Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Avausviikonloppuna ei kukaan halua tulla kipeäksi" – Kerttu Niskanen nukkuu kädet ristissä

Vesisade sulatti torstaina lunta Etelä-Suomessa, mutta maastohiihdon maailmancup käynnistyy perjantaina arvoisissaan olosuhteissa Kuusamon Rukalla. Kisojen aattona pakkanen oli kymmenen asteen seuduilla, mutta viikonloppuna elohopea saattaa painua jopa pariinkymmeneen asteeseen.

– Nukutaan kädet ristissä, ettei pakkanen pilaa kisoja ja päästään hiihtämään, Suomen maajoukkuehiihtäjä Kerttu Niskanen toivoi.

Torstaina olot olivat siedettävät, mutta pakkasen lisäksi myös lumisade aiheuttaa pohdittavaa huoltojoukoille.

– Kahdentoista asteen pakkanen aamulla ei tuntunut pahalle, mutta jos on puolet lisää, niin voi tuntua kylmältä. Avausviikonloppuna ei kukaan halua tulla kipeäksi, Niskanen painotti.

Krista Pärmäkosken mukaan hänen vartalonsa lämpenee kovallakin pakkasella hiihdettäessä, mutta sormien ja varpaiden tilanne on vaikeampi.

– Toivottavasti tehdään rohkeita ratkaisuja perumisten suhteen, jos pakkanen menee liian kovaksi.

Yksitoistakertainen arvokilpailumitalisti on nähnyt Rukalla monenlaisia säitä.

– Kun aloitin, tuntui että täällä oli aina kova pakkanen, Pärmäkoski muisteli.

Pitkät kalsarit jalkaan

Perttu Hyvärinen viihtyy pakkasessa, mutta Rukalla oikeanlaista keliä suksitestille ei ollut vielä löytynyt.

– Olen yrittänyt koko ajan tehdä suksitestiä pakkasella, mutta nytkin tulee lunta ja leutonee. Ei ole päässyt testaamaan rehellisessä 15 asteen pakkasessa, Hyvärinen jutteli torstaina iltapäivällä.

Ristomatti Hakola murjaisi, että viihtyisi mielellään 25 asteen lämmössä. Talvilajin ollessa kyseessä on kuitenkin parempi olla lähellä nollaa tai mieluiten sen alapuolella.

– Laitetaan pitkät kalsarit jalkaan. Ei ole oikein muita vaihtoehtoja kovalla pakkasella. Kylmähän se on joka tapauksessa, kun tullaan kuuttakymppiä mäkeä alas. Mieluummin ottaisin miinus viisi astetta, Hakola vakavoitui ja kuvaili vallitsevaa keliä nihkeänoloiseksi.

Rukalla kilpaillaan perjantaina perinteisen sprintti. Lauantaina miehet hiihtävät 15 kilometriä ja naiset 10 kilometriä perinteisellä. Sunnuntaina ohjelmassa on miehillä 15 kilometrin ja naisilla 10 kilometrin takaa-ajot vapaalla hiihtotavalla.