Ristomatti Hakola ylivoimainen Taivalkosken 15 kilometrillä – naisten ykkösnimi Krista Pärmäkoski tuplavoittajaksi

Krista Pärmäkoski lykki kärkeen yli seitsemän sekunnin erolla seuraavaan. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Ristomatti Hakola antoi merkkejä kisakuntoon pääsemisestä, kun hän voitti sunnuntaina maastohiihdon Suomen cupin miesten 15 kilometrin kilpailun. Taivalkosken laduilla hän taivutti perinteisellä Joni Mäen 34,1 sekunnilla. Voittaja viihtyi vauhdikkaalla ladulla.

– Kova tempo koko ajan. Jos minulle pitäisi joku rata tehdä, niin kyllä minä tuollaisesta tykkään. Ensimmäiset kolme kierrosta hiihdin käsijarru pohjassa ja kuuntelin väliaikoja. Ekat kierrokset mietin, että menee yllättävän hyvin, Hakola tuumi Ylen televisiolähetyksessä.

Kärkikaksikko Hakola ja Mäki saavuttivat viime talvena pariviestin MM-hopean ja virittävät kuntoaan Rukan maailmancupiin.

Mäki sijoittui lauantain sprintissä toiseksi Lauri Vuorisen jälkeen ja uusi kakkossijan normaalimatkalla, vaikka sprintti on hänen erikoisalaansa.

– Tuli positiivinen signaali vireestä. En ole niin metsikössä kuin ajattelin, joten helpotti painolastia hartioilla, Mäki sanoi.

Perttu Hyvärisen meno oli takkuista, mutta hän lämpeni kierros kierrokselta ja puristi kolmanneksi. Hyvärinen jäi voittajasta 57,4 sekuntia ja pudotti Lauri Lepistön neljänneksi.

– Unessa oli kyllä tämä päivä. Vikalle kierrokselle rupesi heräämään jo kilpahiihtoon. Tiukka kisa Lepistön Laurin kanssa kolmannesta sijasta. Risehän oli tämän päivän kurko, Hyvärinen kehaisi Hiihtoliiton tiedotteessa.

"En ollut vielä valmis isoihin valoihin"

Maailmancupin alku lähestyy, mutta suomalaisten ajatukset ovat kaksijakoiset. Osan meno takkuaa edelleen, mutta Hakolan osalta jo harjoituskausi oli rikkonainen.

– Ensi viikonloppuna lähden hiihtämään kovaa. Sitten lähdetään tekemään ratkaisuja seuraaviin kilpailuihin. Helmikuun puolivälissä pitäisi olla kunnossa, Hakola vinkkasi olympialaisten suuntaan.

Hakola ja Hyvärinen eivät olleet mukana lauantain sprintissä.

– En ollut vielä valmis isoihin valoihin. Nyt olen, Hakola kuittasi.

Viidentoista kilometrin perinteisen kotimainen valtias Iivo Niskanen ei ollut mukana Taivalkoskella vaan viritteli kuntoaan Oloksella.

Taivalkosken tuplavoittaja Pärmäkoski pääsee hyvillä mielin Rukalle

Suomen naishiihdon ykkösnimi Krista Pärmäkoski ylsi tuplavoittajak, kyn hän lykki lauantain perinteisen sprintin jatkoksi nopeimmin myös sunnuntain vajaan kymmenen kilometrin perinteisen kilpailussa.

Hän kukisti pitkäaikaisen maajoukkuekirittäjänsä Kerttu Niskasen 7,4 sekunnilla.

– Hyvän kisan "Kepa" sai aikaan, ja piti tsempata itseä koko ajan. Kovaa piti hiihtää koko ajan, Pärmäkoski kertoi Ylen televisiolähetyksessä.

Pärmäkoski myönsi, että sprintti painoi vielä.

– Lonkankoukistajat olivat kipeät eilisestä, kun en ole tottunut rykimään noin kovaa.

Taivalkosken kilpailun pituudeksi ilmoitettiin alun perin kymmenen kilometriä, mutta kilpailussa kierrettiin kolme kolmen kilometrin lenkkiä.

– Stadionilta ensimmäinen nousu oli pisin työpätkä. Siinä oli normaalimatkan hiihtämistä, mutta laskujen jälkeen pikkunyppäleet piti vetää aika lailla täysillä joka kerta ja toivoa, että jaksaa loppuun asti, voittaja jutteli.

Myös Niskanen oli tyytyväinen siihen, että vauhtia alkaa irrota ennen maailmancupin avausta.

– Melko sähäkkä päivä. Latu oli tosi helppo ja joutui hiihtämään koko ajan kovaa. Ihan ok. Sain vähän nopeampia liikkeitä ennen Rukaa, Niskanen silmäili tulevaan viikonloppuun.

Kisaamalla vauhtiin

Viikkoa aiemmin Oloksen perinteisen kympillä Niskanen oli kansainvälisessä seurassa viides. Pärmäkoski latasi vielä paukkuja seuraavan päivän kaudenavaukseen ja voitti vapaan kympin. Niskanen oli neljäs.

– Kunto on kohtalaisen hyvä, mutta suorituskyky ei ole vielä sitä, mitä pitää olla. Oloksella oli hyvät olosuhteet treenata ja harmitti lähteä pois. Suorituskyky tulee esiin kisojen kautta. Jokunen kisa vaaditaan, Niskanen summasi kauden kahta ensimmäistä viikonloppua.

Pärmäkoskikin lähtee hyvin odotuksin Rukalle, missä perjantain perinteisen sprintin perään hiihdetään lauantaina perinteisen kymppi ja sunnuntaina vapaan kymppi.

– Hyvillä mielin lähden. Suomalaisittain meillä on laittaa sinne kova joukkue. Tulemme näyttämään hyviä suorituksia. Sanoin valmennusjohdolle, että sprintillä aloitan, Pärmäkoski päätti aprikoinnin siitä, osallistuuko ollenkaan maailmancupin avaavaan sprinttiin.

Sprintterinä tunnettu Katri Lylynperä yllätti sunnuntaina kolmannella sijallaan ja jätti taakseen vapaan spesialisti Riitta-Liisa Roposen sekä normaalimatkojen perinteisen vääntäjän Anne Kyllösen.

– Yllättävän hyvä. Anne tuli kuin tilauksesta ja sain hiihtää hyvässä peesissä. Se oli ratkaisevaa. Peesi auttaa rytminpidossa ja on helpompi hiihtää. Minulla vaikutti olevan liukkaampi suksi kuin Annella, joten sekin auttoi, Lylynperä iloitsi.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut