Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

NBA:ssa ollaan historiallisen hetken äärellä – LeBron James nousee kaikkien aikojen kärkisijalle

Yhdysvaltain ammattilaisurheilun yksi vanhimmista suurennätyksistä rikkoutuu mitä todennäköisimmin tällä viikolla, kun Los Angeles Lakersin ikoni LeBron James ohittaa saman seuran legendan Kareem Abdul-Jabbarin NBA-koripalloliigan kaikkien aikojen pisteykkösenä. Abdul-Jabbar on pitänyt ennätystä hallussaan lähes 39 vuotta, mutta James on enää 36 pisteen päässä.

Abdul-Jabbar upotti 5. huhtikuuta 1984 tavaramerkkiheittonsa "skyhookin" ottelussa Utah Jazzia vastaan, passittaen Wilt Chamberlainin ennätyksen (31 419 pistettä) tilastokakkoseksi. Abdul-Jabbar päätti huikean uransa vuonna 1989, tilillään 38 387 NBA-runkosarjapistettä. Ennätystä monet pitivät "ikuisena", mutta James, 38, on 20-vuotisen NBA-uransa aikana ollut sen verran pitelemätön, että ikuisuus jää katoavaiseksi.

– Kun se (uusi ennätys) tapahtuu, kaikki kunnia LeBronille ja hänen pitkälle uralleen. Eikä pelkästään pitkälle, vaan koko ajan NBA-eliitin kärkipaikalla kulkeneelle uralle, Lakersin valmentaja Darvin Ham ylisti jo ennakkoon.

Lakers kohtaa kotonaan Oklahoma Cityn keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa, ja seuraavana yönä Lakersin luona vierailee Milwaukee. Aikamoinen ihme olisi, jos tällä kaudella 30 pisteen keskiarvolla pinnoja takonut James ei noiden jälkeen olisi kaikkien aikojen kärki.

James on vältellyt ennätysjahdista puhumista, mutta kun rajapyykki on tullut jo todella lähelle, hän on hieman avannut ajatuksiaan.

– Se on yksi mahtavimmista ennätyksistä urheilussa. Kuin baseballin kunnariennätys. Yksi sellaisista ennätyksistä, joiden et ikinä usko tulevan rikotuksi, James pohtii.

Soihdunkantaja vaihtuu

Mielenkiintoinen sivujuonne "vallanvaihdossa" ovat jäiseksi kuvaillut suhteet Jamesin ja Abdul-Jabbarin välillä, johtuen Abdul-Jabbarin kritiikistä Jamesin kantoihin koskien muun muassa koronarokotetta. Abdul-Jabbar, 75, on pyydellyt arvosteluaan anteeksi, ja kun aika kaikkien aikojen pistekärkenä on päättymässä, sentterilegenda jättää "soihdun" mielellään seuraajalleen.

– Olen kantanut tuota ennätyksen haltijan soihtua 38 vuotta. Olen innoissani ja helpottunut siitä, että voin jättää sen sellaiselle, joka on sen arvoinen. LeBron on ansainnut tuon ennätyksen, ja toivon, että se pysyy hänelle jopa pidempään kuin minulla, Abdul-Jabbar sanoi hiljattain CNN:lle.