Lauri Vuorinen taisteli Lillehammerin sprintissä viidenneksi – Kläbo hurjasteli ylivoimaiseen voittoon

Lauri Vuorisen kankeasti alkanut päivä päättyi Norjan Lillehammerissa uran parhaaseen sijoitukseen maastohiihdon maailmancupissa. Vuorinen heräsi viideltä aamulla päänsärkyyn ja niska jäykistyneenä, mutta iltapäivällä hän saattoi iloita uran ensimmäisestä sprintin finaalipaikasta ja viidennestä sijasta.

Vuorinen sijoittui Rukan sprintissä seitsemänneksi marraskuussa 2017 ja viime kaudella Trondheimissa yhdeksänneksi. Ne hän saavutti perinteisellä hiihtotavalla. Nyt finaalipaikka järjestyi vapaalla, joka on ollut hänelle aiemmin perinteistä vaikeampi.

– Tuli aika täydellinen päivä, vaikka se alkoi huonolla yleisfiiliksellä, Vuorinen naurahti STT:n haastattelussa.

– Aamulla oli tosi vastenmielinen olo, kun päätä särki ja niska oli jumissa. Ehkä se oli jännitystä tai muuta vastaavaa.

Vuorinen norjistui vähitellen yhä parempaan menoon, kunnes voimat ehtyivät sprinttifinaalin loppunousussa.

– Minulla oli jo lähdössä pahat hapot, Vuorinen tiivisti starttitunnelmat loppukilpailuun.

Finaalissa Vuorinen toteutti ennakkotaktiikkaansa hakeutumalla iskunpaikkaan 1,6 kilometrin mittaisen radan viimeisessä nousussa, mutta kiihdytys ei enää irronnut puolivälierän ja välierän malliin.

Finaali oli keltaisen arvoinen

Vuorinen ajeli karsinnassa 17:nneksi voimiaan säästellen. Puolivälierissä hän karkasi nousussa muilta ylivertaisella vauhdilla, joka oli kostautua. Välierissä hän taisteli samasta paikasta parempiin asemiin kakkospaikalle, jonka hän piti maaliin asti.

Vuorinen hiihti välierän aggressiivisesti ja otti paikkansa päättäväisesti Venäjän Aleksandr Bolshunovin edestä. Tuomaristo antoi siitä hänen taakakseen keltaisen varoituskortin.

– Näin, että rako oli aika pieni. Ajattelin, että siihen on silti mahduttava, jos aion finaaliin, Vuorinen selitti rajua ratkaisuaan.

– Ja finaalipaikka oli kyllä yhden keltaisen kortin arvoinen.

Viesti ja Davos tähtäimissä

Lillehammerin kilpailu todisti Vuoriselle oman kehityksen. Vapaan hiihtotavan kehitysloikka johtuu ainakin osin viime keväänä tehdystä säärten leikkauksesta, jolla korjattiin vapaata hiihtotapaa rajoittanutta vaivaa.

– Sain leikkauksesta myös henkisen lisäbuustin vapaan harjoitteluun, Vuorinen vahvisti.

Vielä Rukalla Vuorinen jäi perinteisen hiihtotavan sprintissä 16:nneksi. Nyt hiihto oli terävämpää.

– Tämä kilpailu oli luonteeltaan erityyppinen kisa, ja Rukan kilpailu vei kuntoa eteenpäin, Vuorinen selvitti rytminmuutostaan.

– Peruskunto on ollut koko ajan hyvä, mutta sain sen nyt tulokseksi.

Vuorisen seuraavat tärkeät kilpailut ovat Lillehammerin viesti sunnuntaina ja Davosin sprintti vapaalla 11. joulukuuta. Hän tavoittelee viestipaikkaa Pekingin olympialaisissa, ja Davos on kuin olympialaisten esikisa.

– Davosissa hiihdetään korkealla kuten olympialaisissa, Vuorinen muistutti.

Pekingin talviolympialaiset järjestetään helmikuussa.

Joensuu kangistui välierän lopussa

Rukan kisoissa perinteisen sprintin voittanut Ruotsin Maja Dahlqvist oli Lillehammerissa etevin vapaalla hiihtotavalla. Dahlqvist otti kauden toisen sprinttivoittonsa 35 sekunnin sadasosan erolla Yhdysvaltain Jessie Digginsiin. Norjan Tiril Udnes Weng oli kolmas.

Dahlqvist nousi voitolla naisten maailmancupin kärkeen.

Jasmi Joensuu selviytyi Rukan tapaan välieriin, mutta sijoitus tipahti Norjassa kolme pykälää 12:nneksi. Joensuu haki välierän viimeisessä nousussa finaalipaikkaa Digginsin peesistä, mutta rohkea yritys kostautui lopputasaisella.

Pahasti kangistunut Joensuu jäi erässään kuudenneksi.

– Pitää olla tyytyväinen, kun tuli top-12 (välieräpaikka) nyt neljättä kertaa peräkkäin maailmancupin sprintissä, Joensuu totesi Hiihtoliiton äänitiedotteessa.

– Olen näyttänyt itselleni, että välierä on minulle rutiinisuoritus. Finaalipaikka jäi vielä saavuttamatta, mutta oli hyvää hiihtoa viimeiseen puoleen minuuttiin asti. Ei se finaalipaikka ole isoista asioista kiinni.

Joensuu oli aika-ajossa 20:s ja otti puolivälierissä jatkopaikan aikavertailusta. Lopputuloksissa hän sijoittui 12:nneksi. Jasmin Kähärä putosi jatkosta puolivälierissä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut