Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unelmamaaleja laukova Eveliina Summanen pääsee täynnä itseluottamusta MM-karsintapeleihin – "Itseluottamus ruokkii uskallusta"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen keskikenttäpelaajan Eveliina Summasen tämän vuoden maalikimara on komeaa katseltavaa. Huhtikuussa Itävaltaa vastaan tehdyistä kahdesta maalista toinen oli kaukoveto noin 25 metristä. Kesäkuussa hän onnistui samoilta jalansijoilta vapaapotkusta Puolaa vastaan.

Viime lauantaina Summanen osoitti laukaisu-uhkansa kattavan kentän hyökkäyspuoliskon käytännössä kokonaan. Aftonbladet otsikoi Ruotsin liigaa Kristianstadissa pelaavan Summasen osuman Djurgårdenin verkkoon unelmamaaliksi. Summanen latasi toisella jaksolla pallon lähes puolesta kentästä maaliin.

– Valmentaja on vinkannut muutaman kerran, että voisin kokeilla kauempaakin. Kokeilin melkein silmät kiinni ja sinnepäin, ja oli ihan hyvä osuma palloon. Näin sen sosiaalisesta mediasta pariin kertaan, mutta ei sitä ole ollut jälkikäteen tarvetta katsella, Summanen sanoo.

Unelmamaalit eivät ole sattumaa. Summanen sanoo onnistumisten ruokkivan itseluottamusta ja siksi hän uskaltaa nykyään laukoa enemmän.

– Voisin sanoa sen yhdeksi vahvuudekseni hyökkäyspäässä. Itseluottamus ruokkii uskallusta ja sitä kautta onnistumisiakin tulee. Sitä kautta oravanpyörä taas jatkuu, Summanen kertaa.

"Ei pidä lähteä aliarvioimaan"

Kaukolaukauksille voi olla maajoukkueessa taas tarvetta, kun Suomi (maailmanrankingin 25.) kohtaa torstaina MM-karsintaottelussa Georgian (maailmanrankingin 123.).

– Odotetaan, että päästään hallitsemaan palloa, mutta Georgia voi olla vaarallinen vastahyökkäyksissä. Ei pidä lähteä aliarvioimaan vastustajaa eikä mennä mukaan Georgian tempoon, Summanen sanoo.

Georgia pudottautunee varjelemaan omaa maaliaan hyvin matalalta. Se voi avata tilaa Summasen oikean jalan tykille.

– Saa nähdä, jos sellainen (vetopaikka) aukeaa, niin miksei sitä voisi kokeilla, jos jalka on kuumana.

Syyskuussa MM-karsinta-avauksessaan Turussa Suomi voitti Slovakian 2–1. Georgia hävi avauspelinsä Ruotsille 0–4. Torstaina Tbilisin nurmelta mikä tahansa muu tulos kuin vierasvoitto on valtava pettymys. Summanen ei koe ennakkosuosikin asemasta paineita.

– Ei meillä ole mitenkään jännittynyt olo, vaan tosi rento fiilis joukkueessa.