Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väliaikaispesti sinetöitiin vakinaiseksi – Marko Saloranta jatkaa Helmareiden päävalmentajana

Palloliitto on nimittänyt Marko Salorannan naisten A-maajoukkueen päävalmentajaksi, liitto ilmoitti perjantaina. Sopimus on kaksivuotinen ja sisältää option vuoden 2025 EM-kisoista.

Saloranta, 50, tuli Helmareiden väliaikaiseksi päävalmentajaksi kesän EM-kisojen jälkeen, jolloin hän korvasi Anna Signeulin. Saloranta valmensi joukkuetta MM-karsintojen loppuun, saldonaan tappiot Irlannille ja Ruotsille. Marraskuussa Helmarit pelasivat vielä Walesia vastaan virallisen (1–1-tasapeli) ja epävirallisen ottelun (4–0-voitto).

– Tietenkin olen helpottunut. Ollaan ihan loppuvuodessa ja marraskuun leirityksen jälkeen on ollut ilmassa erilaisia vaihtoehtoja siitä, mitä ensi vuonna tulee tapahtumaan. Olen täynnä intoa, Saloranta sanoi liiton sivuilla.

Salorannalla on pitkä kokemus maajoukkuetoiminnasta, ja parhaiten hänet tunnetaan työstään alle 16- ja 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueissa. Saloranta valmensi alle 17-vuotiaat tytöt EM- ja MM-kisoihin vuonna 2018 sekä EM-kisoihin vuonna 2022. Helmareissakin mies ehti väliaikaistaa päävalmentajana jo vuosina 2016–17 sekä toimia apuvalmentajana kaksissa naisten EM-kisoissa vuosina 2009 ja 2013.

Seuraava tavoite on saada Suomi mukaan seuraavaan, vuonna 2025 pelattavaan naisten EM-lopputurnaukseen.

– Kun tavoitteet ovat kovat, myös vaatimustaso on kova. Tämä tarkoittaa, että kilpailu maajoukkueessa kovenee koko ajan. Meidän tulee olla sellainen joukkue, joka realistisesti pystyy tavoittelemaan paikkaa arvokisoissa – ovat ne sitten EM- tai MM-lopputurnauksia. Hyvät tulokset sisältävät tavoitteen Suomen pelin ja pelaajien jatkuvasta kehittämisestä. Vain siten syntyvät edellytykset menestyä, Saloranta summaa.

Pelaajatuntemus painoi

Päävalmentajan paikka kiinnosti Palloliiton mukaan myös kansainvälisesti, mutta viimeinen haastattelukierros käänsi Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahden mukaan pelin Salorannan eduksi.

– Helmareiden päävalmentaja on väistämättä joukkueen nuorennuksen edessä, kun osa kokeneista maajoukkuepelaajista on jo ilmoittanut uransa päättämisestä. Saloranta tuntee kiistatta suomalaiset pelaajat parhaiten, sillä hän on valmentanut heitä niin nuorten kuin naisten maajoukkueissa, mikä nopeuttaa prosessia, Lahti sanoi.

– Uskomme, että Salorannan johdolla Suomi pelaa myös tulevissa naisten EM-kisoissa. Parhaassa tapauksessa ne ovat Pohjoismaiden yhdessä järjestämät EM-kotikisat 2025.