Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Englanti rakentaa perintöä naisten jalkapalloon – Wembley odottaa tyystin toisenlaista finaalikokemusta kuin miesten EM-kisoissa

Englanti pelaa toisena vuonna peräkkäin jalkapallon EM-loppuottelussa Wembleyllä. Kun Gareth Southgaten valmentamat englantilaismiehet ottivat viime kesänä mittaa Italiasta, ottelun tunnelmia mustasivat kannattajien väkivaltainen käytös ja pääsyliputtomien fanien rynniminen stadionin porttien yli.

Naiset tarjoavat sunnuntaina paljon raikkaamman katsomokokemuksen, ainakin jos EM-lopputurnauksen aiempien ottelujen tunnelma säilyy. Tiistaina finaalipaikkansa varmistaneet Englannin pelaajat ottivat yleisönsä paitsi peliesityksillään myös ottelun jälkeen. He lauloivat katsojien kanssa yhdessä Neil Diamondin tunnetuksi tekemää "Sweet Carolinea" ja etsivät katseellaan läheisiään yleisömeren joukosta Sheffieldin Bramall Lane -stadionilla.

Englanti möyhensi Ruotsin EM-välierässä 4–0. Joukkue pelasi vahvalla itseluottamuksella ja teki näyttävät maalit, vaikka oli ottelun ensimmäisen vartin lujilla Ruotsin painostuksessa.

– Vaikka suurin osa katsojista toivoi Englannin voittoa, ottelu pelattiin myönteisessä tunnelmassa. Näkee, että pelaajat saavat voimaa tunnelmasta, totesi Ruotsin päävalmentaja Peter Gerhardsson tappion jälkeen.

– On kiva nähdä katsomossa paljon lapsia, ja ihmiset olivat iloisia, ruotsalaisluotsi sanoi.

Vajaan 29 000 katsojan edessä koettu EM-välierän tappio oli Ruotsin ensimmäinen häviö varsinaisella peliajalla 35 otteluun. Englanti johti tauolla Beth Meadin osumalla ja rynni toisella puoliajalla tavoittamattomiin.

Odotukset nousevat taivaisiin

Britanniassa odotukset nousevat viikonloppua kohden, sillä Englannin aikuisten maajoukkueet eivät ole voittaneet mitään suurta sitten vuoden 1966 miesten maailmanmestaruuden kotikisoissa. Naisten hollantilainen päävalmentaja Sarina Wiegman naurahtikin, että hänen on paettava johonkin bunkkeriin finaalia edeltäviksi päiviksi, jotta välttyy kisahuumalta.

– Olen ylpeä siitä, että olemme innostaneet kansakuntaa, Wiegman sanoi. Edellisissä EM-kisoissa viisi vuotta sitten hän luotsasi Hollannin mestariksi.

Maajoukkueen lisäksi Englannin naisten pääsarja Superliiga on yhä kovatasoisempi.

– Englantilaiselle naisten jalkapalloilulle tämä on hyvä hetki. On hyvä muistaa, että kyseessä ei ole kuukauden työ, vaan puhumme vuosista ja vuosista. Satsauksista, intohimosta ja sitoutumisesta, sanoi Arsenalia Superliigassa luotsaava ruotsalainen Jonas Eidevall.

Englannin entinen maajoukkuehyökkääjä Ian Wright muistutti BBC:n tv-haastattelussa, että EM-turnauksen luoma jalkapallointo pitää hyödyntää myös koululiikunnassa. Turnauksen perinnön pitää Wrightin mukaan olla se, että jalkapallon asema tyttöjen koululiikuntapelinä kasvaa. Nykyisin pojat pelaavat koulussa paljon enemmän jalkapalloa kuin tytöt.