Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

McLaughlin häikäisi MM-finaalissa, paransi 400 metrin aitojen maailmanennätystään 73 sekunnin sadasosaa

Oli melkeinpä tähtiin kirjoitettu, että yhdysvaltalainen Sydney McLaughlin parantaa naisten 400 metrin aitajuoksun maailmanennätystään Hayward Field -stadionilla. Ennusteet eivät kuitenkaan osanneet odottaa, että 22-vuotias lahjakkuus lohkaisee entisestä ME-ajastaan peräti 73 sekunnin sadasosaa Eugenen MM-kisoissa.

McLaughlinin loistojuoksu häikäisi jopa ruotsalaisen seiväsmiehen Armand Duplantiksen.

– Upeaa, sairasta, Duplantis sanoi uutistoimisto TT:lle, kun hän seurasi aitajuoksufinaalia stadionin uumenissa seiväshypyn karsintakilpailun jälkeen.

Duplantis on MM-kisoissa toinen urheilija, joka saattaa laittaa maailmanennätyksensä uusiksi. Karsinnassa Duplantis varmisti finaalipaikkansa ylittämällä 575. Karsintarajan 580 ylitystä ei tarvittu.

Yhdysvalloissa kasvanut Duplantis tunnistaa McLaughlinin kouluajoiltaan, sillä he ovat ikätovereita ja kisasivat jo yläasteikäisinä samoissa kisoissa.

– Silloin oli suunnilleen sama tilanne kuin nyt. Hän voitti kaikki. On innostavaa, että joku voi olla noin hallitseva radalla, Duplantis sanoi.

McLaughlin juoksi aidatun ratakierroksen maailmanmestariksi ajalla 50,68. Hänen aiempi ME:nsä oli kesäkuussa Yhdysvaltain mestaruuskisoissa juostu 51,41.

Perhe näki huikean ME-juoksun

McLaughlin on nuoresta iästään huolimatta saavuttanut paljon, eikä hän jättänyt MM-finaalissa muille mahdollisuuksia. Eugenen radalla hän on juossut jo kolme ME-aikaa, ja niistä tuorein on kaikkien aikojen ensimmäinen 51 sekunnin alitus naisten 400 metrin aitajuoksussa.

– Viimeiset sata metriä sattuivat, mutta olen kiitollinen mestaruudesta. Kaikki osui kohdalleen, ja saimme Yhdysvaltain joukkueessa taas yhden mitalin, McLaughlin kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

– Halusin yrittää ME-juoksua. On aivan uskomatonta, että perheeni oli katsomossa. En ole aiemmin saanut heitä kaikkia samaan paikkaan, joten tämä oli minulle iso juttu, maalissa pitkään istuviltaan ennätystä ihmetellyt McLaughlin sanoi.

Viime kesänä hän kuorrutti Tokion olympiavoittonsa ME-ajalla 51,46. Japanissa saavutusta piti juhlia tyhjän katsomon edessä, Eugenessa lehtereillä oli äänekäs kotiyleisö.

Hopealle juoksi Viivi Lehikoisen harjoituskaveri, Hollannin Femke Bol. Hän sivusi kauden parastaan ajalla 52,27, mutta oli mestariin verrattuna eri kastia.

– Mietin loppusuoralla, juoksinko ollenkaan hyvin, kun Sydney oli niin kaukana edessä. Uskomaton juoksu, ja 51 sekunnin alitus merkitsee paljon lajille. Oli mahtavaa olla tässä mukana, hollantilainen sanoi.

Häntä valmentaa sveitsiläinen Laurent Meuwly, joka on kiillottanut myös Lehikoisesta ennätysjuoksijan. Lehikoinen hankki Eugenen MM-välierässä Suomen ennätyksen nimiinsä ajalla 54,80. Tuija Helanderin SE Rooman 1987 MM-kisoista ehti lähes 35 vuoden ikään.

Duplantis ennakoi ennätystä

Talvella hallissa ME:n 620 taivuttanut Duplantis uskoo, että hän tarvitsee Eugenen seiväsfinaalissa työvälineitä, joita ei ole käyttänyt koskaan aiemmin. Arvio enteilee ennätyskorkeuksia.

