Antero Kotijärvi taistelee taas 200 kilometriä väsymystä vastaan

Lauantaina Kuopiossa luisteltavalle Finland Ice Marathonille 18. kerran osallistuvalla Antero Kotijärvellä on edessään noin seitsemän tunnin urakka. Taival vaatii huolelliset valmistelut, eikä moiseen suoritukseen voi lähteä ihan kylmiltään.

Parin sadan kilometrin luistelu vaatii useita pitkiä harjoituslenkkejä sekä huolellisen ja monipuolisen tankkauksen. Myös kilpailun aikana ravinnon saanti on ensiarvoisen tärkeää.

Kotijärvi on henkeen ja vereen jääurheiluihminen. 54-vuotiaalla urheilijalla on jääkiekko- ja kaukalopallotausta. Kilpaluistelukokemusta on jo lähes 20 vuoden ajalta.

– Aloitin luistelemaan ”tosissaan” vuonna 1996. Luistimilla olen aina ollut.

Kesällä lajivalikoimaan kuuluu triathlon, jota Kotijärvi ilmoittaa harrastavansa taas vastaavasti puolitosissaan. Lauantain kilpailu on urheiluvuoden ykkösjuttu. Lähtökohdat eivät tosin ole tällä kertaa parhaat mahdolliset.

– Kuopion kisa on aina kohokohta. Tänä talvena on tosin vähiten kilometrejä alla ennen kisaa. Luistelemaan pääsi vasta joulun tienoilla ja kelit ovat välillä olleet todella huonoja luistelun kannalta.

– Muina talvina olisin normaalisti käynyt jo muissakin kisoissa, mutta nyt Kuopion kisa jää ainoaksi.

Odotettavissa on Kotijärven mukaan tasavauhtinen kilpailu. Viime vuoden voittaja, hollantilainen Youri Takken on mukana, samoin myös edellisvuoden Suomen mestari Jarkko Koponen.

– En usko, että pojat lähtevät hirveästi repimään. Nyt pitää nöyränä lähteä ja roikkua niin pitkään kuin vaan jaksan. Ikä alkaa jo painaa ja harjoituskilometrejä on tosiaan vähiten. Tuskin yritän mitään irtiottoja, mutta eiköhän sitä viimeistään 150 kilometrin kohdalla aleta luistella kilpaa, Kotijärvi murjaisi.

Pikaluisteluhuiput eivät yleensä maratonkisoihin uskaltaudu.

– Luonnonjää on aivan eri juttun kuin tasainen hallijää. Tekniikka ei täällä ole niin ratkaiseva kuin kestävyysominaisuudet.

Pitkäkestoisessa kilpailussa on monia eri vaiheita. Kotijärven kohdalla vaimo vastaa radan varressa kilpailun aikaisesta huollosta ja kokenut kilpailija osaa ennakoida tilanteita jo etukäteen.

– Luistelu sujuu yleensä aina puoleen matkaan hyvin, mutta väsymys iskee varmasti aina jossain vaiheessa. Muista luistelijoista on aina apua, mutta tahdonvoimalla mennään hyvin paljon.

Kilpailun jälkeen Kotijärven mieli tekee heti saunaan. Ruoka ei maita ihan heti suorituksen jälkeen, mutta jotain energiaa on hyvä saada välittömästi kitusiin. Konkariluistelija arvelee palautuvansa 200 kilometrin urakasta noin kuukaudessa.

– Ennen sitä ei kannata kyllä ryhtyä mihinkään isompaan rypistykseen. Joskus olen kokeillut. Puoli tuntia jaksaa, mutta sitten mies sammuu kuin saunalyhty!

Kun väsymys ja uupumus ovat suorituksen aikana pahimmillaan, ajatukset käyvät välillä hyvin epätoivoisina. Henkinen puoli käy rajua kamppailua fyysistä väsymystä vastaan. Kun pahimmasta on päästy yli, jalka kevenee kuitenkin kummasti.

– Etu- ja takareidet väsyvät väkisinkin. Myös selän kanssa tulee jossain vaiheessa ongelmia. Kroppaa pitää yrittää suoristaa aina kun mahdollista. Kipujen keskellä täytyy piiskata itseään henkisesti todella kovaa ja moneen otteeseen. Viimeinen tunti sujuu kuitenkin yleensä hyvin.

– Synkimmillä hetkillä tulee aina mieleen, että nyt tämä muuten oli viimeinen kerta. Minkä takia täällä pitää vielä olla? Uhosin jo viime vuonna, että nyt tämä oli viimeinen kerta.

Aika kuitenkin tekee ihmeitä ja pyörtää monia pimeimpinä hetkinä tehtyjä lopullisia tuntuneita päätöksiä.

– Tässä sitä nyt ollaan kuitenkin lähdössä taas uudelleen. En oikein malta paikoillanikaan olla, kilpailuvietti on kuitenkin sen verran kova.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jääravit peruttiin, jäämaraton vaakalaudalla