisin vauhdissa häntä pidempään, Chydenius kertoi.

Tavoitte ena EM-München

Chydenius, 31, on edustanut Suomea 22-vuotiaiden EM-kisoissa 2011. Nyt ura on saanut uutta puhtia, ja hänen tavoitteenaan on päästä ensi vuonna Münchenin EM-kisoihin ja jossain vaiheessa myös Suomen olympiaedustajaksi.

– Juoksen sunnuntaina vitosen, sitten toivottavasti Ruotsi-ottelussa ja syksyllä maantiekisoja. Kaikki tehdään kuitenkin EM-kisatavoitetta ajatellen ja uran suurin tavoite on olympialaiset, Chydenius vahvisti.

– En usko, että se on mahdotonta, jos pysyn terveenä.

Joonas Rinne pelastui pussista mestariksi

Huimasti tällä kaudella vauhtiaan parantanut Joonas Rinne voitti viidennen peräkkäisen mestaruutensa 1 500 metrillä. Nuorten 3 000 metrin Euroopan mestari Ilona Mononen voitti naisten 1 500 metrillä ensimmäisen mestaruutensa Kalevan kisoissa.

Taktiikkajuoksuissa Rinteen voittoaika oli 3.50,05 ja Monosen 4.25,35.

Rinne oli kirivaiheessa odotetun ylivoimainen.

– Lähdin seuraamaan kärkeä, mutta viimeisen kierroksen alkaessa olin pussissa, vaikka niin ei pitänyt käydä. Se oli taktinen moka, Rinne kertasi miesten kilpailua

– Totesin, ettei sieltä tullakaan noin vain pois, mutta onneksi takasuoralla oli voimia niin paljon jäljellä, että loppu tuli vahvasti.

Rinne oli maalissa iloinen ja myös helpottunut, sillä hän tunsi ennakkosuosikin paineet "pakkovoitosta".

– Suosikkina pitää tulla ja lunastaa ne odotukset. Onneksi tässä sitten kävi näin, Rinne totesi.

Rinne saavutti viime vuonna tuplamestaruuden 800 ja 1 500 metrillä, ja hän pyrkii samaan myös Tampereen kisoissa.

– Olen pettynyt, jos 800 metriltä ei tule toista kultaa, Rinne tunnusti.

Rinne otti mestaruuden Saarijärven Pullistukselle. Joensuun Katajan Konsta Hämäläinen otti hopean ja Lempäälän Kisan Aleksi Kivelä pronssin.

Mononen starttaa myös vitoselle

Mononen, 17, saavutti nuorten Euroopan mestaruuden heinäkuussa Tallinnassa. Nuorten MM-kisoissa Nairobissa hän sijoittui elokuun puolivälin jälkeen 3 000 metrillä viidenneksi ja 1 500 metrillä kahdeksanneksi.

Mononen palasi Suomeen maanantaina, mutta oleskelu korkealla kevensi askelta vielä Tampereen kisoissa.

– Juoksu on tuntunut helpolta, kun olen ollut muutaman päivän merenpinnan tasolla, Mononen kertoi.

– Tänään juoksun alku oli tosi hiljainen. Olisin ollut valmis kovempaan vauhtiin, mutten halunnut vetää.

Mononen kehui mestaruustunnelmiaan, mutta kaipasi samalla sitä lisää. Hän osallistuu sunnuntaina 5 000 metrin kilpailuun.

– En tiedä yhtään, mitä odottaa, sillä se on minulle ensimmäinen vitonen radalla, Mononen naurahti.

– Kolmetonniset ovat kuitenkin kulkeneet niin hyvin, että kai siihen päälle voi jotenkin jatkaa vielä pari kilometriä. Mutta kova kisa siitä tulee.

Lahden Ahkeraa edustava Mononen saa vitosella vastaansa muiden muassa tuoreen kympin mestarin Nina Chydeniuksen.

Savonlinnan Riennon Reetta Joronen oli 1 500 metrillä toinen ja Lahden Ahkeran Emma Katajalaakso kolmas.

Eemil Helander kiri vitosella ensimmäisen mestaruutensa

Vauhdilla vauhtiaan parantava juoksijalupaus Eemil Helander saavutti ensimmäisen Kalevan kisojen mestaruutensa. Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Helander kukisti 5 000 metrin loppukirissä Lahden Ahkeran Ossi Kekin ja otti voiton vaatimattomalla ajalla 14.53,96.

Hannu Granberg otti myös pronssin Lahden Ahkeralle.

– Juoksun alku oli tosi hiljainen, kun muilla ei ollut vetohaluja. Yritin pitää vauhtia, mutta niin, ettei ihan kaikki olisi pelissä, Helander kertoi.

– Ossi tuli tosi hyvin perässä. Oli tiukka kisa, mutta pystyin lopussa vastaamaan hänen vetoonsa. Tuli voitto, kiri oli riittävä ja jäi voimia jäljelle.

Syy voimien säästelyyn on Helanderin toinen matka eli 3 000 metrin estejuoksu sunnuntaina. Siinä hän saa vastaansa Topi Raitasen, joka kiirehtii Tampereelle lauantain Timanttiliigan kilpailusta.

– Haluaisin vielä tällä kaudella juosta hyviä aikoja, mutta täytyy katsoa, mikä on silloin päivän fiilis ja onko sunnuntaina se oikea hetki, Helander jatkoi.

Helander, 20, on kohentanut tällä kaudella vitosen ennätyksensä aikaan 13.55,80 ja este-ennätyksensä aikaan 8.39,75.