Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Topi Raitanen kaipaa ennätystä MM-alkueriin – Wilma Murto käyttää Tokion oppeja MM-Eugenessa

Topi Raitasen ennätys 8.16,57 lienee kevyttä tavaraa, kun estejuoksijat mittaavat osaamistaan lauantain vastaisena yönä miesten 3 000 metrin esteiden alkuerissä Yhdysvaltojen Oregonissa järjestettävissä yleisurheilun MM-kilpailuissa.

Kolmen alkuerän kärkikolmikot ja lisäksi kuusi juoksijaa aikavertailusta pääsevät tiistain vastaisena yönä käytävään loppukilpailuun. Seulonta on armoton ja kisaseura sukkelaa, mutta Raitasella on hyvä kokemus viime vuoden olympialaisista Tokiosta. Siellä hän oli loppukilpailun kahdeksas.

– Tokion olympialaisissa juostiin varmaan historian kovimmat alkuerät, ja olin siellä kolmen joukossa, joka lienee hyvin epätodennäköistä täällä. Varmaan pitää aikojen perusteella päästä jatkoon, Raitanen tuumi Suomen urheiluliiton tiedotteessa.

Raitanen juoksee viimeisessä alkuerässä, joten aiempien vauhti ja ajat ovat tiedossa.

– Ainakin ajattelen niin, että ennätys pitää juosta, että pääsee jatkoon. Hyvä tuuri, jos pääsen kolmen joukossa.

Raitasen erästä Etiopian Hailemariyam Amare on pinkonut tällä kaudella ajan 8.06,29 ja Intian Avinash Sable 8.12,48. Suomalainen on selvinnyt matkasta tällä kaudella nopeimmillaan ajassa 8.19,34.

Hyviä ja huonoja harjoituksia

Raitanen on viihtynyt jo pitkään Yhdysvalloissa. Hän oli kesäkuussa Arizonassa korkeanpaikanleirillä ja jatkoi sieltä viikoksi Suomen joukkueen MM-leirille Oregonin Creswelliin. MM-kilpailut järjestetään Oregonin osavaltion Eugenessa.

– Matkaan mahtuu hyviä ja huonoja harjoituksia. Yritetään saada perjantaina (lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa) hyvä juoksu. Kaikki eväät siihen on, Raitanen kertoi ja lupaili vireen olevan hyvä.

– Aika samoissa ollaan nyt, kun ennen Tokiota. Ei se harjoittelu ole ihan metsään mennyt.

Murto oli Tokiossa viides

Seiväshyppääjä Wilma Murto on mielissään siitä, miten MM-leirin päätteeksi tehty hyppyharjoitus sujui. Seiväs taipuu totisemmin vasta lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa, jolloin edessä karsintakilpailu.

– Se oli viimeinen hyppytreeni ennen kisaa. Sain siinä toteutettua niitä teknisiä asioita, joita toivoin, että saisin vietyä läpi. Siitä jäi tosi hyvä fiilis, Murto kertoi Suomen urheiluliiton tiedotteessa.

– Tein siinä muutaman hyvän hypyn, joihin olin tosi tyytyväinen. Samalla tuli ihan vahingossa toteutettua prikulleen samanlainen treeni, kuin ennen Tokion kisoja Sagan valmistavalla leirillä. Sekin kertoo jotakin.

Viimevuotisista Tokion olympialaisista kelpaa ottaa oppia mukaan Yhdysvaltojen Oregonin Eugenessa järjestettäviin MM-kilpailuihin. Murto oli olympiakilvan viides ja lähtee hyvällä itseluottamuksella karsintarajan 465 kimppuun. Rimankorotukset ovat 420, 435, 450, 460 ja 465, joten suomalaistriolla Murto, Elina Lampela ja Saga Andersson riittää mietittävää.

– Tokion kokemus auttaa tosi paljon, koska kaikki oli nyt tuttua, kun siirrytään kauas Suomesta ja on kuumaa. Sain Tokion valmistautumisesta paljon varmuutta tälle kisareissulle, Murto sanoi.

Andersson luki valinnasta juna-asemalla

Murto ja Lampela ovat hypänneet tällä kaudella ulkona 450 ja Andersson ennätyksensä 445. Nilkkavaivasta kärsinyt Lampela on saanut juoksunsa kulkemaan, mutta paluun jälkeen kisatilanteessa on ylittynyt 440.

– Nilkka aiheutti kesällä ongelmia. Nyt MM-kisoihin valmistavalla leirillä alkoi taas pikkuhiljaa tuntua, että juoksu kulkee ja tekeminen on sellaista normaalimpaa, Lampela sanoi.

– Hyppäsin leirin aikana kahdesti. Se oli ehkä vähän hakemista vielä, mutta MM-kisoissa tavoitteena on tehdä hyviä, tasapainoisia suorituksia. Katsotaan mihin se riittää.

Andersson pääsi mukaan viime hetkillä ja yllättäen. Hän oli juna-asemalla ja matkalla töihin senioreiden MM-kilpailuihin Tampereelle, kun hän sai tiedon valinnasta.

– Katsoin viestin nopeasti läpi ja luin ensiksi, että siinä onniteltiin valinnasta Pohjoismaiseen maaotteluun. Kun luin uudestaan, siinä lukikin Oregon. Aikamoinen yllätys, mutta hyvä sellainen.