Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

20-vuotiaasta ranskalaisesta tulossa suuruimari – Phelpsin ennätykset vaarassa

Léon Marchand, 20, järisytti lauantaina uintimaailmaa Budapestin pitkän radan MM-kisoissa.

Nuori ranskalainen paransi ennätystään 400 metrin sekauinnissa sekä aamun alkuerissä että useita sekunteja illan finaalissa, jossa kellot pysähtyivät aikaan 4.04,28. Tulos on kaikkien aikojen kakkosaika, edelle jäi ainoastaan Michael Phelpsin Pekingin olympialaisissa uitu 4.03,84.

Pronssimitalisti Chase Kaliszin aiempi kisaennätyskin murskaantui liki kahdella sekunnilla.

Marchand, jolla oli vain yksi MM-pronssi juniorikisoista, yllättyi itsekin kultatykityksestään.

– En ajatellut, että se olisi ollut noin nopea, hän sanoi uinnin jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Nuorukainen Toulousesta puhkeaa kukkaan juuri oikeaan aikaan, sillä Pariisin-kotiolympialaiset siintävät kahden vuoden päässä. Hän kertoi, että tavoitteena oli saavuttaa alle 4.05 menevä aika vasta siellä, mutta nyt maailmanennätys on se, mitä ranskalaisyleisö janoaa.

Vahvuutena Phelpsin heikkous

Kun Phelps nousi altaasta 10. elokuuta 2008, ajateltiin, että uusi uskomaton sekauintimaailmanennätys jäisi historiankirjoihin – vain 23-kertainen olympiavoittaja voisi päihittää oman tuloksensa.

Yhdysvaltalainen voitti lukuisia arvokisamitaleja henkilökohtaisilla vapaa- ja perhosuintimatkoilla, ja rintaosuutta sekauinnissa pidettiinkin hänen kauneusvirheenään.

Marchand muutti Yhdysvaltoihin Tokion olympialaisten jälkeen. Siellä hän liittyi Arizona Staten yliopiston uintijoukkueeseen, jota valmentaa Phelpsin mentori Bob Bowman. 57-vuotias Bowman, joka seurasi aitiopaikalta Phelpsin legendaarista uraa, tuntee siis vanhan mestarin viat.

Lauantain finaalissa Marchandin rintauintiosuus oli mykistävä. Hän käytti 100 metriin aikaa 1.07,76, kun taas Phelps kulutti ennätysuinnissaan 1.10,16. Myös selkäuinti on mennyt eteenpäin.

– Olen kehittynyt todella paljon selkä- ja rintauinnissa, ranskalainen kertoi.

Budapestissa Marchand nähdään altaassa vielä maanantaina 200 metrin perhosessa ja tiistaina 200 metrin sekauinnissa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.