Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilkka Herolan ilme synkistyi Rukalla – cupin kärkikymmenikkö pääsee pitkällä etumatkalla kymmenen kilometrin hiihtoon

MM-mitalisti Ilkka Herolan Rukan-urakka synkkeni Rukan kisaviikonlopun toisen kilpailun mäkiosuudella. Herola notkahti mäessä sijalle 33, ja hän joutuu kymmenen kilometrin hiihtoon yli kahden minuutin takaa-ajotilanteesta. Ero kymmenenteen sijaan on minuutti 37 sekuntia.

Herola pääsi Rukan HS142-mäestä 119,5 metriin. Hän jäi viisi ja puoli metriä perjantain kilpailuhypyn mitasta.

– Todella huono hyppy. Se oli huonompi kuin eilisessä kilpailussa ja huonompi kuin karsintakierroksella, pettynyt Herola vahvisti.

– Nyt kelikin oli helvetin hyvä ainakin tuulikompensaation perusteella.

Herola on tottunut vaikeuksiin Rukan suurmäessä, joka ei sovi hänen hyppytekniikalleen. Aamun tulos rassasi häntä silti näkyvästi, sillä hän laski parantavansa perjantain 18. sijalta ainakin kymmenen parhaan joukkoon hiihtomatkan pidentyessä vitosesta kymppiin.

– Ei taida olla mahdollisuuksia kunnon pisteisiin, kun tuli noin paljon eroa keulaan ja myös kymmenenteen sijaan, Herola totesi.

– Tulee vaikea hiihto.

Vyössä oli liikaa mittaa

Päivä alkoi hankalasti koko joukkueella. Otto Niittykoski oli mäessä 47:s ja ero kärkeen on lähes viisi minuuttia. Arttu Mäkiahon ja Leevi Mutrun kilpailu päättyi pukumittaukseen. Molempien hyppypuvut olivat liian löysiä vyötäröllä olevan vyön kohdalta.

– Vyö oli pari senttiä liian iso. Täytyy laittaa illalla ompelukone surraamaan, Mäkiaho kertoi.

– Mittasimme puvut illalla päivällisen jälkeen ja aamulla ei tullut syötyä ihan valtavasti, lähinnä join kahvia. Siitä se ero taisi tulla.

Hyppypukuihin haetaan säätöjä tyypillisesti alkukaudesta.

– Välineet eivät vielä ole sataprosenttisesti säädöissä, Mäkiaho vahvisti.

Hyppytekniikan kanssa kamppaillut Mutru yritti kohdata hylkäyksen huumorilla.

– Alkaa olla jo vähän huvittunut olo, Mutru kommentoi pulmien kertymistä samalle miehelle.

– Täytyy jatkaa myös hypyn työstämistä, jotta saisin rentoutta ja itseluottamusta mäkeen. Täytyy ajatella, että on koko talvi aikaa parantaa.

Myös cupin ykkösmies hylättiin

Pukumittauksissa keskityttiin mitä ilmeisimmin juuri vyötärömittaan, sillä myös perjantain kilpailun voittaja, Norjan Jarl Magnus Riiber tuli hylätyksi. Hän ei selvinnyt läpi edes karsintakierroksen tarkastuksesta.

– Vyö oli liian väljä vyötärön kohdalta. Puku oli hieman liian iso, Riiber kertoi Norjan uutistoimistolle NTB:lle.

– Aika kiusallinen tilanne, eikä tällaista saisi tapahtua.

Riiber on voittanut maailmancupin kokonaiskilpailun kolmesti peräkkäin. Perjantaina hän voitti maailmancupin avauskilpailun Rukalla ylivoimaisesti, yli 20 sekunnin erolla vastustajiin.

Saksan Terence Weber pääsee ensimmäisenä yhdistetyn maailmancupin toisen kilpailun hiihtoon. Hän ponnisti mäestä 136,5 metrin hypyn. Itävallan Mario Seidl lähtee matkaan kuuden sekunnin ja Viron Kristjan Ilves kahdeksan sekunnin päässä.

Saksan luja kaksikko Eric Frenzel ja Vinzenz Geiger starttaavat hiihtoon sijoilla kuusi ja seitsemän vajaan 20 sekunnin päässä kärjestä.

Myös Norjan Jörgen Graabak ja Saksan Julian Schmid lähtevät tekemään vauhdikasta nousua sijoilta 22 ja 23. He ovat reilun minuutin päässä kärjestä.

Perjantaina Riiberin jälkeen toiseksi sijoittunut Itävallan Johannes Lamparter on mäkiosuuden jälkeen sijalla 11 reilun puolen minuutin päässä Weberistä.

Yhdistetyn hiihto alkaa kello 16.30.

---

Korjattu juttua klo 11.36: Jutussa luki aluksi virheellisesti Otto Herola, po. Niittykoski.