Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Filppula kantaa siniristilippua Pekingin olympia-avajaisissa – Suomi päätti tehdä toisin kuin KOK ohjeisti

Alkuviikolla perheenlisäystä saanut keskushyökkääjä on innoissaan. "Tämä on upea juttu."

Jääkiekkoilija Valtteri Filppula kantaa Suomen lippua ylihuomenna Pekingin talviolympiakisojen avajaisissa. 37-vuotias Filppula urheilee toisissa olympiakisoissaan.

Filppula pelasi Suomen miesten kiekkojoukkueessa vuoden 2010 talvikisoissa Vancouverissa. Hänet valittiin Suomen olympiajoukkueeseen Sotshiin 2014, mutta loukkaantuminen esti tuolloin kisamatkan.

Jääkiekkoilijoista Suomen lippua olympia-avajaisissa ovat aiemmin kantaneet Timo Blomqvist Albertvillessa 1992 ja Ville Peltonen Vancouverissa 2010.

NHL:n Stanley Cupin Detroitin joukkueessa vuonna 2008 voittanut, nykyisin Sveitsin liigaa Genevessä pelaava Filppula on kunniatehtävästä innoissaan. Vancouverissa 12 vuotta sitten hän oli voittamassa olympiapronssia.

– Tämä on kunniatehtävä ja upea juttu. Kun olin edellisen kerran olympialaisissa, en päässyt edes paikalle avajaisiin. Hyvältä tuntuu tällainen kunnia, keskushyökkääjä Filppula kertoo tiedotteessa.

Hän on Suomen olympiahistorian 24. urheilija, joka kantaa maansa lippua talvikisojen avajaisissa.

– Aina olen olympialaisia seurannut ja myös avajaisia katsonut. Hienoa päästä tuollaisten nimien joukkoon. Viime päivinä on tullut muitakin kivoja uutisia, ja tämä on tosi kiva lisä, iloitsee Filppula, joka sai alkuviikolla perheenlisäystä.

Suomi poikkeaa KOK:n suosituksesta

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on suosittanut kisamaita nimeämään Pekingin avajaisiin kaksi lipunkantajaa: yhden mies- ja yhden naisurheilijan.

Olympiajoukkueen johtajan Mika Lehtimäen mukaan Suomi poikkeaa suosituksesta käytännön syistä.

– Arvostamme lipunkantajan roolia ja sen historiallista jatkumoa todella korkealle. Koen, että tähän kunniatehtävään päästäkseen urheilijan täytyy olla erityisen kokenut ja menestynyt, myös olympiatasolla. Valtteri Filppula täyttää nämä kriteerit kirkkaasti, Lehtimäki sanoo.

– Meillä olisi olympiajoukkueessa myös useita tehtävään soveltuvia naisia, mutta matkustusrasitus ja terveysturvallisuus huomioiden emme kokeneet perustelluksi tuoda avajaisiin yhtään ainoaa urheilijaa Zhangjiakoun kisakylästä. Naisleijonilla on puolestaan tärkeä ottelu Kanadaa vastaan heti lauantaina aamupäivällä, joten hekään eivät tulleet kyseeseen. Tästä syystä poikkeamme KOK:n suosituksista, Lehtimäki lisää.