AKK-Motorsportin puheenjohtaja: rallionnettomuudessa kuollut nainen seurasi kilpailua vaaralliseksi luokitellulla alueella

Eilisessä Seinäjoen rallionnettomuudessa kuollut nainen seurasi rallin SM-osakilpailua sallitulla katsoja-alueella. Ralliauto suistui ulos tieltä ensimmäisellä erikoiskokeella ja törmäsi katsojaan, joka kuoli heti.

– Kyseessä oli vaaralliseksi luokiteltu alue, mutta kyseessä ei ollut kieltoalue, autourheilun kansallisen lajiliiton AKK-Motorsportin puheenjohtaja Juhani Pakari vahvisti STT:lle tänään.

Poliisi tiedotti aamupäivällä uhrin olevan vuonna 1962 syntynyt paikkakuntalainen nainen. Poliisi suorittaa asiassa onnettomuustutkintaa ja kuolemansyyn tutkintaa. Poliisi jatkaa tänään kuulemalla asianosaisia tapahtumista.

Poliisin tiedotteen mukaan onnettomuudesta on ilmoitettu onnettomuustutkintakeskukselle sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille.

Onnettomuustutkintakeskus kertoi Twitterissä aloittaneensa onnettomuudesta alustavan tutkinnan.

 

Kilpailijat pitivät hiljaisen hetken

 

Katsojan kuolemaan johtanut onnettomuus sattui noin kello kahdeksan aikaan eilisiltana rallin 1. erikoiskokeella, jonka lähtöpiste oli hotelli Sorsanpesä. Erikoiskoe ajettiin reilun viiden kilometrin mittaisella metsäisellä tieosuudella, jonka alussa oli parin kilometrin asfaltoitu osuus ja sen jälkeen mutkaista soratietä, kilpailun johtaja Hemminki kertoi eilen. Ulosajo tapahtui soratiellä, kun yksi kilpailijoista menetti ajoneuvon hallinnan mutkassa. Auto pyöri useita kertoja ympäri ennen pysähtymistä. Ralli keskeytettiin onnettomuuden jälkeen.

Seinäjoella ajettava rallin SM-osakilpailu jatkuu tänään normaalin aikataulun mukaan ja ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta. Ennen kilpailun jatkamista kilpailijat pitivät hiljaisen hetken kuolleen katsojan muistoksi.

 Kuolonuhreja vaativat rallionnettomuudet ovat Suomessa harvinaisia. Vuosina 1995 ja 1996 Jyväskylän suurajoissa kuoli katsoja kumpanakin vuonna. Vuonna 1999 Hattulassa rallikilpailua seurannut poika kuoli autosta irronneen renkaan osuttua häneen.

 AKK ja kansainvälinen autourheiluliitto FIA tekevät jatkuvasti töitä katsojaturvallisuuden parantamiseksi.

– FIA käsittelee tämänkin asian. Turvallisuus on parantunut myös eteläisemmissä maissa, missä toiminta on ollut kuin villi länsi, Pakari avasi kansainvälisen autourheiluliiton roolia onnettomuuksien jälkeen.

– Aivan varmasti olemme järjestäjänä parhaasta päästä, mutta se ei nyt lohduta yhtään, Pakari sanoi tänään.