Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tappara päätti viiden vuoden kuivan kautensa – "Olimme käsittämättömän sitoutunut joukkue"

Joillekuille yksikin mestaruus voi olla ainutlaatuinen, kun taas toisille viisikin vuotta ilman kultaa voi olla tuskastuttavan pitkä aika. Varsinkin jos puhutaan suomalaisen jääkiekon viimeisen vuosikymmenen vahvimmasta dynastiasta.

Sen näki ja aisti kaikesta torstaina Tampereen uutuuttaan hohtavassa ja loppuunmyydyssä areenassa, jossa Tapparan viiden vuoden kuiva kausi tuli viimein päätökseensä.

Tappara ei jättänyt TPS:lle mitään jossiteltavaa viidennessä finaalissa, paitsi ehkä kysymyksen, olisiko tätä sinioranssia konetta voinut pysäyttää yhtään mitenkään.

Turkulaiset jäivät täysin aseettomiksi ja neuvottomiksi, kun Tappara jyräsi vastustamattomasti mestaruuteen maalein 1–0 (1–0, 0-0, 0-0) ja otteluvoitoin 4–1.

Käytännössä TPS:n jo ennestään olemattomalle mestaruusunelmalle kirjoitettiin piste jo 35 sekunnin pelin jälkeen. Pudotuspelien maalipörssin kärkeen kahdeksannella osumallaan noussut Joona Luoto riisti kiekon TPS-pakki Aleksi Anttalaiselta ja latasi sen vuorenvarmasti ohi TPS:n tähtivahdin Andrei Karejevin.

– Tultiin hyvin porteista sisään, eikä jätetty heille oikein mitään. Tässä joukkueessa kaikki puhaltavat yhteen hiileen, ja tässä on lopputulos, Luoto iloitsi.

Jäähyväisten ja avajaisten kausi

Tapparan kauteen mahtuivat perinteikkään ja legendaarisen Hakametsän hallin jäähyväiset, Tampereen keskustaan rakennetun uuden areenan avajaiset, jääkiekon Mestarien liigan hävitty finaali, liigan runkosarjan voitto ja lopulta suvereeni marssi Suomen mestariksi vain kolmella tappiolla pudotuspeleissä.

– Vanhan koutsin sanoin, nyt ei tarvitse enää parantaa, Tapparan kultajoukkueen kapteeni Otto Rauhala sanoi.

– Olimme käsittämättömän sitoutunut joukkue. Kaikki halusivat, että kaveri vieressä onnistuu, ja omia onnistumisia katsottiin vasta sen jälkeen.

Alkukausi oli vielä jokseenkin tahmea, ja Ilvekseltä tuli kunnon selkäsauna uuden areenan avajaisissa. Seuraavana iltana kaikki muuttui toisessa paikallisottelussa, eikä Tappara enää taakseen katsellut.

– Se oli käänteentekevä hetki. Silloin tämä joukkue osoitti, mistä se on tehty, Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola sanoi.

Kovien keskustelujen kesä

Vuosi sitten neljänneksi jäänyt Tappara teki kauden päätteeksi tiukan analyysin epäonnistumisen syistä ja palasi entistäkin vahvempana ja urheilullisempana takaisin.

– Keskustelimme asioista rehellisesti. Ja ne keskustelut ovat välillä kovia, kun halutaan olla Suomen paras ja Euroopan parhaimmistoa, Tapola totesi.

Seuran ympärillä kuohui rajusti kesän aikana, kun pitkäaikainen ja lähes itseoikeutettu kapteeni Jukka Peltola vaihdettiin Otto Rauhalaan.

Moni pyöritteli pitkään päätään Tapparan valmennusjohdon päätökselle, mutta kausi on tarjonnut vankat perusteet valinnalle.

Rauhalan johtama Tapparan nelosketju Joona Luoto–Rauhala–Petteri Puhakka oli pitelemättömässä vireessä etenkin puolivälierä- ja välierävaiheessa, ja viimeisen finaalin ratkaisukin oli kapteeni-Rauhalan ketjun käsialaa.

– Tässä oli kaikennäköistä kauden aikana, ainakin tapahtumia riitti, Rauhala totesi.

Loppuunmyytyä viidettä finaalia seurasi kautta aikain suurin pudotuspelien yleisömäärä Tampereella (12 451 katsojaa).