Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KuPSin torstain eurovastustaja ei ole kotimaansa ykkösjoukkue

Moldova on tuore valtio Euroopan kartalla. Maa itsenäistyi Neuvostoliiton hajottua ja maajoukkue pelasi ensimmäisen ottelunsa heinäkuussa 1991. Kansainvälisen jalkapalloliiton (Fifa) rankingissa Moldova oli kesäkuussa 2022 vaatimattomalla 179. sijalla. Se kamppaili lajin kääpiötä Andorraa vastaan Kansojen liigassa viimeksi 0–0 vieraissa ja voitti kotonaan 2–1.

Moldovan jalkapallon helmi onkin seurajoukkue FC Sheriff, joka on menestynyt mainiosti myös Uefan kilpailuissa. Vuosi sitten moldovalaiset kukistivat vieraskentällä Real Madridin Mestarien liigan alkulohkossa. 1–2-voitto oli historiallinen, sillä Madrid oli lopulta liigan mestari. Sheriff oli ensimmäinen moldovalainen Mestarien liigan lohkovaiheeseen selvinnyt seura.

Sheriff on hallinnut Moldovan kahdeksan joukkueen pääsarjaa, joka käynnistyi vuonna 1992: se on voittanut 20 mestaruutta. Kerran mestaruus meni Moldovan pääkaupungin Dacia Chisinaulle ja vuonna 2015 pytyn korjasi KuPSin torstainen vastustaja FC Milsami Orhei.

Sheriff on kotoisin Moldovasta irtautuneesta venäjämielisestä Transnistriasta, sen pääkaupungista Tiraspolista, mutta jalkapallossa se on pysynyt Moldovan lipun alla. Transnistria on Dnestrjoen itärannalla oleva noin 200 kilometriä pitkä ja 20 kilometriä leveä kaistale, joka rajoittuu idässä Ukrainaan.

Transnistria on yksipuolisesti julistautunut itsenäiseksi. Alue on ilmoittanut haluavansa liittyä Venäjään, mikä lisäisi alueen epävakaata tilannetta entisestään. Venäjällä ei ole yhteistä maarajaa Transnistrian kassa.

Transnistrialla ei ole mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen toimintaan.

KuPSin vastustaja Milsami on kotoisin Orhein alle 20 000 asukkaan pikkukaupungista, jonka stadion on pieni: katsomopaikkoja on vielä vähemmän kuin Kuopiossa: 2 539 on virallinen kapasiteetti.

Pelaajat ovat myös pääasiassa paikallisia. Mamadou Camara tulee Malista, Igor Lambarschi on venäläinen ja Vitus Amougui kamerunilainen.

Milsami on pelannut kaudesta 2011–2012 Euroopan kentillä hieman ahkerammin kuin KuPS eli seuralla on kymmeneltä kaudelta kokemusta europeleistä.

Konferenssiliigassa se kukisti viime kaudella Bosnia-Hertsegovinan Sarajevon yhteismaalein 1–0 pudoten toisella karsintakierroksella ruotsalaiselle Göteborgille lukemin 0–9. KuPS tuli nyt vastustajaksi, koska Milsami löi liettualaisen Panevezysin 2–0.