Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Suomi laittoi Venäjän lujille, mutta kärsi tappion EM-lentopallossa – Sammelvuo sai laulaa molemmat kansallislaulut

Miesten lentopallomaajoukkue laittoi olympiahopeajoukkue Venäjän lujille EM-kotikisoissa, mutta taipui Tampereella tappioon erin 1–3. Suomelle tappio oli ensimmäinen C-lohkossa. Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä otti kisojen toisen voittonsa, sillä eilen se kukisti Hollannin 3–2.

Suomi voitti avauserän kotiyleisön riemuksi 25–22, mutta hävisi toisen erän nopeasti 15–25. Kolmannessa erässä Suomi taisteli jälleen tasapäisesti voitosta, mutta erä päättyi videotarkastuksen jälkeen venäläisille 25–23. Neljännessä erässä Venäjä oli parempi 25–17.

Suomen aloituskokoonpano uudistui voitokkaisiin Pohjois-Makedonia- ja Espanja-otteluihin verrattuna, sillä yleispelaaja Sakari Mäkinen puuttui kokoonpanosta. Myös keskipelaaja Miki Jauhiainen oli sivussa.

Päävalmentaja Joel Banks teki otteluun taktisen vaihdon, sillä Eemi Tervaportin sijasta Suomen peliä pyöritti 43-vuotias passari Mikko Esko. Kesällä maajoukkueen leirivahvuuteen palannut Esko sai keskiviikkona EM-avausottelussa täyteen 300 maaottelun rajan.

Eskon lisäksi avauskokoonpanoon kuuluivat hakkuri Urpo Sivula, keskipelaajat Sauli Sinkkonen ja Tommi Siirilä, yleispelaajat Antti Ronkainen ja Niko Suihkonen sekä libero Lauri Kerminen.

– Hienoa, että pääsi pelaamaan kotiyleisön edessä. Aloitimme pelin tosi hyvin, mutta ehkä sitten puuttui rohkeutta, Suihkonen sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Myös 212-senttinen hakkuri Aaro Nikula sai peliaikaa korvattuaan Sivulan.

– Alussa oli hermostunutta. Kun pääsee hyökkäämään noin korkeaa torjuntaa vastaan, siinä kehittyy, Nikula sanoi Ylen haastattelussa.

Suomalaisista Antti Ronkainen oli 15 pisteellä tehokkain. Ottelusta koronatilanteen takia varotoimenpiteenä pois jääneen Sakari Mäkisen korvannut Niko Suihkonen teki 11 pistettä.

Suomi pelaa EM-kisoissa seuraavaksi tiistaina Hollantia vastaan. Isäntien alkulohko päättyy keskiviikkona Turkki-otteluun. Lohkon neljä parasta jatkaa pudotuspelivaiheeseen, ja Suomella on hyvät saumat jatkopaikkaan.

Hieno fiilis tulla halliin

Venäjän päävalmentaja Sammelvuo koki useita ikimuistoisia hetkiä illan aikana.

– Oli hieno fiilis jo tulla halliin, kun yleisö osoitti suosiota. Olin sentään 26 vuotta Suomen maajoukkueessa, pelaajana ja valmentajana, Sammelvuo sanoi.

Ottelussa Venäjä hävisi avauserän, mutta voitti kolme seuraavaa. Ottelun jälkeen Sammelvuo jutteli pitkään libero Lauri Kermisen kanssa ja sai lämpimän halauksen entiseltä pelikaveriltaan Mikko Eskolta.

– Olen ollut Laurin elämässä puolet hänen elämästään, juteltavaa riitti, Kermistä myös seuratasolla valmentanut Sammelvuo naurahti.

Miltä tuntui Suomen kohtaaminen?

– Ennen ottelua lauloin molemmat kansallislaulut. Kun sitten itse ottelu alkoi, ajatus oli siinä eikä missään muussa, Sammelvuo sanoi.

Optio jatkosta Venäjällä

Menestyksekkään pelaajauransa jälkeen Sammelvuo toimi Suomen päävalmentajana tammikuusta 2013 kevääseen 2019, kunnes vaihtoi Venäjän päävalmentajaksi. Jaksoon Suomen luotsina mahtui useita huippuhetkiä.

– Menimme MM-kisoihin kaksista karsinnoista. Etenkin tammikuun 2014 karsinnat olivat hieno kokemus ja myöhemmin Puolan MM-kisat, paikalla oli tuhansia faneja. Oli melkoinen huuma. Toisetkin karsinnat olivat ikimuistoiset, Sammelvuo muisteli.

Sammelvuon saatua pestin Venäjän päävalmentajana hänen huomionsa siirtyi luonnollisesti itään, jossa hän työskentelee myös seuravalmentajana.

– En ole parin viime vuoden aikana paljonkaan seurannut Suomen maajoukkuetta. Mutta tietenkin ennen tätä ottelua tutkimme sen tapaa pelata ja katsoimme videolta sen otteluita. Maajoukkueella on varmasti hyvä tulevaisuus, Sammelvuo sanoi.

Sammelvuon nykyinen sopimus päättyy vuoden lopussa, ja Venäjän liitolla on optio ensi vuodesta. Ja jos vaikka se optio käytetään, voisitko kuvitella palaavasi vielä Suomen päävalmentajaksi?

– Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan tällaisiin kysymyksiin. Haluan silti elää tätä hetkeä ja uskon, että elämässä päätyy sinne minne on tarkoitettu, Sammelvuo sanoi.

Yhteiset muistot eivät katoa

Miltä tuntui henkisesti valmentaa Suomea vastaan ja myös omalla pelaajauralla olleita kavereita vastaan, esimerkiksi juuri Eskoa vastaan?

– Yhteiset muistot eivät katoa minnekään. Mutta olen nyt Venäjän päävalmentaja, ja he pelaavat Suomen paidassa. Voitimme tänään, mutta emme helposti. Nykyinen maajoukkue toteuttaa hyvin Joel Banksin pelikirjaa ja on ilmiselvästi hyvässä kunnossa, Sammelvuo sanoi.

Mitkä ovat parhaat muistot EM-kisojen areenasta Hakametsän hallista?

– Voitimme täällä Brasilian Maailmanliigassa 2009. Ja Serbian kaksi vuotta myöhemmin, Sammelvuo sanoi.

Hakametsän halli oli sunnuntaina toisen kerran peräkkäin loppuunmyyty, sillä katsojia katsojia oli 3 100.