– Tunsin karsinnassa, että hyppypaikka voi vaatia finaalissa uuden, entistä jäykemmän seipään. Uskon, että sellainen päivä on tulossa, Duplantis ennakoi varhain maanantaina hypättävää finaalia.

Ulkoradoilla hän taivutti kesäkuun lopussa kauden kärkituloksen 616. Epävirallisesti se on myös ulkoratojen maailmanennätys, vaikka lajissa ei enää erotellakaan sisällä ja ulkona hypättyjä ennätyksiä.

Miller-Uibo jätti mestarina hyvästit ratakierrokselle

Kaksinkertainen olympiavoittaja Shaunae Miller-Uibo lisäsi saavutuksiinsa ensimmäisen maailmanmestaruuden, kun bahamalaisjuoksija voitti Eugenessa naisten 400 metrin juoksun. Miller-Uibolle finaali oli hyvitys kolmen vuoden takaiselle Dohan MM-kisalle, jossa myöhemmin dopingin takia kilpailukieltoon tuomittu Bahrainin Salwa Eid Naser oli häntä parempi.

– Olen odottanut tätä mestaruutta pitkään. MM-kisa oli tämän kauden ykkösasia, Miller-Uibo sanoi.

Hän keskittyi Eugenessa ratakierrokselle ja jätti 200 metriä juoksematta. Ratkaisu oli väliaikainen, sillä ratakierroksen juokseminen saa jäädä.

– Radalla 200 metriä on aina ollut ensirakkauteni. Palaan nyt sen pariin, sanoi Miller-Uibo, jonka virolainen puoliso Maicel Uibo kilpailee viikonloppuna kymmenottelussa.

Dominikaanisen tasavallan Marileidy Paulino juoksi hopealle ajalla 49,60. Barbadoksen Sada Williams oli kolmas maan ennätyksellä 48,75.

Norman sisuuntui Tokion viitossijasta

Yhdysvaltain Michael Norman sai miesten 400 metrin mestaruudellaan lohtua Tokion olympialaisten viitossijan pettymykselle. Norman juoksi ensimmäisen aikuisten arvovoittonsa ajalla 44,29.

– Tämä päivä pysyy muistoissa. Olen kiitollinen kaikille, jotka ovat tukeneet uraani. Viime kausi ei ollut hyvä, joten tein nyt kaikkeni onnistumisen eteen, Norman sanoi.

Hän jätti kymmenen vuoden takaisen olympiavoittajan, Grenadan Kirani Jamesin toiseksi (44,48). Britti Matthew Hudson-Smith juoksi kolmanneksi (44,66) hyvässä kisassa.

– Jos fanit nauttivat kovista kisoista, yleisurheilun asema paranee. Siitä olen iloinen, kolmissa olympialaisissa mitaleille juossut James totesi.

Barber uusi naisten keihäskultansa

Australialainen Kelsey-Lee Barber uusi keihäänheiton maailmanmestaruutensa heittämällä finaalissa omille lukemilleen. Tokion olympialaisten pronssimitalisti Barber heitti voittoheiton jo ensimmäisellään, kun keihäs kaarsi kauden kärkitulokseen 66,91.

MM-hopea ja -pronssi ratkesivat viimeisellä kierroksella, sillä ensin Japanin Haruka Kitaguchi kiskaisi 63,27 metrin heiton, ja Yhdysvaltain Kara Winger paransi 64,05 metriin. Winger otti hopean, Kitaguchi pronssin.

Kahdeksanneksi parhaan tulos 60,18 on sama kuin Sanne Erkkolan kotimainen kärkitulos. Eugenessa Erkkola jäi karsinnassa 52 metriin.

Miesten keihäänheiton maailmanmestaruus ratkeaa varhain huomisaamuna. Finaalissa heittävät myös Oliver Helander ja Lassi Etelätalo.

---

Lähteinä myös uutistoimistot TT ja AFP.