Härskin Kanadan-joulu: Kiekkoa ja kinkkua

Teemu Härski Hartikainen söi jouluaattona kinkkua Kanadan Ottawassa. Se kuulema täytti joulukinkun himon niukin naukin, mutta sinapille irtoaa arvosanaksi vain heikko.

- Ei lähelläkään suomalaista harmaasuolattua. Sinappi oli muuten aika hirveää.

Kuopiolainen valmistautuu nuorten jääkiekon MM-kisoihin. Kisojen huomioarvo yllättää.

- Kun kraavilohta pyydettiin aattona pöytään, niin siinä ei kauan nokka tuhissut. Se maistui jo suomalaiselle.

- Se on jotenkin fantastista, kun joukkue saa oikeastaan mitä pyytää. Nämä kanadalaiset pitävät meistä kaikissa asioissa huolta erinomaisesti.

Maajoukkueen joulupuuhissa Hartikaisen ketjukaveri Joonas Nättinen puettiin poroksi.

- Lauloimme Petteri Punakuonoa sanoilla Nättinen Punakuono.

Joukkueen jäsenet ja sen johto ovat keksineet muitakin virikkeitä kaikkiaan 21 päivän Kanadan-reissulla. Lauantaina joukkue ruokailee Suomen Ottawan suurlähetystössä.

Pikkuleijonien majapaikka on viiden tähden hotelli kaupungin keskustassa. Kolmannesta kerroksesta pääsee suoraan 70 liikkeen kauppakeskukseen.

- Jouluna on kaikki kiinni, joten Ottawaan emme vielä ole ehtineet tutustua.

Leikki loppuu tapanina

Internetin välityksellä joulupäivänä haastateltu Hartikainen, 18, uskoo mitaliin. Suomen osalta alle 20-vuotiaiden MM-kisat alkaa Ruotsi-ottelulla tapaninpäivänä.

- Koko ajan on himo päästä pelaamaan. Henki on hyvä ja varmasti uskomme mitaliin.

Hartikainen viilettää ykköskentässä ketjukavereinaan Nättinen ja Toni Rajala. Puolustajina luutivat Jyri Niemi ja Jesse Jyrkkiö. Viimeisen harjoituspelin Suomi mitteli Kazakhstania vastaan häviten 1-2. Hartikainen palkittiin pikkuleijonien parhaana.

- Jos on päiviä milloin kiekko ei mene mistään sisään, niin se oli sellainen. Toimi vain herätteenä itse kisoihin. Joukkue on iskussa.

- Itsellänikin on kulkenut hyvin. Kunto on hyvä, eikä väsytä. Motivaatiotakin on. Pelaan sekä yli- että alivoimaa ja peliaikaa tulee 15-23 minuuttia ottelussa.

Mene vain härskisti

Hartikainen kertoo sisäistäneensä päävalmentaja Jukka Rautakorven pelitavan, vaikka se poikkeaakin Pekka Virran vastaavasta KalPa-nutussa.

- Pelaamme nopeasti eteenpäin ja käännämme heti peliä vastustajan päätyyn, kun riistämme kiekon. Ei ehkä kontrolloida kiekkoa niin paljon kuin KalPassa, mutta tykkään myös tästä pelityylistä paljon.

- Pelityylit ovat niin erilaisia ja kaukaloiden koko on niin eri luokkaa. Suomessa on tilaa, mutta täällä peli on intensiivisempää.

Ketjupalaverista tullut Hartikainen sanoo käyneensä lyhyitä mutta ytimekkäitä keskusteluja päävalmentaja Rautakorven kanssa.

- Se sanoi, että mene vain samalla tavalla härskisti kuin Suomessakin.

Härskin matka jatkuikin jälleen syömään ja kaukaloon. Joukkue matkusti Ottawaan jouluaattona kisoja edeltävältä leiriltä Toronton läheltä jouluaattona. Ottawassa on Hartikaisen mukaan paljon lunta ja noin 10 astetta pakkasta.

- Aika paljon meillä on myös vapaa-aikaa palautua. Silloin katsomme leffoja, käymme kaupungilla ja nukumme päiväunia.

Suomen MM-kisajoukkueen kapteeni on Tomi Sallinen. Varakapteenit ovat Jyri Niemi ja Joonas Rask. Joukkueesta tippuivat viimeisinä Kristian Näkyvä ja Ilmari Pitkänen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.