TET-harjoittelija Ville-Veikko Sivolan kolumni: | Rahalla on liikaa valtaa urheilussa – huolestuttava esimerkki tästä nähtiin Saudi-Arabian formula 1 -osakilpailussa

Urheilu on kilpailua ja viihdettä, mutta ennen kaikkea se on bisnestä, ja bisneksessä raha määrää. Urheilun kauneutta ei silti saa viedä rahalla pois.

Valitettavasti monet urheilulajit ovat jo saaneetkin ansaittua kritiikkiä siitä, miten kaikki muu voidaan laittaa toissijaiseksi, kun pöytään lyödään tarpeeksi rahaa. Formulat ovat tästä täydellinen esimerkki. Jokunen viikko takaperin ajettiin Saudi-Arabian Jeddan kisaviikonloppu, jonka kisa olikin hyvä ja jännittävä.

Huomion vei kuitenkin perjantaina ensimmäisten harjoitusten lopussa tehty ohjusisku Aramcon öljyntuottamoon, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Jeddan radasta. Aramco on yksi maailman suurimmista öljy-yhtiöistä ja formula ykkösten pääsponsoreista.

Perjantain harjoitusten jälkeen kuljettajat kävivät kokouksen, joka jatkui pitkälle yöhön asti. Kokouksen lopputulos ei yllättänyt. Kisaviikonloppua päätettiin jatkaa, vaikka kaikki kuljettajat eivät olisi sitä edes halunneet. Kokouksen jälkeen kuljettajat eivät halunneet tai saaneet antaa kommentteja medialle.

"Kaikki muu voidaan laittaa toissijaiseksi, kun pöytään lyödään tarpeeksi rahaa"

Todella huolestuttavaa, että autourheilun "kuninkuusluokka" on laskeutunut näin syvälle kaivoon rahan perässä. Toki, onhan Saudi-Arabian rata hieno ja puitteet varmasti hyvät, mutta se on toissijaista, jos ajaminen ei ole turvallista.

Ohjusiskusta huolimatta minun ja monen muun mielestä Saudi-Arabiassa ei pitäisi ajaa sen puutteellisten ihmisoikeuksien vuoksi.

Välillä kuulen ihmisten myös puhuvan siitä, kuinka formulat ovat muuttumassa urheilusta showksi, ja etteivät he ole seuranneet lajia enää Kimi Räikkösen lopettamisen jälkeen. Onhan jäämies itsekin todennut, että formula ykköset olisivat paratiisi ilman mediaa.

Kaikki tämä show kuitenkin vetää lajin pariin tietynlaisia ihmisiä, ja näin saadaan tuotettua rahaa. Mielestäni tällä tavalla rahan tuottaminen on paljon rehellisempää ja eettisempää kuin ajaminen Saudi-Arabiassa, joka tietysti tuottaa rahaa hirveästi enemmän.

Formuloiden lisäksi jalkapallon tulevat maailmanmestaruuskilpailut ovat saaneet kritiikkiä kisapaikastaan Qatarista, jossa stadionit ovat rakennettu käytännössä orjatyövoimalla. Työläiset tuskin saavat palkkaa, ja heidän työturvallisuutensa on luokatonta. Eri lähteiden mukaan työläisiä on menehtynyt jopa tuhansia.

On surullista miettiä, että jalkapalloa pelataan lähes kaikkialla maailmassa, mutta silti kansainvälinen jalkapalloliitto valitsi järjestää kisat Qatarissa, missä ei ole mitään muuta kuin rahaa. Stadioneita ei ollut valmiina, ja kisat joudutaan pelaamaan talvella kuumuuden takia. Miksi kisoja ei voitu pelata Espanjassa, Italiassa, Saksassa tai Englannissa, missä stadionit olisivat valmiina? Sen lisäksi kisat voitaisiin pelata kesällä, ja tärkeimpänä ihmisoikeudet olisivat kunnossa.

Muistellaanpa Brasiliassa vuonna 2014 järjestettyjä maailmanmestaruuskilpailuja, joita pidetään yleisesti yksinä parhaista kisoista ikinä. En voi kuvitella, että Qatarissa olisi ikinä yhtä hyvä tunnelma kuin Rio de Janeiron Maracanã-stadionilla.

Rahalla urheilussa on vielä se huono puoli, että se voi sokaista osan urheilijoista. Urheilijat saattavat alkaa pelaamaan vain rahan takia, jolloin kilpailullisuus ja intohimo häviää.

Toivottavasti raha pysyisi sopivissa määrin urheilukilpailuissa, mutta niin, ettei sillä olisi enemmän arvoa kuin itse kilpailulla.

Kahdeksatta luokkaa käyvä kirjoittaja oli Savon Sanomien toimituksessa TET-harjoittelussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut