Beach volleyn naiset Turkkiin, miehet Espanjaan karsimaan Tokio-paikoista

Suomalaiset eivät ole koskaan vielä yltäneet lajissa olympialaisiin. Lehtikuva/AFP

STT

Suomen naispelaajat karsivat beach volleyn olympiapaikoista ensi toukokuussa Turkissa, ja miesten suunta on Espanjaan. Euroopan lentopalloliitto arpoi perjantaina maanosien olympiakarsintaturnausten eli Continental Cupin toisen kierroksen lohkot.

Euroopan maanosakarsinnoissa on mukana vielä 24 joukkuetta. Toiselta kierrokselta jokaisen lohkon viisi parasta etenee kesäkuun lopussa Hollannissa pelattavaan karsintafinaaliin, jonka voittaja saa maapaikan Tokioon.

Suomen naiset pääsivät Continental Cupin toiselle kierrokselle suoraan rankingin perusteella.

–  Tshekki on lohkon suurin suosikki. Tasaisen nipun muodostavat sitten Suomi, Puola ja Kreikka. Toki paljon riippuu siitä, mitkä parit kyseisiä maita edustavat. Kyllä tuosta lohkosta kuitenkin jatkoon mennään, naisten päävalmentaja Kai Liukkonen arvioi Lentopalloliiton tiedotteessa.

Miehet hankkivat paikan Espanjan-turnaukseen voittamalla kesäkuussa Kyproksessa ensimmäisen kierroksen turnauksen. Continental Cupissa jokaista maata edustaa kaksi paria. Edustusoikeus on vain niillä urheilijoilla, jotka eivät ole vielä saavuttaneet olympiapaikkaa.

–  Osalla on tuossa vaiheessa jo olympiapaikka varmistettu, joten kärkimaiden ykkösparit eivät välttämättä ole turnauksessa mukana. Kovia maita on silti vastassa, mutta ei missään nimessä ylitsepääsemättömiä, ennakoi miesten valmentaja Jussi Tommola.

Tokioon 24 naisten ja miesten paria

Beach volleyssa olympiakisoihin yltää 24 naisten paria ja 24 miesten paria. Samasta maasta kisoihin voi päästä vain kaksi paria. Suomalaiset eivät ole koskaan vielä yltäneet lajissa olympialaisiin.

Paikkansa Tokioon ovat jo varmistaneet järjestäjämaa Japani, naisten MM-ykkönen Kanada, miesten MM-ykkönen Venäjä sekä syyskuussa Kiinassa pelatun 16 maan karsintaturnauksen parhaat: naisissa Latvia ja Espanja, miehissä Latvia ja Italia. Viisi paikkaa menee eri maanosien Continental Cupien voittajille ja loput 15 paikkaa jaetaan kesäkuun puolivälissä FIVB:n rankingin perusteella.

Naisten olympiakarsintaturnaus pelataan 14.–17. toukokuuta Turkin Antalyassa. Mukana ovat Suomen lisäksi Tshekki, Puola, Kreikka, Serbia, Turkki, Slovenia ja Valko-Venäjä. Miesten pelipäivät Madridissa ovat 15.–17. toukokuuta. Suomen ohella turnauksessa ovat mukana Espanja, Norja, Saksa, Tshekki, Valko-Venäjä, Ruotsi ja Ukraina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.