Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoret Leijonat taipui hopealle dramaattisten vaiheiden jälkeen – "Matkamme oli todella hieno ja arvokas"

Päävalmentaja Antti Pennasen ja Nuorten Leijonien yhteinen taival päättyi kirvelevään MM-finaalitappioon isäntäjoukkue Kanadalle. Suomi nousi Edmontonissa kahden maalin tappioasemasta tasoihin, mutta Kanada vei kultamitalit kansainvälisessä jääkiekossa jo tutuksi tulleella kolme vastaan kolme -jatkoeräratkaisulla maalein 3–2.

Kanadan sankariksi nousi ajassa 63.20 Columbus-hyökkääjä Kent Johnson, joka ohitti mainioita otteita esittäneen KalPa-vahti Juha Jatkolan. Suomi oli hetkeä aiemmin vain senttien päässä mestaruudesta, mutta Kanadan kapteeni Mason McTavish pysäytti Topi Niemelän lepattavan ohjauksen mailallaan ja kiekko päätyi ainoastaan maaliviivalle.

Nuoret Leijonat sai kärkipelaajiaan kuormittaneen Kanadan lamaantumaan kolmannessa erässä. Aleksi Heimosalmi heläytti kavennuksen ajassa 44.09, ja McTavishin jälkeen pistepörssin kakkoseksi yltänyt Joakim Kemell viimeisteli tasoituksen Niemelän maukkaasta poikittaissyötöstä.

– Hieno nousu saatiin kolmanteen erään. Annettiin kaverille pari maalia eteen, mutta kolmannessa erässä pelattiin ihan uskomattomasti. Se oli turnauksen paras erä tiukimpaan paikkaan, Niemelä kommentoi Edmontonista.

"Olemme puhuneet ihmisyydestä"

Suomi saavutti Pennasen päävalmentaja-aikana kaksi mitalia, mutta kirkkain jäi puuttumaan. Viime vuoden alussa Nuoret Leijonat ylsi MM-pronssille, niin ikään Edmontonissa.

Leijonaluotsi kiitteli joukkueettaan, joka esiintyi tappion hetkellä erittäin kypsästi.

– Olen todella ylpeä joukkueesta. Matkamme oli kaiken kaikkiaan todella hieno ja arvokas. Olemme puhuneet arvoista ja ihmisyydestä, ja myös tietysti jääkiekosta. Pelaajat osoittivat tänään luonnetta, Pennanen kiitteli Kansainvälisen jääkiekkoliiton verkkosivuilla.

– Mestaruus oli lähellä, niin lähellä, valmentaja myönsi.

Erikoinen tuomarilinja

Toisen erätauon palopuheet herättelivät hieman ponnettomasti esiintynyttä leijonalaumaa. Suomen peli oli etenkin toisessa erässä sekaisin, kun joukkue otti peräti viisi peräkkäistä kahden minuutin jäähyä.

– Painotimme (erätauolla) sitä, ettei ole enää mitään hävittävää eikä tarvitse puristaa mailasta. Halusimme antaa kaikkemme logolle ja taistella yhdessä, Niemelä sanoi.

Erotuomarit, Yhdysvaltain Sean Fernandez ja Ruotsin Christoffer Holm antoivat suurimman osan tuomioista heppoisin perustein. Päätöserässä Suomi otti vielä kaksi kaksiminuuttista, kun Kanadalle tuomittiin vain yksi rangaistus.

Tuomareille omanlaista painetta antoi yli 13 000 katsojan kotiyleisö, joka oli löytänyt kesälaitumilta tiensä Edmonton Oilersin NHL-areenalle.

MM-hopeasta oli kulunut pitkä aika

Suomi metsästi Edmontonissa kiekkohistoriansa kuudetta alle kaksikymppisten MM-kultaa. 2010-luvulla Suomi juhli mestaruuksia 2014, 2016 ja 2019, mutta hopeamitalista oli vierähtänyt jo pitkä tovi: nuorten MM-finaalitappio oli Suomelle ensimmäinen sitten vuoden 2001, jolloin Tshekki vei kullan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana alle 20-vuotiaiden MM-kullat on jaettu Suomen, Kanadan ja Yhdysvaltojen kesken. Kanadalla on vuodesta 2013 lähtien nyt neljä mestaruutta, Suomella ja Yhdysvalloilla kolme.

Nuoret Leijonat aloittaa joulukuun lopulla MM-kullan metsästyksen uudella ikäluokalla, jota johtaa tuore päävalmentaja Tomi Lämsä. Seuraava MM-turnaus pelataan jälleen Kanadassa, Halifaxin ja Monctonin kaupungeissa.