Hallinto-oikeus helpotti vain 30000 eurolla Olympiakomitean takaisinperintää

Hallinto-oikeus on alentanut Olympiakomitealta takaisin perittävän valtionavustuksen määrää 30 000 eurolla, mutta hylännyt Olympiakomitean tekemän valituksen muilta osin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) oli tarkastanut Olympiakomitean rahankäytön ja määrännyt sen maksamaan takaisin vuoden 2014 valtionavustuksia yli 400 000 euroa.

Olympiakomitea teki takaisinperinnästä oikaisuvaatimuksen, jonka ministeriö hylkäsi kesällä 2016. Tämän jälkeen komitea valitti asiasta hallinto-oikeuteen ja vaati takaisinperinnän vähentämistä korkeintaan 215 000 euroon.

– Päällimmäisenä reaktiona voin todeta, että emme ole tyytyväisiä. Oman varainhankinnan kohtelu ja luottamuksensuoja ovat isoja periaatteellisia kysymyksiä, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen kommentoi.

Salonen ei halunnut heti arvioida, hakeeko Olympiakomitea päätökseen muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

– Se on osa isompaa arviointia. Olympiakomitean hallitus päättää joulukuun puolivälissä, lähdemmekö valittamaan, Salonen kertoi.
Mikä on päätöksen merkitys Olympiakomitean taloudelle?

– Tähän on aloitettu varautuminen. Normaali operatiivinen toiminta ja urheilijoiden asema ei vaarannu tämän takia, vaikka tämä menisi maksuun.

Takaisin perittävästä summasta runsaat 237 000 euroa syntyi Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön palkkakuluista. OKM:n tarkastusraportti antoi kiusallisen kuvan Olympiakomitean rahankäytöstä: hankintoja ilman kilpailutusta, Sotshin 2014 olympialaisissa maksettuja tyhjiä hotellihuoneita sekä suurien summien käyttämistä kokouskuluihin, johtajien kilometrikorvauksiin ja jopa makeisiin.

Yli 1,7 miljoonan takaisinperintä vielä käsittelemättä 

Olympiakomitean valituksen keskeinen kohta oli OKM:n yleis- ja erityisavustusten ero. OKM avusti kiistan kohteena olevana vuonna 2014 Olympiakomiteaa 1,1 miljoonan euron yleisavustuksella ja 7,8 miljoonan euron erityisavustuksina. Tuen saajan oma varainhankinta ei vähennä yleisavustusta, mutta erityisavustusta kyllä.

Olympiakomitea oli hakenut avustusta yleisavustuksena, mutta ministeriö myönsi avustuksen erityisavustuksena. Hallinto-oikeus huomautti päätöksessään, että Olympiakomitea olisi voinut hakea muutosta avustuspäätökseen, mutta ei käyttänyt tätä mahdollisuutta.

– Pitää paikkansa. En ollut itse silloin kuvioissa, joten en tiedä mikä on taustalla siinä, että muutosta ei silloin haettu, viime vuonna Olympiakomitean toimitusjohtajana aloittanut Salonen sanoi.

Olympiakomitea on valittanut hallinto-oikeuteen myös liikuntajärjestö Valon valtionavustusten takaisinperinnästä. Tämä summa on yli 1,7 miljoonaa euroa. Valo sulautui Olympiakomiteaan vuoden 2017 alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.