Sivula hakkuroi pisterohmuna EM-kotiavauksessa – Suomen miesten lentopallomaajoukkue kukisti Pohjois-Makedonian

Suomen pelaajat juhlivat voittoa Makedoniasta Tampereella pelatussa ottelussa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Juha Aaltonen / STT

Suomi aloitti keskiviikkona lentopalloilun miesten EM-kilpailut kaatamalla Pohjois-Makedonian C-lohkon avausottelussa 3–1 (25–20, 25–15, 24–26, 25–22). Hakkuri Urpo Sivula oli 25 pisteellä Suomen selvästi tehokkain pelaaja, vaikka hänellä oli omat vaikeutensa ottelussa. Hyökkäysvirheitä tuli kahdeksan. Huippuonnistumisia tuli enemmän, hän iski ottelupallosta ratkaisupisteen.

– Pelaamattomuus näkyi ajoittain omassa hyökkäyspelissä. Virheitä tuli ainakin neljä liikaa, Sivula sanoi.

Sivulan hyökkäystehot olivat hakkurille kovaa luokkaa 59 prosenttia, 39 passista 23 pistettä. Kahden erän jälkeen luku oli peräti 68 (13/19).

– Tilasto on ihan ok, mutta aina voi parantaa, Sivula sanoi.

Suomella oli Sivulan lisäksi monta onnistujaa. Libero Lauri Kerminen puolusti erinomaisesti, ja passari Eemi Tervaportti oli totutun vahva.

Etenkin syötössä Suomi oli selvästi edellä. Yleispelaaja Antti Ronkainen sai tililleen neljä yhteensä 11 ässästä. Päätöserässä EM-kisojen ensikertalainen, mutta MM-kisoissa 2018 mukana ollut Sakari Mäkinen syötti kolme ässää peräkkäin vieden Suomen 13–9-johtoon.

Myös torjuntapelissä Suomi oli alun vaikeuksien jälkeen selvästi vastustajaa edellä voittaen torjuntapisteet 18–8. Mäkinen otti peräti seitsemän torjuntapistettä.

– On sanottu, ettei ole hyviä torjujia, vaan huonoja hyökkääjiä. Torjuntataktiikkamme toimi, Mäkinen sanoi.

Myös Tommi Siirilä ja Sauli Sinkkonen veivät tehoja alas Pohjois-Makedonian hyökkäykseltä.

Yksi erä ylimääräistä

Suomen voitettua selvästi toisen erän katsojat odottivat joukkueen voittavan helposti kolmannenkin erän ja alku näyttikin hyvältä. Suomi johti erää Ronkaisen ässän jälkeen 17–14, mutta vähitellen Pohjois-Makedonia kiri rinnalle.

Suomella oli ottelupallo tilanteessa 24–23, mutta Pohjois-Makedonia kesti ja ratkaisi erävoiton Mäkisen epäonnistuttua vastaanotossa.

Vielä avauserässä Tervaportti käytti vain vähän keskihyökkääjiä, mutta ottelun edetessä niin Sinkkonen kuin Siiriläkin saivat enemmän hyökkäyspaikkoja.

Suomella oli ongelmiakin. Ronkainen ja Mäkinen olivat ajoittain vaikeuksissa vastaanotossa ja kaksikon hyökkäystehoihinkin jäi parantamisen varaa. Molemmat jäivät alle 50 prosentin tehoihin.

– Tärkeintä oli voitto ja päästä pelaamaan fanien edessä, Mäkinen sanoi.

Pohjois-Makedonia pelaa vasta toista kertaa historiansa aikana arvokisoissa. Kaksi vuotta sitten Sloveniassa se oli samassa alkulohkossa kuin Suomi, ja silloinkin maat kohtasivat avausottelussa. Suomi oli silloin parempi erin 3–1 Sivulan tehtyä 17 pistettä. Pohjois-Makedonia voitti myöhemmin Sloveniankin, joka sai hopeaa kisoista hävittyään EM-loppuottelun Serbialle.

Suomi kohtaa Tampereella seuraavaksi Espanjan, joka on vastassa lauantaina.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut