Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puola kieltäytyy pelaamasta jalkapallon MM-karsintaottelua Venäjää vastaan – Norjan hiihtoliitto haluaa sulkea venäläisurheilijat pois Norjan tulevista kilpailuista

Puolan jalkapalloliitto kertoo maan joukkueen kieltäytyvän jalkapallon miesten MM-jatkokarsintaottelun pelaamisesta Venäjää vastaan. Kieltäytymisen syynä on Venäjän tekemä laajamittainen hyökkäys Ukrainaan.

Venäjän on ollut määrä isännöidä Puolaa 24. maaliskuuta, ja ottelun pelipaikaksi on merkitty Moskova.

– Puheiden aika on ohi. On aika toimia. Puolan joukkue ei aio pelata pudotuspeliä Venäjää vastaan Venäjän federaation aggression eskaloitumisen takia Ukrainassa, Puolan jalkapalloliiton puheenjohtaja Cezary Kulesza sanoi tiedotteessa.

Kulesza kertoi, että Puolan jalkapalloliitto tekee Ruotsin ja Tshekin jalkapalloliittojen kanssa yhteistyötä, jotta liitot voivat esittää yhteisen kantansa Kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle. Jos Venäjä voittaisi kalenteriin merkityssä ottelussa Puolan, sen pitäisi isännöidä ratkaisevassa karsintaottelussa Ruotsi–Tshekki-ottelun voittajaa 29. maaliskuuta.

Puolan, Ruotsin ja Tshekin liitot vaativat jo torstaina Fifaa siirtämään pudotuspeliottelut pois Venäjältä.

Puolan suurin tähtipelaaja ja maajoukkueen kapteeni Robert Lewandowski ilmaisi kantansa sotaa vastaan perjantaina Twitterissä. Lewandowski kertoi keskustelevansa Venäjä-ottelusta joukkuetovereidensa kanssa.

– Kaikki asiat, jotka tekevät urheilusta kaunista, ovat vastoin sitä, mitä sota tuo maailmaan. Tämä aika on kaikille vapautta ja rauhaa arvostaville ihmisille solidaarisuuden aikaa Ukrainassa tapahtuvan sotilaallisen hyökkäyksen uhrien puolesta, Lewandowski sanoi.

Perjantaina Euroopan jalkapalloliitto Uefa siirsi miesten Mestarien liigan loppuottelun Pietarista Pariisiin.

Norjan hiihtoliitto haluaa sulkea venäläisurheilijat pois Norjan tulevista kilpailuista

Norjan hiihtoliitto kertoi lauantaina, ettei se halua venäläisurheilijoiden osallistuvan Norjassa järjestettäviin tuleviin hiihtolajien maailmancup- ja MM-tapahtumiin. Norjassa on tulevina viikkoina määrä kilpailla muun muassa maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupia sekä lentomäen MM-kisoja Vikersundissa.

Parhaillaan Norjassa on käynnissä maastohiihdon nuorten MM-kilpailut Lygnassa.

– Norjan hiihtoliiton hallitus on tänään keskustellut tilanteesta, joka liittyy Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, ja siitä, miten tämä vaikuttaa tuleviin maailmancupin kilpailuihin ja maailmanmestaruuskilpailuun Norjassa. Norjan hiihtoliiton viesti Venäjälle ja venäläisurheilijoille on kristallinkirkas: Emme halua heidän osallistumistaan! Norjan hiihtoliiton tiedotteessa kerrottiin.

Norjan kulttuuriministeri Anette Trettebergstuen antoi liitolle tukensa.

– On tärkeää, että urheiluliitot ovat autonomisia. Samalla tuen Norjan hiihtoliiton tänään tekemää kannanottoa, Trettebergstuen sanoi uutistoimisto NTB:lle.

Ruotsalaisministerikin otti kantaa

Ruotsin urheilusta vastaava ministeri Anders Ygeman haluaa sulkea venäläisurheilijat kaikkien suurten urheilukilpailujen ulkopuolelle. Ygeman kertoi uutistoimisto TT:lle keskustelleensa asiasta pohjoismaisten kollegoidensa kanssa ja hakevansa Euroopan unionilta tukea Venäjä-boikottiin.

– Urheilu on yksi (Vladimir) Putinin silmäteristä. Niin kauan kuin Venäjän aggressio jatkuu, haluan EU:n tekevän päätöksen siitä, että emme osallistu Venäjän urheilutapahtumiin ja että venäläisammattilaisten osallistuminen muiden maiden tapahtumiin kielletään, Ygeman sanoi.

– Urheilu on yksi Putinin kulmakivistä, ja hän on myös yrittänyt käyttää urheilua johtajuuteensa. Silloin on vain luonnollista, että käytämme urheilua Putinin vastaisessa manifestissa.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto linjasi: Venäläisten ja valkovenäläisten kilpailtava neutraaleina

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU julkaisi lauantaina linjauksiaan koskien Ukrainan sodan vaikutuksia lajiin. Ukraina on jo ilmoittanut ettei sen urheilijoita nähdä enää tämän kauden jäljellä olevissa kilpailuissa, ja Venäjän ja Valko-Venäjän ampumahiihtäjät puolestaan kilpailevat neutraalin lipun alla.

– IBU päätti, että Venäjän ja Valko-Venäjän kansallisia tunnuksia ei ole IBU:n tapahtumissa. Niiden joukkueita ei sallita (kauden) jäljellä olevissa maailmancupin ja IBU-cupin kilpailuissa. IBU kuitenkin kutsuu yksittäisiä urheilijoita näistä maista kilpailemaan neutraaleina urheilijoina, IBU ilmoitti.

– Venäjän ja Valko-Venäjän lippujen sijasta käytetään IBU:n lippua. Näiden maiden kilpailupuvustojen on oltava neutraaleissa väreissä, eikä niissä saa olla mitään kansallisia tunnuksia tai lippua. Venäjän ja Valko-Venäjän kansallishymnejä ei soiteta IBU:n tapahtumissa.

Maailmancupissa on jäljellä vielä kolme tapahtumaa: ensi viikon Kontiolahden kilpailut, Viron Otepään cup-tapahtuma 10.–13. maaliskuuta ja Norjassa Holmenkollenilla kisattava cup-kauden päätös 17.–20. maaliskuuta. IBU kertoo, että virolaiset eivät päästä Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueita kilpailemaan Otepäähän.