Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen joukkueen päävalmentaja joutui Iran-ottelun alla median grillattavaksi – "En tiedä tarpeeksi politiikasta"

Yhdysvaltain jalkapalloliitto nostatti viikonloppuna kohun Iranissa ennen tiistaina pelattavaa maiden välistä MM-kisaottelua. Yhdysvaltain jalkapalloliitto käytti sosiaalisen median julkaisuissaan Iranin lippua ilman maan islamistista tunnusta, sillä liitto halusi osoittaa tukensa iranilaisille mielenosoittajille.

Iranin jalkapalloliitto raivostui maansa riisutusta lipusta ja valitti asiasta Kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle. Yhdysvaltain liitto poisti myöhemmin julkaisut sosiaalisesta mediasta.

Yhdysvaltain joukkueen päävalmentaja Gregg Berhalter joutui maanantaina vastaamaan kysymyksiin lippukohusta.

– Meillä taustaryhmän jäsenillä tai pelaajilla ei ollut aavistustakaan liiton julkaisuista. Olemme keskittyneet otteluun, mutta se ei tarkoita, ettemmekö välittäisi näistä (Iranin) asioista. Ajattelemme tietysti Iranin ihmisiä ja koko maan tilannetta, mutta juuri nyt keskittymisemme on ottelussa, Berhalter sanoi.

Päävalmentajalta kysyttiin muistakin yhteiskunnallisista asioista kuten Yhdysvaltoihin mielivien iranilaisten viisumirajoituksista. Tässä vaiheessa Berhalter joutui nostamaan kätensä pystyyn.

– En tiedä tarpeeksi politiikasta, olen jalkapallovalmentaja, Berhalter sanoi.

MM-pelissä valtavat panokset

Yhdysvaltojen ja Iranin väliset suhteet ovat olleet räjähdysherkät Iranissa vuonna 1979 tapahtuneen islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Maiden jalkapallomaajoukkueet kohtaavat tiistaina toisen kerran MM-areenalla, ja panokset ovat kovat. Ottelun voittaja etenee varmuudella MM-pudotuspeleihin, mutta tappion myötä turnaus päättyy.

Iranin joukkue on ollut MM-näyttämöllä suurennuslasin alla maassa viime kuukausina kiihtyneiden protestien takia. Joukkueen pelaajat eivät laulaneet Englanti-avausottelussaan kansallishymniä, mikä tulkittiin tuen osoitukseksi mielenosoittajille. Toisessa ottelussaan Walesia vastaan pelaajat lauloivat kansallislaulun vaitonaisesti.

Kansallislaulun sanat tukevat Iranin hallintoja ja vuoden 1979 islamilaista vallankumousta. Myös Iranin lipussa oleva tunnus otettiin käyttöön vallankumouksen jälkeen.