Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seagulls lähti korisliigakauteen mestarisuosikkina, mutta nyt sillä on kiire

Helsinki Seagulls lähti Korisliigan kuluvaan kauteen kokoonpanossaan viisi miesten maajoukkuekokemusta omaavaa miestä, vaihtopenkkinsä päässä liigan menestyneimpiin valmentajiin kuuluva Jussi Laakso ja tilikirjoissa pelaajabudjetti, jota on epäilty kotimaisen pääsarjan kaikkien aikojen suurimmaksi.

Seagulls voittikin kauden kymmenestä ensimmäisestä ottelustaan yhdeksän, mutta kevätauringon paistaessa lokkien lento on sakannut. Ylemmän jatkosarjan seitsemästä pelistään Seagulls on voittanut vain yhden, ja viime viikonvaihteessa joukkue kärsi kotikentällään tappion sarjakärki Kauhajoelle.

– Tämä on ollut tosi hankala kausi monelta osin. Ei varmasti ole mennyt niin kuin oli ajateltu, päävalmentaja Jussi Laakso summaa.

Nykypolven valmentajille tyypilliseen tapaan Laakso jakaa joukkueensa vaikeudet kahteen lohkoon. Niihin, joihin ei ole voinut vaikuttaa ja niihin joihin olisi voinut vaikuttaa – ja pyrkii löytämään vaikeuksistakin positiivisen puolen.

– Voi miettiä, että vastoinkäymiset kasvattavat loppupelejä varten. Viime kaudella meillä ei vaikeuksia ollut ennen pudotuspelejä, joissa hävisimme Vilppaalle. Joten on siinä myös hopeareunus.

"Tosi vaikea aihe"

Oman vaikutusvallan ulottumattomissa olevista vaikeuksista Laakso nostaa esiin koronapandemian sekä muut sairastumiset. Jenkkivahvistus Kenneth Manigaultin kausi päättyi maaliskuun alussa sairastumiseen, ja sentteri Joseph Lawson sai pelimatkalla sairauskohtauksen, josta hän on kylläkin toipunut takaisin pelikuntoon.

Koronatilanteeseen ei koripallojoukkue voi vaikuttaa, mutta rokotteen ottamiseen voi. Joulukuussa Seagulls joutui perumaan ottelun Tampereen Pyrintöä vastaan, koska joukkueen silloinen kapteeni Tuukka Kotti oli saanut koronavirustartunnan. Tämän jälkeen Kotti antoi julkisuuteen haastatteluja, joissa hän kertoi, ettei ole ottanut eikä aio ottaa koronavirusrokotetta.

– Se on tosi vaikea aihe. Totta kai siinä kohdassa sillä oli isot vaikutukset. Se pääsi vaikuttamaan joukkueen ilmapiiriin. Nyt tilanne on kuitenkin täysin toinen, Laakso sanoo.

Päävalmentaja sanoo Seagullsin joukkueen olevan kuin läpileikkaus Suomen kansasta suhtautumisessaan koronavirusrokotteeseen.

– Ääripäiden kohtaamiset ja erilaisuudet joukkueen sisällä vaikuttivat kaikkiin melko paljon.

Kotin rokotekriittisten julkisten lausuntojen jälkeen Seagulls vaihtoi kapteenikseen Shawn Huffin.

– Tuukka esiintyi omalla nimellään, mutta ehkä hän ei täysin ymmärtänyt että vaikka hän puhui vain omista kannoistaan, hän edusti kapteenina koko joukkuetta ja muitakin pelaajia. Pidimme sisäisen palaverin joukkueen kanssa, ja minä tein lopullisen päätöksen pelaajien mielipiteiden ja puheiden perusteella, että Shawnista tuli kapteeni, Laakso kertoo.

