Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Petrus Palmulla on tulokastitteli taskussa, mutta maalikuninkuus maistuisi

Muistatteko Theoren Fleuryn? Tapparan kannattajat äänestäisivät varmasti kanadalaisen seuran kunniagalleriaan, vaikka NHL-tähti pyörähtikin jääkiekkoilemassa Tampereella vain kymmenen liigaottelun verran työsulkukaudella 1994–95.

Fleuryn pituudeksi kerrotaan 168 senttiä. Kaukalossa mitta oli täynnä dynamiittia. Liki samaa voi sanoa kotimaisen liigakauden superyllättäjä Mikkelin Jukurien Petrus Palmusta. Joensuulaiskasvatti Palmu on 168-senttinen voimanpesä, jota vastustajat eivät tunnu saavan työnnettyä sivuun sääntöjen mukaisin keinoin.

– Täytyy myöntää, että olen kova ottamaan punttisalilla romua (rautaa). Joukkueestamme ei löydy samoilla painoilla pelaavia, naurahtaa Palmu juuri sopivan ilkikurisesti kuulostamatta leveilevältä.

Ei runkosarjavoittoa jahtaavassa Jukureissa ole löytynyt samanlaisia tehoja iskeneitäkään. Kun pelejä on jäljellä kymmenisen kappaletta, runkosarjan pistepörssin voitto näyttäisi olevan Tapparan Anton Levtchin (20+30=50) ja maalipörssin kärjessä olevan Palmun (21+28=49) taisto.

"Oppirahat pitää maksaa"

Palmu on vasta 24-vuotias, mutta Turun Palloseurassa neljä kautta sitten SM-liigan Vuoden tulokkaan palkinnon voittanut laitahyökkääjä on kokenut muutamassa vuodessa enemmän kuin moni parissa vuosikymmenessä.

Matka vei TPS:stä NHL-seuran Vancouver Canucksin palkkalistoille. Kolmen vuoden sopimuksesta lyhyt jakso kului farmiliiga AHL:n Uticassa, loppukausi lainalla TPS:ssä, seuraava lainalla jyväskyläläisessä JYPissä ja edelliskausi Saksassa Ingolstadtissa.

– Oppirahat pitää maksaa. Olen nähnyt tässä bisneksessä hyvät ja huonot puolet. Olen pystynyt kääntämään asiat positiivisiksi. Jossiteltavaa ei ole jäänyt, vaikka AHL:stä tulikin savustus. Eihän se Vancouverin vika ollut, ettei AHL-seuran valmentaja minua halunnut. Takaisin ei kannattanut mennä, koska valmentaja jatkoi seurassa, Palmu kertoo.

Koviin oppirahoihin voi sanoa kuuluneen myös muuton Joensuusta vain 15-vuotiaana Helsinkiin. Jokerien junioreissa kului kaksi vuotta. Juniorimaajoukkueissa loistanut poika houkuteltiin Kanadan junioriliigaan OHL:ään, missä meni kolme kautta.

– Siellä opin ammattilaiseksi ja sain englannin haltuun. Se helpottaa tässä ammatissa paljon.

Jukureissa pukukoppikieli on englanti. Onhan joukkueessa kahdeksan maan passin miehiä.

Tehoduo Palmu ja Räty

Moni unohtaa, että sarjan piikkipaikkaa kutitteleva Jukurit hävisi lokakuussa kuusi ottelua putkeen ja kauden alkuun 11 peliä 16:sta. Kurssi kääntyi, kun seura lainasi Kärpistä Aatu Rädyn ja valmentaja Olli Jokinen komensi Palmun tämän ketjuun.

– Laita sinne, että Räty pääsi ketjuuni, painottaa maalipörssiä johtava Palmu.

Loistavasti kiekkoa suojaava vahvajalkainen Palmu (+22) ja Räty (+23) ovat joukkueessa omissa lukemissaan tasakentällistehoa mittaavassa plusmiinuksessa. Kokenut Jarkko Immonen (–7) on latonut toisessa tehoketjussa 17 maalia, mutta on plusmiinuksessa pakkasella.

Jukurien tavoite oli sijoittuminen runkosarjan kärkikuusikkoon. Milloin sanotte pelaavanne runkosarjan voitosta?

– Eiköhän se jo ole tähtäimessämme! Palmu huudahtaa.

Palmun sopimus Jukureissa jatkuu ensi kaudella. Halukkaita työnantajia olisi jo jonoksi asti. Kuinka kauan Canucksin NHL-varaus onkaan voimassa?

– En oikein tiedä. Voi olla, että sieltä on agentilleni soiteltukin. Ei pidä paljastaa liikoja, hymähtää Palmu leveän virnistyksen kera.