Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salibandymiesten maalivahtikaksikolla riittää huumoria – "Hylje" ja "Kale" yrittävät ottaa kiinni pyöreän pallon, jossa on reikiä

Eri pallopeleissä maalivahteja kuvaillaan usein oudoiksi ja yksilöurheilijoiksi joukkueen sisällä. Suomen miesten salibandymaajoukkueen maalivahdeista ainakin Lassi Toriseva vaikuttaa täyttävän ensimmäisen määritelmän, kun häneltä ja Joonas Kaltiaiselta kysyy siitä, kumpi on torjuntavuorossa MM-kotikisojen keskiviikon puolivälierässä.

– Ei ole tiedossa, ja eletään tiistai alta pois, Toriseva kiteytti.

Puolivälierästä yleisellä tasolla kysyessä vastaukset ovat samaa luokkaa.

– Molemmilla puolilla on viisi pelaajaa, ja molemmissa päissä on maalivahdit. Kentällä on pyöreä pallo, jossa on reikiä. Siinä on hyvät lähtökohdat asiaan, Toriseva jatkoi pilke silmäkulmassa.

Kaltiainen avasi yhteishaastattelun asialinjoilla.

– Varmaan aika samanlainen ottelu tulee kuin mitkä alkusarjan Latvia- ja Tanska-pelit olivat, Kaltiainen kertoi.

Kova vastus pitää pelin rytmissä

Haastatteluhetkellä puolivälierän vastustaja ei ollut vielä tiedossa, mutta tarjolla oli Saksa tai Slovakia. Lauantain Ruotsi-ottelussa Suomella oli veroisensa vastus, joten tilanteita Torisevan vartioimalle maalille tuli tasaiseen tahtiin. Onko huippujoukkue Ruotsia vastaan jopa helpompi pelata kuin heikompia vastaan?

– Osittain se pitää paikkansa. Toisaalta olemme sellaisissa seurajoukkueissa, että vähätöiset ottelut ovat tuttuja sieltäkin, Toriseva vakavoitui.

Toriseva edustaa seuratasolla kestomenestyjä Classicia ja Kaltiainen Oilersia, joka sekin kuuluu kotoisen liigan huippujoukkueisiin.

– Kivempi on pelata silloin, kun tulee tasaisesti tilanteita ja pysyy rytmi pelissä, Kaltiainen sanoi.

Toriseva oli Ruotsista otetun 7–3-voiton lisäksi maalilla myös perjantain 7–0-voitossa Tanskasta.

Kaltiainen torjui alkusarjan päätöspelissä sunnuntaina, kun Suomi kukisti Latvian 7–2.

– Meillähän se pallo tulee taas olemaan. Ei oikein tapahdu mitään, mutta sitten kun tapahtuu, pitää olla hereillä.

Aika velikultia

Outoja tai ei, maalivahdit ovat ainakin aikamoisia veijareita tai aika velikultia, kuten Väinö Linna päätti Tuntemattoman sotilaan.

Yksilöurheilijana olemista kumpikaan ei allekirjoita.

– Mitä pidemmälle salibandyssä mennään, kentällä on kuusikko. Ei siellä yksin pysty mitään tekemään. Peliin tarvitaan kanssapelaajat ja sitä, miten heidän kanssa asioita käydään läpi. Sinänsä maalivahdin peli on yksinäistä, mutta ei se lopulta vaan ole, Toriseva jutteli.

– Tyhjentävä vastaus, Kaltiainen komppasi.

Maalivahtikaksikko arvelee laukausten keskinopeudeksi 150 kilometriä tunnissa ja kertoo Tuomas Iiskolan laukoneen maajoukkueleirillä tutkaan 202 kilometriä tunnissa. Kuulostaa hurjalta, joten pelihuumorin ja huumorin muutenkin pitää olla kohdallaan.

– Pallo tulee kovaa ja kierteellä. Valot pitää olla päällä, Toriseva mehusteli.

Toriseva pelasi maalivahtina jo juniorina myös jalkapallokentillä, mutta molemmissa lajeissa kenttäpelaajienkin paikat ovat tutut. Kaltiainen pelasi aluksi kenttäpelaajana ja päätyi vakituiseksi maalivahdiksi siirryttyään Oilersiin.

– Tästä MM-jengistäkin aika harva pystyisi tätä maalivahdin hommaa tekemään. Virheisiin ei ole periaatteessa varaa, lempinimellä "Kale" tunnettu Kaltiainen sanoi.

– Voihan tuosta mörköjä tehdä, mutta olen miettinyt asiaa myös niin, että kuinka moni ei ole tehnyt virheitä elämässään, Toriseva asetti asioita laajempiin mittasuhteisiin.

Hänen maskin leukasuojassa lukeva "Hylje" vaatii enemmän avaamista kuin yksi Kaltiaisen lempinimistä.

– Torjuntatyylini on välillä sellaista hylkeennäköistä kellahtelua. Jonne Junkkarinen ja Jere Pulkkinen voisivat avata asiaa lisää, Toriseva mainitsi tutut pelikaverit nimen synnyn taustalta.

Kynttilät sankarihaudoille

Tuntematon sotilas kuului myös salibandymaajoukkueen itsenäisyyspäivään.

– Juhlimme eilen itsenäisyyspäivää kuten oli suunniteltukin. Teimme aamulla pienet jumpat, mutta sitten katsoimme Tuntemattoman sotilaan, kävimme viemässä kynttilät sankarihaudoille ja kävimme syömässä parempien puoliskojen kanssa. Sitten vähän juttelimme takkahuoneessa, missä olemme menossa. Urheilu jäi maanantaina vähemmälle, päävalmentaja Petteri Nykky avasi.

Haastatteluhetken jälkeen Suomi oli lähdössä kovavauhtiseen harjoitukseen, jolla valmistaudutaan puolivälierään. Vastustajaksi selvisi lopulta Slovakia, joka kukisti Saksan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

– Treenin kautta pyrimme takaisin urheilumaailmaan. Teemme kovavauhtisen harjoituksen ja ymmärrämme, ettemme ole täällä vain juhlimassa itsenäisyyttä. Sitten kurkkaamme vastustajaa, Nykky suunnitteli.