"Otan omaan piikkiini"

Entä sitten ne ongelmat, joihin voisi itse vaikuttaa? Laakso nostaa ensimmäisenä esiin ulkomaalaisvahvistusten rekrytoinneissa tapahtuneet erehdykset. Amerikkalaiset Tim Bond, Devin Thomas ja Brandon Sherrod tulivat ja menivät viime vuoden puolella, ja Laakso nostaa kätensä pystyyn epäonnistumisen merkiksi.

– Minä kannan vastuun rekrytoinnin epäonnistumisesta, vaikka kaikkea ei voi koskaan ennakoida. Sen takia pelaajavaihtuvuus ollut aika iso tärkeillä pelipaikoilla ja se on hankaloittanut joukkueen yhteenhitsautumista. Nuo kaikki kolme ulkomaanrekryä tavalla tai toisella menivät metsään. Minulle henkilökohtaisesti on ikävä asia, että näin pääsi käymään, Laakso myöntää.

Kentällä Seagullsilla on ollut vaikeuksia hyökätä vaihtavaa puolustusta vastaan.

– Meidän pitää olla nopeampia, Laakso sanoo.

– Emme ole olleet vain fyysisesti hitaita, vaan myös päätöksenteon pitää nopeutua. Pallon ja miesten pitää liikkua nopeammin. Me ollaan oltu ihan hemmetin hitaita ja hyökkäyspään toteutus on ollut keskinkertaista. Kysymys on myös sellaisista asioista kuin että spurtataanko tekemään screeni. On ihan sama mitä kuviota pelataan, merkitystä on sillä miten pelataan. Se on lopulta pienistä asioista kiinni, puolesta sekunnista tai puolesta metristä, miksi asia ei toimi. Meillä on tarpeeksi talenttia selvitäksemme vaihtavasta puolustuksesta, mutta meidän pitää olla nopeampia, Laakso arvioi.

Kun pudotuspelien alkuun on alle kaksi viikkoa, Seagullsilla on kiire korjata puutteensa kentällä.

– Fakta on, että me olemme opetteluvaiheessa johtuen useista koronavirustartunnoista ja kahden uuden pelaajan saapumisesta joukkueeseen. Uskon kuitenkin, että meillä on niin kokenut joukkue että harjoittelulla ehdimme saada asiat kuntoon. Ainoa tie on harjoitella perusasioita. Moni joukkue lisää asioita pelikirjaansa pudotuspeleihin, me emme voi sitä juurikaan tehdä.

Nuorennusleikkaus edessä

Kokemus tarkoittaa myös sitä, että Seagullsin miehistö on poikkeuksellisen vanha. Pelaavassa miehistössä on kaksi yli 40-vuotiasta miestä, Kotti ja Timo Heinonen.

– En usko että ikä on iskenyt, mutta aika ajoin jotkut kokeneemmat pelaajat näyttävät siltä, että seinä olisi tullut vastaan. Mutta taas seuraavassa pelissä he ovat olleet hemmetin hyviä, pelanneet jopa uransa parasta korista. Siksi en usko, että heillä olisi lopullinen seinä vastassa. Minusta kyse on enemmän sitä, että yhteisiä kokemuksia tällä joukkueella on vähän, Laakso sanoo.

Vaikka Timo Heinonen on jo tehnyt jatkosopimuksen ensi kaudeksi, Seagullsilla on ensi kaudella edessään nuorennusleikkaus.

– Toivottavasti tämä kausi saadaan menestyksellä päätökseen, mutta sitten ollaan seurana uuden edessä. Me pyrimme nuorentamaan ja saamaan sitä kautta lisää atleettisuutta. Itse asiassa meidän oli tarkoitus tehdä näin jo viime vuonna, luotin vielä isosti kokemukseen ja sen vuoksi valinta joukkueen muodostumisessa meni näin, Laakso sanoo.

--

Korjattu juttua klo 16.30: Seagulls on voittanut ylemmässä jatkosarjassa yhden seitsemästä, ei yhden viidestä ottelustaan.