Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kytösaho ainoana suomalaishyppääjänä Rukan lauantain mäkikisaan

Mäkihyppääjä Niko Kytösaho vahvisti täksi kaudeksi ottamaansa kehitysharppausta Rukan maailmancupin karsinnassa perjantai-iltana. Kytösaho ponnisti mielestään heikolla hypyllä 128,5 metriin ja lunasti paikan lauantain kilpailuun sijalla 32.

Kytösaho aloitti maailmancupin sijoilla 18 ja 39 Venäjän Nizhni Tagilissa viime viikonloppuna ja väläytti siellä kykyjään karsinnan vitossijalla. Perjantaina hänelle osui huono päivä, mutta taso riitti silti kisapaikkaan.

– Oli kaiken kaikkiaan vaikea päivä. Ensimmäisestä harjoitushypystä oli tasapaino hukassa kummulla, toisessa petti ajoitus, karsintahypyssä tuli kiire keulalla ja ponnistus kallistui eteenpäin. Lentorata jäi sen takia matalaksi, Kytösaho kertoi.

Kytösaho parantaisi Rukalla mielellään Nizhni Tagilin 18. sijaa, jolla hän sivusi uransa parasta maailmancupin sijoitusta joulukuulta 2020. Samalla pitäisi välttää yliyrittäminen. Venäjällä hänellä meni "lataus yli" hyvän karsintahypyn jälkeen, kun halu onnistua kasvoi liian suureksi.

Rentoutta ja malttia kilpailuun

Rukalla Kytösaho tiesi tarkasti, mitä hänen pitää parantaa lauantain kilpailuun.

– Pitäisi malttaa nostattaa hyppyä korkeammalle ilmalennon alussa, Kytösaho selvitti.

– Tarvitsen suoritukseen rauhaa ja rentoutta sekä keulalla malttia tehdä töitä pitkällä matkalla.

Se edellyttää rentoa kilpailutilanteen hallintaa ja luottoa omaan osaamiseen. Eli asennetta, jota päävalmentaja Janne Väätäinen on tämän vuoden ajan teroittanut Suomen kärkihyppääjille.

Aalto kaipaa harjoitusrauhaa

Viime vuosien ykköshyppääjän Antti Aallon ajatukset kilpailutauosta vahvistuivat Rukan karsinnassa. Hän karsiutui Venäjällä molemmista kilpailuista ja hänelle kävi samoin perjantaina.

Aalto oli vasta neljänneksi parhaana suomalaisena 61:s.

– Ei ole yhtään tunnetta hyppyyn. Tunne ei nyt vastaa todellisuutta, Aalto kuvasi ongelmaansa.

– Tämä on tuttu asia. Tiedän, mistä on kysymys. Nyt pitäisi päästä vapaasti treenaamaan, joten voisi olla viisasta keskittyä hetkeksi harjoitteluun.

Kytösaho hyppää lauantaina kello 17.30 alkavassa kilpailussa ainoana suomalaisena. Jarkko Määttä oli karsinnassa 55:s, Eetu Nousiainen 57:s, Andreas Alamommo 63:s, Henri Kavilo 64:s ja Arttu Pohjola 65:s.

Japanin Ryoyu Kobayashi ponnisti karsinnassa pisimmälle eli 147 metriin. Itävallan Daniel Huber oli karsinnan kakkonen ja Saksan Pius Paschke kolmas.