Emil Ruusuvuori harppoo tenniksen turnausjärjestelmän portaita – ”Nyt on aika laittaa uudet tavoitteet”

Tenniksen kansainväliselle huipulle vie vain yksi tie, ja se on työnteko. Urheiluyleisön viikonloppuna hurmannut Emil Ruusuvuori lähti taipaleelle tosissaan alkuvuoden sairastelun jälkeen.

–  En ole laskenut, mutta niitä on paljon, Ruusuvuori, 20, naurahti vastaukseksi kysymykseen matkapäivistä.

Tilastoista selviää, että hän on pelannut tänä vuonna kaksinpelejä yhteensä 14 maassa. Listalta löytyy kaukomaita, kuten Meksiko, sekä erikoisuuksia, kuten Kazakstan ja Uzbekistan, jossa Ruusuvuori voitti kesällä haastajakiertueen turnauksen.

Hän aloitti vuoden Futures-kilpailuista, mutta siirtyi nopeasti challenger- eli haastajatasolle, jonka turnauksia kiersi jo viime vuonna ilman mainittavaa menestystä.

Nyt sitä tulee. Uzbekistanin tittelin lisäksi Ruusuvuori vei syyskuussa Mallorcan turnauksen näytöstyyliin. Jälkimmäinen suoritus oli niin vaikuttava, että hänen voi leikillisesti kärjistää pelanneen tason läpi kuin videopeleissä konsanaan.

–  Tasoon tottuu ajan myötä. Siellä oli tiukkaa tappiota, mutta sitten niitä pystyi kääntämään voitoiksi. Isoin juttu oli päästä pelaamaan sillä tasolla.

Avainsana onkin juuri pelaaminen. Kun kentällä urakoivalla pelaajalla on analyyttinen luonne ja halu kehittää omaa osaamistaan, päästään reipasta kyytiä kohti taas isompia areenoita.

–  Niitä matseja vain tarvitsee tosi paljon. Kun on pelannut paljon, siihen tulee sellaista tiettyä rutiinia. Sitä oppii omasta pelistään ja tietää, mitä pitää kehittää, Ruusuvuori sanoi.

Jarkko Niemisen jalanjäljissä

Samalla polulla talsi aikanaan myös Jarkko Nieminen. Muun muassa Yhdysvalloissa pienempiä turnauksia kiertänyt maskulainen rakensi matkoillaan pohjia uralleen, joka vei maailmanlistan sijalle 13.

Viikonloppuna samainen Nieminen myhäili tyytyväisenä Suomen Davis Cup -joukkueen kapteenina, kun Ruusuvuori voitti kaksinpelissä maailmanlistan viitosen Dominic Thiemin.

–  Hän on nopeasti tottunut challenger-tasolla. Seuraavaksi tulee sitten totuttelu maailman top-100-pelaajiin ja edelleen top-20-pelaajiin, Nieminen kuvaili reittiä.

Thiemin kukistaminen ei tuo ATP-pisteitä, joten Ruusuvuori jatkaa reissujaan maailmanlistan sijalta 163. Hän suuntaa seuraavaksi haastajaturnaukseen Skotlantiin, jossa ohjelmassa on myös nelinpeli Harri Heliövaaran kanssa.

– Ainakin yksi tai kaksi ATP-karsintaa on jo tiedossa. Muutamat challengerit sitä ennen. Mitä nyt pidemmälle tietää, niin ensi vuoden alussa on Australian karsinta, Ruusuvuori kaavaili.

Villi kortti kelpaisi

Hänen uransa on sellaisessa taitekohdassa, että on varauduttava nopeisiin muutoksiin. Sijoituksen nouseminen mahdollistaa isommat turnaukset, joissa menestymällä saa taas enemmän pisteitä. Positiivisen kierteen myötä paikka sadan joukossa voi olla pian tosiasia.

Thiemin kaltaisen ison nimen kukistaminen voi myös poikia epäsuorasti mahdollisuuden loikkia ylöspäin. Villi kortti johonkin isoon turnaukseen kelpaisi eittämättä Ruusuvuorelle, joka on jo syyskuussa edellä aikataulustaan.

– Tänä vuonna oli tavoitteena top-200, ja se on mennyt nyt kirkkaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.