Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huuhkajien vuosi oli tunteita täynnä: "Hengästyttäväkin vuosi"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue eli Huuhkajat päätti MM-taipaleensa ja tiiviin vuotensa tappioon myöhään tiistai-iltana Helsingin Olympiastadionilla, kun hallitseva maailmanmestari Ranska kaatoi isäntänsä MM-karsintojen lohkovaiheen päätöskierroksella 2–0. Kun Ukraina voitti samaan aikaan Bosnia-Hertsegovinan, Suomi jäi lohkossa kolmanneksi eli MM-jatkokarsinta jäi haaveeksi.

– Ilta oli tunteita täynnä: Teemu Pukki sataan maaotteluun, kaksi viime aikojen ikonia (Paulus Arajuuri ja Joona Toivio) jättivät maajoukkuepelit, ja vähän harmittaa että seuraavalle portaalle ei päästy. Mutta se kuuluu urheiluun, välillä voitetaan ja välillä petytään. Vastus oli parempi, ei tarvitse hävetä, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kuvaili iltaa.

Hävettävää ei ole suomalaiseen jalkapallohistoriaan jäävässä vuodessakaan. Huuhkajien unelma toteutui EM-lopputurnauspeleillä ja MM-karsinnatkin tarjosivat riittämiin jännitettävää, draamaa ja iloakin.

– EM-turnaus oli kohokohta, totta kai. Se matka, ne viikot kun kansakunta seurasi Huuhkajia ja se tunteiden vuoristorata. On hienoa havaita, kuinka suomalaiset ovat löytäneet isolla joukolla Huuhkajat. Ilo ja riemu ovat päässeet esille, ja joukkue on päässyt suoraan sydämiin, Lahti mietti.

– Kokonaisuutena vuoteen voi olla erittäin tyytyväinen. Ja hyvä, että jäi tavoiteltavaa: seuraavissa EM-kisoissa lohkovaiheesta jatkoon ja MM-karsinnoissa jälleen taistelua turnauspaikasta. Nyt voi hetken vetää henkeä, tämä on ollut hengästyttäväkin vuosi.

Olympiastadionilla oli tiistaina lähes 32 000 katsojaa ja myös ottelun jälkeistä järjestyshäiriötä, kun kentälle ryntäsi pienehkö joukko katsojia. Kahden vuoden takainen, huomattavasti suurempi ryntäys Liechtenstein-ottelussa EM-paikan varmistuttua, toi Palloliitolle sakkoa ja samaa lienee luvassa nytkin.

– Kyllä yleensä tämän tyyppisistä tapahtumista huomautusta tulee ja jonkinlainen seuraamusmaksu tästä seuraa, Lahti sanoi.

Talous tasapainossa

Palloliiton taloudenkin osalta Huuhkajien vuosi oli hyvä, EM:n ja yleisörikkaiden Ukraina- ja Ranska-pelien kautta. Koronan vaikutuksista huolimatta.

– Vielä keväällä vallitsi epävarmuutta talouden osalta, katsojamäärien ja harrastajamäärien suhteen. Harrastajamäärissä kuitenkin ylitettiin elokuun lopussa vuoden 2019 taso. Ja nämä Ukraina ja Ranska pelattiin täydellä stadionilla, sekä EM-kisoissa otettu Tanska-voitto kilautti myös pikkuisen (kassaan). Siitä meni tietysti pelaajille iso osa, mutta osa myös liitolle. Korona aiheutti puolestaan matkakustannuksien lisäystä, se söi paljon (esimerkiksi charter-lentojen myötä), Lahti selvitti.

– Plussaa ja vähän miinusta, ja tasapainoisessa tilanteessa ollaan talouden kanssa.

Jos on pelaajistossa tapahtumassa jonkinlaista muutosta nuorempaan, valmennus pysyy. Ainakin tulevan vuoden, jonka päätteeksi Huuhkajaparvea viime vuodet hienosti eteenpäin siivittäneen päävalmentaja Markku Kanervan sopimus päättyy. Lahti on aiemmin kommentoinut, että Kanervan mahdollisen jatkon pohtiminen olisi edessä kenties ensi vuoden Kansojen liigan koitosten jälkeen. Ja tilanne on sama yhä.

– Kansojen liiga on Riven (Kanerva) seuraava fokus. Ensi vuoden syksyllä (sopimustilanne) on ajankohtainen.