Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi avasi EM-kotikisojen mitalitilin komeasti – kirkkaimmat prenikat kuitenkin länsinaapuriin

Suomi sai odotettuakin paremman startin keilailun miesten EM-kotikisoihin, kun kisat avanneet single eli henkilökohtainen kisa ja kahden keilaajan parikisa toivat peräti neljä mitalia. Kirkkaimmat jäivät kuitenkin ottamatta sunnuntai-iltana Talin keilahallissa, kun maanosan toinen ikiaikainen keilamahti Ruotsi juhli kultaa molemmissa sarjoissa.

Kimmo Lehtonen ja Juho Rissanen voittivat parikilpailun hopeaa, ja kolme EM-pronssia matkasi kaksikolle Tomas Käyhkö ja Niko Oksanen. He ylsivät kolmannelle sijalle niin parikilpailussa kuin myös singlessä. Pronssipelejä ei kisoissa otella, joten välierissä hävinneet saavat pronssia.

Viimeisiä kisojaan maajoukkueessa keilaava Lehtonen ja EM-debytantti Rissanen voittivat parikilpailun välierässä Käyhkön ja Oksasen pistein 450–434. EM-finaalissa ruotsalaispari James Blomgren/Jesper Svensson oli kuitenkin ylivoimainen pistein 512–382 Svenssonin hurjasteltua 289 pistettä.

Single-sarjan välierissä Käyhkö taipui Ruotsin Markus Janssonille 197–232 ja Oksanen Tshekin Jaroslav Lorencille 209–213.

Jansson otti sitten sinikeltaisille illan toisen kullan musertamalla Lorencin singlen finaalissa 279–192. Ensimmäistä aikuisten EM-kultaansa juhlinut Jansson takoi kaadot yhdeksään ensimmäiseen ruutuun.

Joonas Jähi oli singlen yhdeksäs, Osku Palermaa kymmenes, Lehtonen 28:s ja Rissanen 34:s. Parikilpailussa Jähi ja Palermaa sijoittuivat 12:nneksi.

– Jos olisi etukäteen sanottu, että meillä on kahden lajin jälkeen neljä mitalia, niin olisin ollut ettei voi olla tottakaan. Totta kai (finaali- ja välierätappiot) harmittavat, mutta kyllä tämä oli ihan käsittämättömän kova suoritus, Suomen valmentaja Jarmo Ahokas totesi.

Mitaleita viideltä vuosikymmeneltä

Suomen keilailun kaikkien aikojen suuriin lukeutuva Lehtonen, 54, päättää maajoukkue-edustukset EM-kotikisoihin. Maajoukkueura aikuisissa alkoi vuoden 1985 EM-radoilta, ja Lehtonen on voittanut arvomitaleita kaikilta viideltä viime vuosikymmeneltä.

– Kyllähän nämä ovat niitä, miksi tätä tekee. Vaikka ei kultaa nyt tullutkaan, enempää ei voinut antaa ja on tämä tosi iso juttu. Yleisistä sarjoista nyt tosiaan viideltä eri vuosikymmeneltä mitaleita, ei voi kuin olla iloinen tästä, jälleen kerran yleisöä spontaaneilla "tavaramerkkituuletuksillaan" villinnyt Lehtonen huokaisi.

Lehtosella arvoprenikoita on kymmenittäin, mutta maajoukkueen alle kolmekymppiset Rissanen, Käyhkö ja Oksanen ovat vasta mitalimetsästyksen alkuvaiheissa. Rissasella riitti riemua uran ensimmäisestä aikuisten EM-mitalista, mutta Käyhkölle ja Oksaselle kahden pronssin ilta oli hienoinen pettymys.

– Harmittaa. Tiukat oli pelit molemmissa, ensin singlessä kymppiruudussa tappio ja sitten uusi latautuminen parikisaan. Siihen saatiin hyvä startti, mutta lopussa kaverit sulki niin sanotusti oven. Pienestä oli kiinni. Pallo on pyöreä, 23-vuotias Oksanen summasi.

– Ehkä vähän vääriä valintoja tuli tehtyä, eikä luottoa oikein ollut omaan tekemiseen. Mutta paljon on kisoja vielä jäljellä, sanoi puolestaan Käyhkö, 25.

Seniorit ja juniorit yhdessä

EM-kilpailut jatkuvat trio-kisalla maanantaina ja tiistaina. Suomen kolmikot ovat Lehtonen, Osku Palermaa ja Joonas Jähi sekä Käyhkö, Oksanen ja Rissanen. Ensimmäisellä kolmikolla keski-ikä huitelee lähellä 43:a vuotta, "junioreilla" se on hitusen alle 25.

- Radalla taas, kuin pikkupoika. Tehdään töitä, haetaan ratkaisuja ja nautitaan pelistä, Lehtonen totesi hymyillen "senioreiden" ja miksei junnujenkin puolesta.