Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerley johdatti Yhdysvallat kolmoisvoittoon miesten satasen MM-finaalissa

Yhdysvaltain Fred Kerley voitti miesten 100 metrin juoksun maailmanmestaruuden yleisurheilun MM-kilpailuissa Eugenessa. Hänen voittoaikansa sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa juostussa finaalissa oli 9,86.

Maanmies Marvin Bracy johti kilpailua, mutta Kerley puristi ohi viimeisten viiden metrin aikana. Bracyn aika oli 9,88. Trayvon Bromell täydensi yhdysvaltalaisten riemun ja otti pronssia ajalla 9,88. Yhdysvallat otti satasella kolmoisvoiton myös Helsingissä 1983 ja Tokiossa 1991.

– Sanoimme, että teemme sen, ja mehän teimme. USA, baby, Kerley mylvi hurmioituneen kotiyleisön edessä.

Kotiyleisö palkitsi juoksijat rytmikkäillä USA-huudoilla, kun mitalitrio juhli menestystään.

– En tiennyt, että voitin, ennen kuin katsoin ylös ja näin tulostaululla nimeni Fred Kerley, voittaja tunnelmoi lehdistön eteen päästyään.

Yhdysvaltain edellisen kolmoisvoiton ottivat Carl Lewis, Leroy Burrell ja Dennis Mitchell. Eugenen kärkikolmikosta kukaan ei ollut syntynyt, kun edellä mainitut juhlivat Tokiossa 31 vuotta sitten.

– On mahtavaa kuulua tuollaiseen loistavaan joukkoon. He tekivät sen 1991, ja me teimme 2022, Kerley tuumi.

– Tämä on historiallista ja tapahtui nyt vasta kolmannen kerran, joten tällaisessa mukana oleminen merkitsee minulle valtavasti, hopeamitalimies Bracy komppasi.

"Tulevaisuus on kirkas"

Kerley menestyi edellisissä MM-kilpailuissa 2019 vielä 400 metrin juoksijana ja saavutti maailmanmestaruuden Yhdysvaltain 4x400 metrin viestijoukkueessa. Ratakierroksen henkilökohtaisessa kilpailussa hän oli kolmas, mutta kolme vuotta myöhemmin jysähti jättipotti ratasuoralla.

– Tämä voitto merkitsee paljon ja olen tehnyt jotain sellaista, mitä moni 400 metrin juoksija ei ole tehnyt. Tiedän, että tämänpäiväinen avasi minulle paljon ovia. Tulevaisuus on kirkas, Kerley tuumi.

Bracy kehui Kerleyn "olevan kuuma" ja mainitsi tämän osaamisen 100, 200 ja 400 metrillä.

– Jätkä on spesiaali. Hän on harvinainen lahjakkuus ja pystyy juoksemaan kaikkia kolmea matkaa. Hänen valikoimansa on rajaton. Hän saattaa tehdä tämän ensi vuonna 800 metrillä, Bracy hauskuutti.

Maailmantilaston kolmonen jäi välieriin

Tokion satasen olympiahopeamitalisti Kerley, 27, on juossut ratasuoran tällä kaudella nopeimmillaan aikaan 9,76, joka on kauden kärkinoteeraus koko maailmassa. Alkuerissä hän porhalsi ajan 9,79 ja välierissä 10,02.

Pronssimies Bromell oli ennen MM-kilpailuja maailmantilaston toisella ja Kenian Ferdinand Omanyala kolmannella sijalla.

Kenialaisella oli viisumiongelmia, ja hän saapui viime tipassa Yhdysvaltain Eugeneen. Hän selvitti alkuerät ajalla 10,10, mutta välierässä aika 10,14 ei riittänyt finaaliin. Ennen MM-kilpailuja Omanyala kertoi tavoittelevansa vähintään finaalipaikkaa ja 9,6-aikaa.

Vuoden 2019 yhdysvaltalaismaailmanmestari Christian Coleman (10,01) oli finaalin kuudes. Hänen edelle ehtivät kärkikolmikon lisäksi myös Jamaikan Oblique Seville (9,97) ja Etelä-Afrikan Akani Simbine (10,01).