Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Intialainen keihäänheittotähti Chopra nousi uutisoiduimmaksi yleisurheilijaksi ohi Boltin

Pikajuoksun ME-mies Usain Bolt pysyi pitkään uutisoiduimpana yleisurheilijana, vaikka lopetti uransa jo viisi vuotta sitten. Näin ei ole enää, jos yleisurheilun kansainvälisen kattojärjestön World Athleticsin (WA) teettämät laskelmat pitävät kutinsa. WA:n mukaan uusi ykkönen on intialainen keihäänheittäjä Neeraj Chopra.

Chopra voitti viime vuonna olympiakultaa Tokiossa, heitti heinäkuussa MM-hopealle Yhdysvaltain Oregonissa ja voitti tänä vuonna Timanttiliigan finaalin ensimmäisenä intialaisena. Hänen saavutuksensa ovat silti vielä kaukana Boltin tasosta.

Boltin lopettamisen enteiltiin laskevan yleisurheilun maailmanlaajuista kiinnostavuutta. Pikajuoksun ME-mies Bolt on nimi, joka tunnistetaan myös muualla kuin yleisurheilun lajipiireissä.

World Athletics esitteli kuluvan vuoden uutisseurannan tuloksia, kun puheenjohtaja Sebastian Coe tapasi kansainvälisten uutistoimistojen edustajia.

Media-analyysejä tekevän Uniceptan laskennan mukaan Chopra on tilastoykkönen ennen jamaikalaisia pikajuoksun naistähtiä Elaine Thompson-Herahia, Shelley-Ann Fraser-Prycea ja Shericka Jacksonia.

Laskennan mukaan Choprasta kirjoitettiin 812 artikkelia, Tokiossa pikajuoksut voittaneesta Thompson-Herahista 751, satasen MM-ykkösestä Fraser-Prycesta 698 ja 200 metrin MM-voittajasta Jacksonista 679. Bolt ei ole lopettamisestaan huolimatta vaipunut unholaan, sillä hänestäkin löytyi 574 artikkelia.

"Yleisurheilun julkisuus on nousussa"

Coen mukaan vuonna 2021 keskustelua hallitsivat Caster Semenya ja Christine Mboma, joiden kilpailemista WA rajoitti testosteronirajojen avulla.

– Vuosi 2022 tuntuu hyvin erilaiselta kuin aiemmat.

– Boltilla on yhä arvokas rooli yleisurheilun suosion kasvattajana. Hän osallistuu lajin tapahtumiin, mutta on varsin kiireinen omien kaupallisten sopimustensa parissa, Coe totesi.

Coe iloitsi yleisurheiluvuodesta, sillä Eugenen MM-kisojen lisäksi muun muassa Kansainyhteisön kisat ja Euroopan mestaruuskilpailut saivat laajaa julkisuutta.

– Yleisurheilun julkisuus on nousussa, Coe arvioi.

Ensi vuonna yleisurheilun maailmanmestaruuksista kilpaillaan Unkarin Budapestissa. Kisat ovat MM-tapahtumien juhlakisat, sillä perinne alkoi vuonna 1983 Helsingistä.