Dopingskandaali suisti elämän sivuraiteelle

Mika Myllylä oli Suomen maastohiihdon kiistaton ykköstähti 1990-luvulla. Myllylän huippu-ura päättyi yllättäen Lahden dopingskandaaliin 2001, minkä jälkeen hänen elämänsä luisui hiljalleen sivuraiteelle.

Dopingkäryynsä asti Myllylä eli menestyksekästä huippu-urheilijan elämää. Käryn jälkeinen törmäys olikin hänelle erittäin raju. Vaikeudet heijastuivat Myllylän yksityiselämään, jota varjostivat avioero ja ongelmat alkoholin kanssa.

Tuntui siltä, ettei Myllylä koskaan päässyt ylös suosta, johon dopingskandaali hänet aikoinaan imaisi.

Kansan suosikiksi Myllylä nousi Lillehammerin olympialaisissa vuonna 1994, kun hän voitti hopeaa ja kaksi pronssia. Lisää penkkiurheilijoiden odotuksia Myllylä lunasti Trondheimissa 1997, kun hän voitti MM-kultaa hiihdon kuninkuusmatkalla 50 kilometrillä.

Myllylän asema Suomen ykköshiihtäjänä sementoitui 1998 hänen juhlittuaan olympiakultaa Naganon kisojen 30 kilometrillä. Myllylän saavuttama kulta oli tunteikas suomalaiselle hiihdolle, sillä hän toi mieshiihtäjillemme ensimmäisen olympiakullan 22 vuoteen.

Myllylän huippusuoritukset jatkuivat Ramsaun MM-hiihdoissa 1999, jolloin hän putsasi lähes koko palkintopöydän napaten kolme kultaa ja yhden hopean.

Pyysi anteeksi Suomen kansalta

Lahden MM-kotikisoihin Myllylä valmistautui valtavien menestyspaineiden saattelemana. MM-kilpailujen alussa hän kertoi olevansa sairaana, mutta päätti silti ottaa osaa kisoihin. Lopulta Myllylän uran ainoat MM-kotikisat päättyivät murheellisesti dopingkäryyn. Myllylä oli yksi kuudesta suomalaishiihtäjästä, joka jäi Lahdessa kiinni Hemohes-nimisen plasmanlaajentajan käytöstä.

Käryn tultua ilmi Myllylä piilotteli julkisuudelta jonkin aikaa. Hän lähetti julkisuuteen asianajajansa välityksellä tiedotteen, jota hän kutsui testamentiksi Suomen kansalle. Kirjoituksessa Myllylä pyysi virhettään anteeksi Suomen kansalta ja urheilevalta maailmalta.

Kilpailukiellon kärsittyään Myllylä hiihti vielä kilpaa, mutta paluu terävimpään kärkeen ei onnistunut. Keväällä 2005 Myllylä kertoi STT:lle, että hän voisi tavoitella paikkaa Torinon olympialaisiin 2006. Vielä vuonna 2009 Myllylä hiihti SM-viestissä Kontiolahdella Joutsan Pommin joukkueessa.

STT:n dopingjutun lisätutkinnassa Myllylä tunnusti epo-hormonin käytön. Oikeudessa Myllylä suostui todistamaan vain videoyhteyden välityksellä.

Myllylä löydettini tiistaina kuolleena kotoaan Kokkolasta. Hänen kuolemaansa ei epäillä liittyvän rikosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Myllylän pihapiirissä ammuskeltiin viikonloppuna

Mieto: Julkisuusmylläkkä kävi Myllylälle liian raskaaksi

Kyrö: En pysty sanomaan mitään

Ex-hiihtäjä Ristanen: Mika Myllylä oli vilpitön ja kiltti

Mika Myllylä on kuollut