"Kivut jäytivät öisinkin heti kun liikahdin" – loukkaantuminen vei Lotta Vehka-ahon syvälle ja vahvistavalle matkalle itsetuntemukseen

Kotkan Peli-Karhuissa ensimmäistä kauttaan naisten Korisliigaa pelaavan Lotta Vehka-ahon kausi ei ole ollut helppo, sillä tilille on kertynyt vasta muutamia otteluita. Syynä vaikeuksiin ovat olleet jalkapöydän rasitusvamma sekä tulehtunut kantapää. Joulukuussa 21 vuotta täyttävä Vehka-aho on ottanut hankalan alkukauden vastaan rauhallisesti.

– Eiväthän vastoinkäymiset ole koskaan mukavia, mutta minkäs niille teet, kivun kanssa ei ole koskaan kiva leikkiä. Positiivisesti ajatellen, sain tuona aikana keskittyä kunnolla fysiikkatreeniin, Vehka-aho sanoo.

– Jalka on nyt käytännössä terve, vaikka pelituntuma ei toki ole vielä paras mahdollinen, sen eteen tehdään kuitenkin rajusti töitä.

Selkeänä mestarisuosikkina kauteen lähtenyt Peli-Karhut on myös joutunut maistamaan tappion kitkeryyttä. Vehka-aho näkee maalin silti kultaisena.

– Mestaruus on ainoa tavoite. Suosikin asema tuo toki tullessaan tietynlaisia paineita, mutta en koe niitä ongelmallisina.

Rankka isku

Vuonna 2015 pääsarjauransa Vimpelin Vedossa aloittanut Vehka-aho pelasi kasvattajaseurassaan kolme kautta. Sen jälkeen suunta vei helsinkiläiseen HBA-Märskyyn yhden kauden ajaksi. Seuraavaksi edessä oli suuri askel Vehka-ahon siirryttyä Yhdysvaltoihin Florida Atlantic -yliopistoon.

Meren takana 24 peliä sujuivat varsin mallikkaasti. Aloitusviisikossa pelanneen eteläpohjalaisen pistekeskiarvo oli reilut kaksitoista, ja parhaimmillaan korisukka heilui 28 pisteen verran. Vuoden 2020 helmikuussa kaikki kuitenkin muuttui fysiikkaharjoituksessa.

– Tein jalkakyykkyä, kun kipu vihlaisi selkää. Tutkimuksissa paljastui selkänikamaan syntynyt rasitusmurtuman esiaste, Vehka-aho kertaa.

Vamma tiesi Vehka-ahon kaudelle päätöstä. Pelit päättyivät pian myös koko joukkueelta koronatilanteen vyöryessä päälle.

– Tuosta ajasta muodostui kokonaisuudessaan hyvin raskas erityisesti henkisesti, sillä tuttu päivärytmi meni täysin uusiksi.

– Myös kivut olivat koko ajan läsnä, ne jäytivät öisinkin heti kun liikahdin. Mielialani oli samalla ajoittain varsin matala.

Takaisin Suomeen

Vehka-aho palasi Suomeen ja kotikonnuille Vimpeliin kaksi kuukautta vammautumisen jälkeen. Samalla jatkui kuntoutus fysioterapeutin kanssa.

– Liikkeet olivat pääasiassa kuntouttavia. Kehitystä alkoi tulla vähitellen ja kivut vähentyä.

Fyysisen prosessin lisäksi Vehka-aho kävi läpi myös henkistä koulua, ajatukset liikkuivat laajalla radalla.

– Mietin tietenkin, kykenenkö enää pelaamaan huipputasolla. Pohdin myös, mitä haluan elämältä ja miten suhtaudun asioihin. Voi sanoa, että tein toipumisaikanani varsin syvän matkan itseeni, Vehka-aho sanoo.

– Opin samalla olemaan aiempaa kiitollisempi siitä, mitä minulla on, sekä pysähtymään meneillään olevaa hetkeen. Tärkeää oli myös oppia kärsivällisyyttä, missä oli ollut puutteita.

Henkilökohtaiset tavoitteensa SM-kullan lisäksi 72 nuorten ja aikuisten maaottelua pelannut Vehka-aho kiteyttää ytimekkäästi.

– Yksi mahdollinen ajatus olisi pelata jossain vaiheessa jälleen ulkomailla. Silti Yhdysvallat on osaltani nähty.

Lisäpontta kentille antaa rap-musiikki.

– Se soi aina ennen peliä. Varsinaiset voimakappaleet pidän kuitenkin omana tietonani.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut