Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Ukrainalaiskiipeilijä valloittamaan Everestiä: "Lippumme liehuu maailman katolla"

Maailman korkeimman vuoren Mount Everestin huipulle pyrkii tällä kiipeilykaudella yksi ukrainalainen, kun Antonina Samoilova hamuaa "maailman katon" valloitusta. Samoilova, 33, pyrkii samalla kiinnittämään huomiota ukrainalaisten kärsimyksiin Venäjän hyökättyä maahan.

– Kiipeän Everestille tukeakseni Ukrainan kansaa, sen taistelijoita, vapaaehtoisia ja kaikkia, joita tämä julma sota on koskettanut. Kiipeän myös tuodakseni voitontahtoa, kunnes voitamme, Samoilova kertoi.

– Mielestäni ukrainalaisia tukisi se tieto, että tänäkin kaikista vaikeimpana vuotena Ukrainan lippumme liehuu maailman katolla.

Samoilova yrittää "seitsemän huipun" valloitusta eli jokaisen maanosan korkeimmalle vuorelle kiipeämistä. Hän on jo valloittanut Kilimanjaron (Afrikka), Elbrusin (Eurooppa) ja Mount Vinsonin (Antarktis). Helmikuussa hän oli Meksikon korkeimmalla vuorella Pico de Orizaballa, kun tieto Venäjän hyökkäyksestä tuli. Samoilovan mukaan hänen isänsä ja veljensä ovat taistelemassa, ja hän kertoi olevansa heistä "hyvin ylpeä".

– Unelmoin paluusta Ukrainaan ja perheeni halaamisesta. Toivon, että tuo unelma toteutuu, Samoilova kuvaili.

Nepal on myöntänyt luvat Everestin kiipeämiseen 607 ihmiselle tällä kaudella. Samoilova on ainoa ukrainalainen, mutta venäläisiä luvan saaneita on 17. Ensimmäisenä ukrainalaisnaisena Everestin valloittanut Irina Galay on vaatinut, että venäläiskiipeilijöiltä kielletään kiipeily Himalajalla, mutta Nepal ei ole vastannut vaatimukseen.